Consiliul Județean pregătește licitația pentru operatorul de la CMID. Ofertele pentru colectarea deșeurilor din județ se pot depune până vineri

Consiliul Județean pregătește licitația pentru operatorul de la CMID. Ofertele pentru colectarea deșeurilor din județ se pot depune până vineri

Mai sunt doar câteva zile până când operatorii de salubritate interesați pot depune oferte la licitația privind colectarea deșeurilor din județul Cluj. Până atunci Consiliul Județean pregătește și licitația pentru operatorul de la CMID.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că licitația a fost împărțită pe 3 zone pentru a evita blocajele. ”Am văzut experiența altor județe, care au mers pe un singur operator și s-au blocat pentru că prețul operatorului nu a corespuns cu prețul dorit de oameni, dar și cantitatea de gunoaie colectate a fost mai mică decât cea estimată.

Noi am făcut o situație împreună cu primarii și ei au estimat cantitățile de gunoi care se produc în localitățile lor. Noi am trecut aceste cantități în documentația de licitație. Dar obligația de a încheia contracte revine cetățenilor nu primăriilor, iar oamenii în aceste cazuri au tendința să își reducă această cantitate de gunoaie produsă sau declarată. Oamenii vor încheia direct contracte cu acești operatori selectați prin licitație. Cert e că, pentru a nu fi monopol cu o singură firmă și a fi atractiv județul și pentru operatori, am împărțit județul în 3 zone: am ales zona cea mai bună, care e evident cea din jurul municipiului Cluj-Naopoca și am unit-o cu zona cea mai proastă din acest punct de vedere, Huedinul și comunele învecinate, apoi avem zonele medii Turda-Câmpia Turzii și Gherla-Dej cu comunele limitrofe”, a spus Alin Tișe la ZIUA LIVE.

Cea care va desemna cei trei operatori este Asociația Eco-Metropolitan în care sunt reprezentate toate unitățile administrative ale județului. Cei trei operatori selectați la licitație trebuie să încheie contracte cu oamenii dar și un contract cu Centrul de Management Integrat al Deșeurilor gestionat de Consiliul Județean.

”Viitorul centru, CMID-ul, va avea un alt operator. Documentația pentru licitație este deja afișată pe site și urmează ca la o viitoare ședință să o aprobăm și apoi să dăm drumul la licitație. Oamenii trebuie să știe că în tot acest timp, până se finalizează licitațiile vor funcționa operatorii actuali. Nu rămâne nicio comună fără operator.

Iar din aprilie vom da în funcțiune viitorul centru, care va avea încorporată stația primăriei unde se va face preselectare și tocare, și doar restul de gunoi va fi transformat în compost și va ajunge în aceste celule”, a adăugat Tișe.

Licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din localitățile din județ este estimată la 820 milioane de lei. Iar în urma finalizării acesteia practic se va stabili prețul de colectare pentru populație. ”Scopul nostru e de a menține cât mai jos prețul pentru populație, astfel încât să fie un preț pe care și-l permite orice cetățean”, a mai spus președintele Consiliului Județean Cluj.

Comenteaza