Consiliul Local scumpeşte chiriile în apartamentele ANL, pentru chiriaşii de peste 35 ani

Consiliul Local scumpeşte chiriile în apartamentele ANL, pentru chiriaşii de peste 35 ani
Consilierii locali din Cluj-Napoca s-au contrat astăzi minute în şir pe tema cuantumului chiriilor pentru persoanele care au împlinit 35 de ani şi sunt chiriaşi în blocurile ANL de pe Calea Floreşti. Într-un final aceştia au aprobat majorarea chiriilor, dar spun că vor căuta soluţii ca să le reducă.

Consilierii USL, prin vocea Steluţei Cătăniciu, au atras atenţia că modul de calcul propus de plen nu este corect faţă de chiriaşi, având în vedere că la calcului chiriei se foloseşte şi un indice pentru reparaţii capitale ale acestor imobile care sunt în obligaţia andministratorului şi anume, Primăria. „S-ar ajunge la 570 de lei pentru un apartament cu două camere. Nu zic că este mult sau puţin dar trebuie să ne mai gândim", a precizat şi consilierul PSD, Claudia Anastase.

Un reprentant al chiriaşilor ANL de pe Calea Floreşti, Petru Nicula, a cerut clemenţă de la Consiliul Local şi dovezi de sensibilitatea pentru ca chiriile să nu crească foarte mult, iar oamenii să poată locui în continuare în aceste locuinţe, fără stresul zilnic al unei chirii foarte mari. „Desigur vrem ca şi legea să fie respectată", a adăugat Nicula.

Consilierii locali au luat chiar o pauză de 15 minute pentru a stabili un mod de calcul echitabil pentru chiriaşii din imobilele ANL. Potrivit proiectului de HCL s-au propus chirii între 380 şi 580 de lei, în funcţie de numărul de camere, pentru chiriaşii care au împlinit vârsta de 35 de ani. Potrivit Direcţiei de Patrimoniu, legea este clară, iar chiria recalculată pentru cei care au împlinit vârsta de 35 de ani trebuie să acopere cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitul pe clădiriri, etc, iar după aceşti indici au fost făcute calculele din proiectul de hotărâre.

„Nu avem previziuni pentru reparaţii capitale. Vorbim despre nişte previziuni, de cum interpretăm legea. Eu am întrebat dacă s-au făcut reparaţii capitale şi am înţeles că nu s-au făcut", a subliniat Steluţa Cătăniciu care a propus chiar amânarea proiectului pentru a se lua cea mai bună decizie şi a se stabili dacă să se ţină sau nu cont de un indice pentru reparaţii capitale. „Să rupem pisica. Nu putem cere nişte bani oamenilor, dacă noi nu am făcut repraţii capitale. Ne pot da în judecată", a subliniat şi consilierul PSD Gheroghe Vuşcan. „Reparaţiile capitale nu se fac în fiecare an, iar chiria se plăteşte în fiecare lună. Trebuie să vedem dacă sunt reparaţii făcute sau preconizate", a spus şi consilierul PDL Petru Pîntea.

Având în vedere sărbătorile de Paşte, primarul Radu Moisin a cerut plenului să ia o decizie legală, pentru a nu se ajunge la penalităţi sau dispute cu chiriaşii. „Reparaţiile capitale reprezintă un indice din valoarea de inventar. Se recuperează din chirii în momentul în care se ajunge la un anumit grav de uzură. Imobilul are deja vechime de cinci ani, nu se ştie când se va ajunge în situaţia efectuării reparaţiilor capitale. La fel am procedat şi cu calculul chiriilor pentru blocurile de pe strada Mehedinţi. „Diferenţele de chirie provin din valaorea de inventar. Dacă vreţi să o luăm aşa, peste 30 de ani chiria va fi zero", a precizat vicepriamrul Laszlo Attila.

În final consilierii locali au aprobat proiectul în forma promovată de odinea de zi, însă au fost de acord ca, prin consultări cu celelalte administraţiilor locale din ţară, să indentifice o formulă pentru a se diminua aceste chirii.

Comenteaza