Construcţiile în era Boc: reclamaţiilor li se răspunde cu tăcere

Construcţiile în era Boc: reclamaţiilor li se răspunde cu tăcere
Primăria nu se mai sinchiseşte să verifice sesizările legate de ilegalităţile din urbanismul clujean. După o săptămână de la plângerile venite de la riveranii unui imobil de pe Taberei nr. 4, instituţia nu a putut informa dacă şantierul este sau nu legal sau dacă va lua măsuri împotriva beneficiarului.

Pe strada Taberei nr. 4 se fac amenajări de un an de zile fără autoziţie de construire, reclamă vecinii şantierului. Aceştia au adăugat că se lucrează fără plase de protecţie, că se aruncă molozul de la etajul patru şi că, în plus, şantierul a contribuit la înfundarea canalizării din zonă, motiv pentru care riveranii nu mai pot ieşi din bloc. Proprietarul şi constructorul clădirii, Napoca Construcţii, spune că efectuează o lucrare de dezafectare şi că la jumătatea acestui luni va primi autorizaţia de construire pentru transformarea imobilului, fostul sediu al societăţii, în garsoniere.

"Pe strada Taberei nr. 4 se reabilitează un bloc de un an de zile, pe care nu a fost pusă niciodată o plasă de protecţie pentru praf, motiv pentru care locatarii din zonă n-au putut ţine măcar un minut geamurile deschise. Mai nou, molozul este aruncat de la etajul patru şi acesta s-a scurs în canalizare şi a înfundat-o. Muncitorii lucrează fără protecţie, existând riscul să se producă incidente. Când am întrebat cine-i şeful de santier, mi s-a spus că nu există. Oricum, nu cred că există autorizaţie de construire sau cel puţin, dacă există, nu este afişată pe şantier aşa cum ar fi normal", a atras atenţia într-o sesizare înaintată cotidianului ZIUA de CLUJ, Palii Mirel.

Acesta a informat şi primăria cu privire la deranjul care îl crează în zonă şantierul de pe Taberei nr. 4, încă din 25 iunie, printr-o sesizare similară.
Cetăţeanul a mai reclamat faptul că la faţa locului este o mizerie de nedescris, să s-a infundat canalizarea, iar riveranii nu mai pot ieşi din bloc. "Ceea ce se întâmplă în continuare în Cluj este revoltător", a completat clujeanul.

Sesizată de cotidianul ZIUA de CLUJ, dar şi de cetăţeni, administraţia locală nu a reuşit să descuce iţele şantierului de pe Taberei. Marţi, la ora 14.30, Mirela Ogruţan reprezentantă a biroului mass media ne-a declarat că persoana care s-a ocupat de sesizare nu a sunat-o ci, probabil, nu va reuşi, până la terminarea programului de lucru să ofere un punct de vedere.

Primarul Emil Boc a fost, însă cel care a promovat, în repetate rânduri, în ultimul an în care a prezidat Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism "urbanismul bunului simţ" ca politică pentru acceptarea construcţiilor în oraş, adică, pe scurt, cei care doresc să construiască să nu-şi deranjeze vecinii - nici cu ilegalităţi, nici cu şantierele construcţiilor. Acum, administraţia nu se ma grăbeşte să respecte politica impusă de capul instituţiei. La primărie se aplică politica celor 30 de zile - pentru informaţii sau răspunsuri la sesizări.

În schimb, constructorul şi proprietarul clădirii, Societatea Comercială Construcţii Napoca, prin preşedintele Ştefan Dimitriu a declarat cotidianului ZIUA de CLUJ că a depus dosarul pentru autorizaţia de construire la primărie şi că, cel mai probabil, la jumătatea acestei luni va obţine şi autorizaţia de reconvesie a clădii în locuinţe. Este vorba despre fostul sediu al societăţii Construcţii Napoca care va fi transformat în locuinţe, mai precis garsoniere pentru studenţi.

Dimitriu a explicat că la imobilul de pe Taberei s-au făcut lucrări de dezafectare. "Am pus partea de schele, polistirenulul, am înlocuit tâmplăria. Cât despre partea de canalizare nu este de la noi. E o problemă a zonei Arinilor-Taberei dintotdeauna, după ce plouă apa se strange în curtea noastră. Imobilul de pe Taberei este gaj la bancă pentru creditul pe care l-am luat pentru lucrările la pista de la aeroport. Poate din cauza asta a întârziat procesul de autorizare. În 15 iulie vom avea actele în regulă. Cred că de fapt este o problemă de atitudine a muncitorilor de pe şantier. Mă mir, pentru că am lucrat cu meseriaşi vechi. Şi pe mine m-a deranjat când primăria a lucrat în zonă (la reconversia în locuinţe a imobilului de pe Taberei nr. 4, lucrare deja finalizată - n.red.), dar înţeleg aceste lucruri", a menţionat Dimitriu. Acesta a mai spus că va lua măsurile necesare în aşa fel încât şantierul societăţii de pe Taberei nr. 4 să nu mai creeze discomfort cetăţenilor.

Comenteaza