Constructori “repetenţi” pe centura Vâlcele - Apahida

Constructori “repetenţi” pe centura Vâlcele - Apahida
Diferit, în asociere cu o societate maghiară, va depăşi cu aproape un an termenul de consolidare a 2,6 kilometri de drum de pe traseul centurii. Lucrarea trebuia finalizată în 30 iunie, dar va fi gata abia în vara lui 2011.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRPD) este nemulţumită de modul în care asocierea dintre societăţile Diferit şi Vegyepszer realizează lucrările de consolidare a unei porţiuni din tronsonul I al centurii de ocolire Vâlcele – Apahida. Acuzată că lucrează mult prea încet la centură, Diferit a câştigat în asociere cu Kiat Group licitaţia pentru întreţinerea străzilor din Cluj-Napoca, contract evaluat la circa 37 de milioane de euro, însă licitaţia a fost anulată de autorităţile de la Bucureşti. Primăria a atacat în instanţă decizia.

Diferit a obţinut de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, în tandem cu societatea Vegyepszer, contractul în valoare de 73,7 milioane de lei (circa 17,5 milioane de euro) pentru lucrările de consolidare a 2,6 kilometri de drum care s-au surpat pe tronsonul I al centurii Vâlcele - Apahida, la kilometrul 4. Termenul-limită de execuţie fusese stabilit prin contract la 30 iunie 2010, dar a fost depăşit. Directorul DRDP, Ion Pantelimon, a explicat că a fost încheiat deja un act adiţional la contract pentru decalarea termenului de execuţie. “Deocamdată, nu am efectuat nicio plată din acest contract. Pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a zonei supuse alunecărilor de teren este nevoie de şase luni. Probabil, undeva în vară vor fi gata aceste lucrări, având în vedere şi prognozele meteo care anunţă ploi, dar şi apropierea iernii. Eu nu sunt mulţumit de ritmul de lucrări din cadrul acestui contract. Se poate să meargă şi mai bine”, a spus Pantelimon. Aceiaşi maghiari de la Vegyepszer lucrează de mai bine de trei ani la tronsonul III al centurii Vâlcele - Apahida, care, conform datelor oficiale, trebuia finalizat în data de 30 iunie 2010.

Nici Primăria Cluj-Napoca nu este extrem de încântată de calitatea lucrărilor executate de Diferit. Potrivit datelor furnizate de municipalitate, societatea Diferit a realizat în 2010 lucrările de modernizare a străzilor Moise Nicoară şi Nirajului, în baza unui contract din 2008. “Valoarea lucrărilor a fost de 2,1 milioane de lei. Nu există societate la acest capitol, de modernizare străzi, perfectă din punctul de vedere al modului de execuţie a lucrărilor. Diferit se situează sub medie, la fel ca celelalte societăţi aflate în contract cu noi. Noi am recepţionat o parte dintre lucrări, pentru altele am dispus remediere”, a explicat primarul Sorin Apostu.

Edilul a adăugat că Diferit a câştigat, tot în acest an, licitaţia pentru întreţinerea străzilor din oraş pe următorii patru ani, în asociere cu Kiat Group, pentru că ambele firme au avut cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere tehnic şi financiar. Contractul estimat la 160 de milioane de lei (circa 37 de milioane de euro - n. red.) urma să fie semnat în vara acestui an, însă Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a anulat procedura de licitaţie. “Noi ne-am adresat instanţei, împotrivindu-ne deciziei de anulare a licitaţiei de către CNSC. Încă nu s-a judecat primul termen în acest proces, de aceea nu pot spune încă dacă mergem mai departe sau nu. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla la acest termen, programat luna aceasta”, a menţionat Apostu.

Chiar dacă nu mai lucrează oficial la întreţinerea străzilor din oraş, societatea Diferit are contracte cu regiile municipalităţii. Atât Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC), cât şi Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) au încheiat contracte cu societatea. Directorul RATUC, Liviu Neag, a explicat că a lucrat cu Diferit la asfaltarea gropilor din punctele critice de pe traseul tramvaiului. “Este vorba despre o sumă mică pentru aceste lucrări, peste 20.000 de lei. Contractul a fost atribuit în urma unei selecţii de oferte şi a vizat materialul pentru umpluturi plus transportul acestora”, a declarat Neag. RADP colaborează cu Diferit în cadrul contractului de întreţinere a străzilor din oraş, de care regia se ocupă având în vedere blocarea licitaţiei organizate în acest sens de primărie. “Avem contract de colaborare pentru închirierea de utilaje. Până în 28 august, factura emisă de Diferit către regie este în valoare de 35.599 de lei”, a precizat directorul RADP, Ioan Morocăzan. Directorul tehnic al societăţii Diferit, Grigore Vădean, a declarat că preferă să nu fie întrebat nimic despre colaborarea cu autorităţile publice clujene sau licitaţia pentru întreţinerea străzilor. “Sunt la spital, soţia mea naşte”, a motivat Vădean. Societatea a mai deţinut contracte cu municipalitatea în perioada 2008-2009. Potrivit datelor furnizate de primărie, este vorba despre două contracte pentru întreţinerea străzilor din oraş. Cel din 2008 are valoarea de 13,6 milioane de lei, iar cel încheiat anul trecut se ridică la 7,7 milioane de lei.

4,8 milioane de lei pentru Kiat în 2010


Partenerii Diferit în licitaţia pentru întreţinerea străzilor din oraş, Kiat Group, a executat anul acesta pentru Primăria Cluj-Napoca lucrări de modernizare a străzilor, în baza contractelor din 2008. Valoarea lucrărilor a fost de 4,5 milioane de lei. Aceiaşi constructori au realizat şi lucrări de întreţinere cu covor asfaltic pe câteva străzi din oraş, în valoare de 384.000 de lei, în baza contractului din 2009. Kiat Group a mai avut două contracte cu municipalitatea - cel din 2008 ajunge la şapte milioane de lei, iar cel din 2009, la 4,2 milioane de lei.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza