Constructorul drumului express din Cluj, în asocierea de firme care dorește realizarea tronsonului 2 al Centurii Metropolitane. Tarcea: "Are o mobilizare bună"

Constructorul drumului express din Cluj, în asocierea de firme care dorește realizarea tronsonului 2 al Centurii Metropolitane. Tarcea: "Are o mobilizare bună"

Una dintre firmele ce face parte din asocierea care a depus ofertă pentru tronsonul doi al centurii metropolitane din Cluj-Napoca realizează drum express din Cluj care face legătura dintre DN1 și Autostrada Transilvania, la Mărtinești.

"Constructorul drumului express, care are o mobilizare bună, face parte din asoicerea de firme, 22 de firme cu 5 lideri, care a depus ofertă pentru tronsonul doi al centurii metropolitane. Are o mobilizare bună pentru acel proiect, lucru care ne dă speranță pentru tronsonul doi al centurii, un proiect exptre de complex, cu tuneluri și viaducte. Avem trecere peste Șomeș, traversarea Făgetului, a pădurii Hoia. Nu în ultimul rând, nu sunt foarte multe firme care să aibă capacitatea unei asemenea investiții în România. Trebuie luat în calcul că PNRR există și în alte țări, licitații în toată România și este mai ușor să construiești la seș, dar avem încredere că, în urma evaluării ofertei, vom avea câștigător. După desemnarea acestuia, urmeză partea de proiectare, trebuie obținute avize noi, mergem în paralele și cu partea de exproprieri astfel că, până în toamna viitoare să putem demara șantierul, care va dura 4 ani de zile", a declarat viceprimarul Dan Tacea, la un post de radio local. 

O ofertă pentru tronsonul 2 al Centurii Metropolitane a Clujului a fost depusă de o asociere România, Bulgaria, Ucraina. Este vorba despre asocierea CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden. Valoarea contractului este de 3.525.487.694,39 lei fără TVA. Urmează perioada de evaluare, maxim 90 zile lucrătoare.

Cele două tronsoane licitate inițial au fost comasate, iar la valoarea indicatorilor financiari eligibili pentru actualizare din devizul general a fost aplicat indicele de actualizare în procent de 14,8%.Valoarea actualizată a investiției este de 1.145.879.685,65 euro. Valoarea anterioară a fost 998.547.953,25.

SC Viarom Construct SRL, în asociere cu SC Electrogrup SA a câștigat licitația pentru primul tronson al centurii. Valoarea de licitație a fost de 102 milioane lei, valoarea adjudecată de 94 de milioane de lei. Termenul de execuție este de 14 luni, plus 6 luni de proiectare. Au fost 6 ofertanți la această licitație.

Centura Metropolitană Cluj-Napoca va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Lucrările pentru realizarea drumului de legătură Cluj-Autostrada Transilvania sunt în valoare de 528 milioane lei, iar termenul pentru concretizarea proiectului este stabilit la 18 luni. În luna iulie, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea DX Tureni, în lungime de circa 5 kilometri, cu asocierea de firme condusă de Dimex 2000. Lucrările au început în septembrie 2023, iar cujenii ar trebui să poată circula pe drumul expres la începutul anului 2025.

Realizarea noii legături a municipiului Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania va contribui la descongestionarea traficului de pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida. De asemenea, traficul Gilău - Cluj-Napoca va fi diminuat, având în vedere posibilitatea utilizării viitoarei conexiuni cu Autostrada Transilvania.

Comenteaza