Contractul pentru construcţia depozitului de deşeuri, blocat

Contractul pentru construcţia depozitului de deşeuri, blocat
Consorţiul condus de societatea Confort SA contestă rezultatele licitaţiei pentru construcţia centrului de depozitare a deşeurilor. CJ aşteaptă verdictul de la Bucureşti.

Unul dintre cele mai mari contracte de investiţie angajate de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj vizează construcţia centrului ecologic pentru depozitarea deşeurilor. În urma licitaţiei, contractul a fost atribuit consorţiului Hidroconstrucţia - Iridex - Argif, care a avansat cel mai mic preţ pentru realizarea acestui obiectiv: 29,7 milioane de euro. Consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA a contestat această decizie, motivând că reprezentanţii comisiei de licitaţie nu aveau competenţa necesară de a evalua ofertele tehnice propuse de firme.

Termenul pentru depunerea contestaţiilor în cazul licitaţiei pentru construcţia centrului ecologic de depozitare a deşeurilor urma să expire ieri. Cu doar câteva ore înainte ca administraţia judeţeană să valideze oficial rezultatul acestei licitaţii, consorţiul condus de societatea Confort SA a depus contestaţie. “Nu credeam că va mai veni cineva să conteste rezultatele acestei licitaţii. Din păcate, a făcut-o societatea Confort, care s-a clasat pe locul al doilea. Deranjant este că invocă un motiv complet nejustificat, lucru care mă face să cred că nu doreşte decât să ne întârzie cu acest proiect. Iar acest lucru se poate vedea şi din faptul că au depus contestaţia cu numai câteva ore înainte de a se închide termenul prevăzut pentru astfel de acţiuni”, a comentat vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica. El a adăugat că, în acest moment, decizia aparţine Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). “Chiar dacă ştiu că societatea Confort nu are cum să câştige la CNSC - asta în cazul în care cei de acolo sunt corecţi -, tot trebuie se aşteptăm timp de zece zile pentru emiterea unei soluţii oficiale, în cazul acestei contestaţii”, a precizat Bica.

Comisia de licitaţie a CJ a atribuit contractul pentru construcţia centrului de depozitare consorţiului Hidro-construcţia - Iridex - Argif, care a propus un preţ de 103.012.221.90 lei plus taxa pe valoarea adăugată de 24.722.933,26 de lei (ofertă totală de circa 29,7 milioane de euro). Pe locul al doilea s-a clasat asocierea Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA, cu un preţ de 107.536.011,54 şi 25.808.642,77 lei TVA (oferta totală fiind de circa 31 milioane de euro). Conform procedurii, câştigătoare a fost desmenată societatea care a propus cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere financiar. “Documentaţia a fost extrem de complexă şi ne-a trebuit foarte mult timp pentru a evalua fiecare ofertă în parte. Însă totul s-a derulat extrem de transparent, fiecare societate şi presa, de asemenea, au fost informate în permanenţă în legătură cu această procedură de licitaţie”, a spus Bica. Consorţiul condus de societatea Confort SA a contestat rezultatele acestei licitaţii. Mai exact, este contestată competenţa Comisiei de evaluare şi faptul că membrii acesteia nu aveau competenţa necesară pentru evaluarea ofertelor din punct de vedere tehnic.

Construcţia centrului de depozitare a deşeurilor face parte dintr-un proiect mult mai amplu al consiliului judeţean, ce vizează implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor. Întregul proiect este evaluat la peste 76 de milioane de euro, din care mai mult de jumătate reprezintă fonduri europene nerambursabile. Numai pentru construcţia depozitului a fost estimată o sumă de circa 32 de milioane de euro. Urmează să fie atribuite şi alte contracte în cadrul acestui proiect: pentru asistenţa tehnică, pentru dirigenţia de şantier, pentru construcţia unor rampe de transfer a deşeurilor, pentru achiziţionarea de pubele şi nu numai.

Comenteaza