Copiii clujeni, atraşi la grădiniţă cu bani

Copiii clujeni, atraşi la grădiniţă cu bani
100 de copiii din familii cu venituri mici vor fi sprijiniţi financiar pentru a frecventa grădiniţa. Programul va fi extins de anul viitor, dacă se va dovedi că dă rezultate.

50.000 de lei a alocat administraţia judeţeană, anul acesta, pentru a sprijini familiile cu venituri mici să-şi trimită copiii la grădiniţă. Programul se adresează copiilor din comunele clujene Săcuieu, Bonţida, Poieni şi Călăţele. Partenerul Consiliului Judeţean în acest program este atât Inspectoratul Judeţean Şcolar cât şi fundaţia OvidiuRo. Şeful Inspectoratului Şcolar, Valentin Cuibus, a admis că în primul rând sunt vizaţi copiii de etnie romă. Un astfel de proiect a mai fost implementat şi în comuna Cojocna, unde populaţia de etnie romă este destul de numeroasă.

Familiile din patru comune clujene, care au o situaţia materială precară, vor primi lunar câte un voucher de 50 de lei, pentru a-şi trimite copiii la grădiniţă. Inspectoratul Şcolar va asigura activităţi cu program prelungit pentru aceşti copii. Totodată, fiecare copil care va fi inclus în acest program va beneficia de o masă caldă şi de rechizite din partea fundaţiei OvidiuRo. „Ideea acestui proiect este de a încuraja prezenţa copiilor mai săraci în grădiniţe. Voucherele vor fi încaste de familii. Pentru fiecare copil se va aloca, practic, un voucher de 50 de lei pe lună (500 de lei pe an). Cu aceste vouchere se va putea achiziţiona doar alimente sau haine", a precizat şeful Inspectoratului Şcolar Judeşean Cluj, Valentin Cuibus.

Pentru anul în curs, administraţia judeţeană a alocat suma de 50.000 de lei. Aceşti bani ar urma să asigure prezenţa în grădiniţe a a 100 de copii din comunele Săcuieu, Bonţida, Poieni şi Călăţele. Fundaţia OviduRo derulează un astfel de proiect şi în comuna Cojocna, unde se ştie că populaţia de etnie romă este destul de numeroasă. „Această fundaţie a suportat costurile unui proiect similar în comuna Cojocna. Consiliul Judeţean se implică acum în aceste patru comune. Desigur, nu doar copiii romi vor beneficia de acest program. Ei sunt ţinta, într-adevăr, însă, nu-i exlcudem nici pe copiii români care sunt mai săraci", a spus Cuibus.

Dacă după anul acesta se va dovedi că programul are succes, el va fi extins şi în alte comunităţi clujene. Regula pentru ca un copil cu vârsta între 3 şi 6 ani să intre în acest program implică un venit maxim de 150 de lei, pe lună, pe membru de familie. Aceste familii vor primi un ajutor financiar de câte 500 de lei/an (50 de lei/lună), condiţionat de prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă. Una din scopurile acestui proeict urmăreşte facilitarea integrării copiilor proveniţi din grupuri dezavantajate în ciclul primar de învăţământ.

Se urmăreşte de asemenea şi o scădere a ratei abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale modeste. „S-a constatat faptul că un număr extrem de redus de copii romi frecventează cursurile învăţământului preşcolar, motiv pentru care, încă de la începutul ciclului primar, înregistrează un decalaj semnificativ de aptitudini, abilităţi şi cunoştinţe comparativ cu marea majoritatea a colegilor, care au frecventat grădiniţa", a transmis şi vicepeşedintele Consiliului Judeţan, Ioan Oleleu. De altfel, tot pentru încurajarea integrăriiîn scoietate a tinerilor de etnie romă, Inspectoratul Şcolar a mai implemntat un proiect similar, în colaborare cu Ministerul de Interne al Franţei. Programul îi viza pe copiii romi de gimnaziu din Câmpia Turzii.

 

Comenteaza