Costuri mai mari pentru noul parc public din Zorilor

Costuri mai mari pentru noul parc public din Zorilor
Consiliul Local ar urma să aprobe în şedinţa de astăzi proiectul de asociere dintre primărie şi USAMV, privind înfiinţarea unui parc public şi a unei grădini agrobotanice.

Iniţial, primăria a anunţat că va pune la bătaie circa 900.000 de lei, pentru amenajarea parcului public din incinta Campusului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Primarul interimar Radu Moisin a anunţat că s-au solicitat o serie de elemente suplimentare pentru mobilarea acestui parc, astfel că şi costurile ar urma să se majoreze. Se vor amplasa cel puţin trei cişmele, dar şi mai multe băncuţe şi stâlpi de iluminat, a anunţat Moisin.

Municipiul Cluj-Napoca ar putea să se îmbogăţească cu un nou parc public, în urma asocierii dintre primărie şi USAMV. Plenul Consiliului Local (CL) ar urma să se pronunţe cu privire la condiţiile acestei asocieri în şedinţa publică de astăzi. Terenul pe care se va amenaja noul parc public măsoară trei hectare, fiind situate între cartierele Mănăştur şi Zorilor (în incinta Campusului USAMV). Imediat lângă acest amplasament ar urma să se amenajeze şi o grădină agrobotanică, tot pe trei hectare, care, de asemenea, va fi deschisă publicului. Totodată, USAMV a transmis că în afara acestor două obiective are în plan să realizeze în vecinătate noul sediu al Facultăţii de Horticultură. Primăria s-a angajat să asigure costurile de amenajare a parcului şi a grădinii agrobotanice, care, într-o primă fază, au fost estimate la circa 900.000 de lei.

"După o mai lungă analiză a documentaţiei, USAMV a propus ca în noul parc public să fie amplasate şi trei cişmele şi, de asemenea, sunt solicitaţi mai mulţi stâlpi de iluminat, dar şi mai multe băncuţe", a explicat primarul interimar, Radu Moisin. Acesta a adăugat că sugestiile partenerilor din cadrul USAMV i se par de bun augur şi că se aşteaptă ca plenul CL să încurajeze această investiţie. "Clujul are nevoie de acest parc, mai ales că locuitorii din zona Mănăştur - Zorilor nu prea au unde să iasă să se relaxeze în aer liber. Rămâne să stabilim costurile exacte şi să dăm drumul la lucrări, astfel încât parcul să poată fi deschis cât mai repede publicului", a transmis edilul.

Potrivit proiectului lansat de USAMV, accesul în parc se va realiza prin trei zone diferite: din cartierul Zorilor (sud-est), din cimitirul Zorilor (nord-vest) şi din Grădina Botanică a USAMV (nord-est). Iniţiativa realizării unui parc public pe un amplasament din categoria zonelor protejate a venit din partea USAMV Cluj. În parc se va putea intra gratuit, însă accesul va fi limitat până la biciclete, pentru a se putea asigura o oarecare protecţie. În grădină se va putea intra contra cost. "Prin poziţionarea sa, acest parc va oferi o frumoasă panoramă asupra oraşului. Este modul nostru de a arăta o deschidere către zona urbană. Spre deosebire de ce se întâmplă în Parcul Babeş, ne dorim să le oferim clujenilor posibilitatea de a petrece timpul liber, gratuit, într-un spaţiu natural, după modelul parcului central", a transmis rectorul USAMV, Doru Pamfil, legat de asocierea cu municipalitatea pentru realizarea acestui proiect. De asemenea, primarul Radu Moisin a precizat că planul administraţiei locale de a amenaja noi spaţii de agrement nu se opreşte aici. Acesta a reamintit despre intenţia primăriei de a amenaja şi alte parcuri-pădure, în zona Hoia. Acest amplasament este disputat însă în instanţă, între Consiliul Judeţean şi Primăria Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza