Crește prețul pentru depozitarea gunoaielor la Pata Rât

Crește prețul pentru depozitarea gunoaielor la Pata Rât
| Foto: Radio Cluj

Cresc tarifele pentru stocare temporară a deșeurilor municipale, prestată de către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca. Situația se datorează faptului că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) nu este încă gata.

Conform unui proiect de hotărâre, ce va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința din 4 iulie 2019, tariful pentru stocarea temporară a deșeurilor se municipale se majorează de la 77 lei/tonă (fără TVA) la 204.94 lei/tonă (fără TVA), iar tariful pentru activitatea de stocare temporară a deșeurilor din construcții și demolări va fi de 58,74 lei/tonă (fără TVA).

Conducerea RADP Cluj-Napoca justifică majorarea tarifelor ca urmare a necesității achiziționării unui număr mai mare de utilaje față de 2015, a creșterii numărului de personal necesar activităților specifice.

Crește prețul pentru depozitarea gunoaielor la Pata Rât

Platforma de stocare temporară, care se întinde pe o suprafață de 4.000 mp, se află la o distanță de 4 km kilometri est de municipiul Cluj-Napoca, în vecinătatea vechii rampe de la Pata Rât. A fost construită de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), iar lucrarile au durat 4 luni și au costat circa 4.625.000 lei (conform HCL nr. 305/2015). Rampa de la Pata Rât are o capacitate de 96.000 de tone, iar deşeurile clujenilor cântăresc aproximativ 12.000 de tone lunar. A fost inaugurată în 2015. 

În prezent, toate deșeurile municipale se duc la rampa RADP iar cele județene, parțial, la rampa temporară a operatorului privat STRICT PREST.  După ce întregul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID va intra în totalitate în funcțiune, toate deșeurile de pe raza județului vor fi depozitate la centrul ecologic cel nou.

CMID a fost început în 2011 și trebuia terminat în 2014. Acesta a beneficiat de fonduri europene, dar a fost blocat de insolvențe, lucrări neconforme și alunecări de teren. Prima celulă ar urma să fie funcțională în toamna acestui an. 

Comenteaza