Criză fără sfârşit: s-a închis din nou groapa temporară de gunoi. Boc: "e cea mai dificilă problemă de când sunt primar"

Criză fără sfârşit: s-a închis din nou groapa temporară de gunoi. Boc:
Operatorii care colectează deşeurile din municipiu au fost notificaţi de Salprest, firma care deţine rampa temporară de stocare a deşeurilor de la Pata Rât, că nu le mai pot depozita aici. Autorităţile sunt în alertă.

Directorul firmei de salubritate Rosal Cluj, Ioan Mureşan, a declarat, pentru ZIUA  de CLUJ, Că societatea a fost înştiinţată de către Salprest că începând din noaptea de joi spre vineri nu mai pot fi aduse gunoaie în acest loc.

Alba Iulia, soluţie de avarie

Mureşan a afirmat că se poartă discuţii cu autorităţile locale şi cu firme de transport pentru a se găsi o soluţie de transfer a deşeurilor în alte judeţe. Acesta a spus că una dintre variante ar fi Alba Iulia, dar există încă dificultăţi referitoare la transbordarea deşeurilor din maşinile de colectare ale firmei în alte mijloace de transport.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi, într-o emisiune la Napoca FM, că această criză este cea mai dificilă situaţie cu care se confruntă de când este primar şi că în orele următoare va purta discuţii cu toţi factorii de decizie implicaţi în această activitate.

"Am găsit înţelegere la primarul din Alba Iulia, sper să putem încheia procedurile privind transferul deşeurilor acolo în cel mai scurt timp. De trei zile încercăm să găsim soluţii alternative", a mai subliniat primarul.

Vestea închiderii rampei temporare de la Pata Rât vine într-un context cum nu se poate mai prost pentru autorităţile clujene. Se ştie că lucrările la Centrul Ecologic de Deşeuri din  comuna Feleacu sunt blocate, iar Consiliul Judeţean Cluj şi liderul asocierii constructoare, firma italiană Atzwanger S.p.A poartă negocieri ultimative pentru deblocarea crizei, dar oricum acest centru ar putea fi gata cel mai devreme în 2016.

Dezacord cu miză de 700.000 de euro

Şi mai grav este faptul că şi construirea unei rampe temporare de depozitare pe terenul din Feleacu se amână din nou, din cauza faptului că CJ Cluj (n. red. - autoritatea care vrea să construiască depozitul temporar) şi primăria Feleacu (n. red. - cea care deţine terenul) nu au ajuns la un acord privind preţul terenului pus la dispoziţie de comună

 Joi, consilierii locali ai comunei Feleacu au respins cu o majoritate covârşitoare, de 12 voturi şi o abţinere, propunerea CJ Cluj privind valoarea despăgubirii pentru acest teren.

Primarul comunei, Nicolae Balea, a declarat că din evaluarea asupra terenului respectiv, în suprafaţă totală de 60 de hectare, cerută de CJ Cluj, rezultă un preţ de 742.500 de euro, în timp ce din evaluarea dispusă de primăria Feleacu preţul ar fi de 1.454.800 de euro, adică aproape dublu.

Evaluatorul care a făcut lucrarea pentru noi este din Cluj şi a luat în comparaţie preţuri din zone similare, adiacente Clujului, pe când evaluatorul angajat de CJ Cluj este din localitatea Purcăreni, judeţul Braşov, iar acesta a comparat terenul nostru cu terenuri din comunele Căşeiu, Aghireş, Unirea din judeţul Alba şi din localitatea Dorna (n. red. - judeţul Suceava). Consilierii locali nu au acceptat varianta Consiliului Judeţean Cluj", a mai spus Balea.

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a afirmat că a propus o altă variantă pentru stabilirea valorii terenului, respectiv 3 evaluări independente, acceptate de ambele părţi. Balea a declarat că autorităţile locale din Feleacu sunt deschise în continuare pentru discuţii în vederea găsirii unei soluţii care să ducă în final la acordul pentru construirea rampei temporare de deşeuri pe terenul propriu. „Sincer îmi pare rău că suntem nevoiţi să ducem gunoiul în alte judeţe", a conchis primarul din Feleacu.

În condiţiile date, transportul gunoaielor în alte judeţe rămâne varianta „optimistă" a crizei. Pentru cât timp se va recurge la asta şi care vor fi banii în plus pe care îi vom plăti odată cu creşterea costurilor de transport, vom afla probabil, în zilele următoare.

 

Comenteaza