Cu Cetățuia în modernizare, proprierarii Wiener Tor (de vânzare cu peste 3 mil. euro) vor să scape de "spațiile verzi" pentru profit

Cu Cetățuia în modernizare, proprierarii Wiener Tor (de vânzare cu peste 3 mil. euro) vor să scape de "spațiile verzi" pentru profit

Proprietarii Wiener Tor vor ca municipalitatea să schimbe încadrarea urbanistică a unor terenuri din jurul obiectivului din "spațiu verde" în zonă cu activități economice cu caracter terțiar. Clădirea, renovată recent, este scoasă la vânzare pe un site imobiliar internațional.

Plângerea prealabilă formulată de SC Wiener Tor Business SRL va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de luni, 4 aprilie 2022. Este vorba despre aproape 3.000 mp de teren și o construcție cu destinație administrativă și social -culturală. "Există interdicție de construire pe acest lot, care rămâne blocat. Fiind în proprietate privată, el nu poate fi deschis publicului cu acces nelimitat și fiind încadrat astfel nu poate fi utilizat în niciun mod care să aducă beneficii proprietarului sau comunității, ceea ce duce la situația faptică actuală, de teren viran care nu folosește nimănui. Se observă că terenurile din imediata vecinătate au primit o utilizare, alta decât spațiu verde public, locul nostru rămânând izolat", se arată în plângere. 

Specialiștii din primărie resping plângerea formulată de proprietari și, astfel, menținerea încadrării urbanistice din PUG-ul adoptat în 2014, și anume spații verzi. Se menționează însă că: "utilizări admise pentru această zonă sunt plantații, sistem de alei pietonale și velo, amenajări pentru joacă, sport sau odihnă, construcții pentru activități culturale sau alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru administrare și întreținere". 

Amintim că, în ultimii ani, în zona platoului de pe Cetățuie s-au deschis terase de alimentație publică, unde au avut loc festivaluri de film și muzică. 

Poarta Vieneză a Clujului se vinde cu peste 3 milioane euro

Poarta Vieneză (Wiener Tor), parte din ansamblul cetăţii bastionare din Cluj-Napoca, este scoasă la vânzare prin Artmark. Edificiul provine din prima faza de construcţie a ansamblului fortificaţiei de tip Vauban al Cetăţuii. 

CAMERE -10
BĂI - 4
AN - 1734
TEREN - 3,199 m2
CONSTRUIT - 600 m2

Preţ - 3.395.000 EUR

Poarta Vieneză a Clujului, reabilitată cu aproape 1 milion de euro

Wiener Tor a fost reabilitată, în 2017, de compania clujeană Ronside Steel Cluj (RSC) - specializată în lucrări de electrificare căi ferate, dar şi în lucrări de construcții precum poduri, pasaje şi structuri metalice - printr-o investiţie de peste 4 milioane de lei, iar clădirea va fi pusă în valoare prin includerea sa în circuitul turistic şi comercial. Ideea proprietarilor era ca aceasta să poată găzdui un restaurant, o terasă, dar şi spaţii pentru evenimente. Acest lucru încă nu s-a concretizat. Proprietatea are 1.700 mp de teren. Mai multe detalii AICI!

Istoria obiectivului

„Poarta Vieneză” (Wiener Tor) găzduia încăperi destinate soldaților ofițeri la etaj. În același timp, Poarta Vieneză asigura accesul pentru vehicule pe un drum ce înconjura dealul spre nord. În interiorul incintei, în fața porții principale, cea a Vienei, se ridicau două clădiri de dimensiuni mai considerabile: clădirea comandamentului fortificației și o cazarmă. Alte trei edificii, de dimensiuni mai reduse, se aflau în zona porții Apel: la nord de aceasta, pulberăria, iar in fața intrării, brutăria cu un plan specific în forma de V și magazia de alimente. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, cetatea își pierde importanța sa militară, și în consecință în anul 1782, printr-un decret, regele a ordonat vinderea acesteia, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Cetățuia, modernizată în urma unui concurs de soluții

Proiectul a fost realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Lucrările vor dura 24 de luni. 

Conform SF, suprafaţa vizată este de aproape 141.000 mp, iar investiţia este compusă din următoarele obiective: amenajare parc pe versantul sudic, amenajare platou nord, amenajare parc aferentă fortificaţiei. Vor fi plantaţi 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare pentru biciclete și trotinete, unde se vor instala 7 stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.

Porțile de intrare în cetate vor fi restaurate, iar între acestea va fi platou pietonal. Dispare parcarea din spatele hotelului Belvedere, dar şi Monumentul Eroilor. Maşinile nu vor mai avea acces pe cetăţuie, dar va fi va fi implementată o staţie de transport în comun, cu autobuze electrice. Vor exista mai multe alei pietonale pe versanţi, dar şi puncte de belvedere, între care şi faimoasa Rotonda. Vor fi amenajate şi două parcuri pentru copii, cu mobilier pe categorii de vârstă, sau terenuri de sport. Nu în ultimul rând, vor fi amplasate şi terase sezoniere. 

Proiectul prevede şi reamenajarea Turnului Paraşutiştilor. 

Comenteaza