Cu cine se judecă Boc pentru a împărţi teritoriul Clujului

Cu cine se judecă Boc pentru a împărţi teritoriul Clujului
Clujul e acuzat că se foloseşte pe nedrept de 67 de hectare. Un teren care nu i-a aparţinut niciodată municipiului şi care ar fi putut să aducă beneficii financiare unei alte comunităţi locale. Primarul Boc susţine că nu a încălcat legea, dimpotrivă.

Comuna Baciu revendică tot terenul din zona Napolact - circa 67 de hectare - ce se întinde până în Cluj Napoca, şi de pe urma căruia municipalitatea încasează bani frumoşi din impozite şi taxe. Acest teren a fost şi este parte din teritoriul comunei Baciu, arată primarul comunei, Florin Mureşan, care a şi intentat un proces Primăriei Cluj-Napoca în sensul acesta. Edilul Clujului, Emil Boc, spune că e convins că Primăria Baciu nu va avea câştig de cauză în instanţă pentru că limitele teritoriale nu sunt neapărat un argument în a stabili cine este proproietarul unui teren.

Primăria Baciu a refuzat, anul trecut, să semneze actele pentru stabilirea limitelor de proprietate ale unităţii administrativ teritoriale pe care o reprezintă. „Am spus de la bun început că nu semnăm nimic până când instanţa nu ne va ajuta să recâştigăm terenul pe care ni l-a luat municipiul Cluj-Napoca. Am deschis deja un proces pe tema aceasta. Anul trecut în decembrie am avut o primă înfăţişare în instanţă şi sper să ni se facă dreptate pentru că aceste teren figura în Cartea Funciară ca aparţinând comunei Baciu", a comentat primarul Florin Mureşan. El a arătat că din pricina pierderii acestei suprafeţe importante, de circa 67 de hectare, comuna este văduvită, anual, de peste 1,5 milioane de euro. Pentru 2014, comuna Baciu are un buget estimat la peste 2,2 milioane de euro (11 milioane de lei), iar banii sunt mult prea puţini pentru a soluţiona toate problemele administrative cu care se confruntă comuna. „Dacă acest teren ar reveni comunei Baciu, aşa cum e normal să fie, bugetul nostru s-ar putea dubla. Sunt bani care ne-ar ajuta să ne dezvoltăm infrastructura, reţelele de utilităţi", a precizat primarul Florin Mureşan.

În replică, Primarul Emil Boc spune că nu se teme că va pierde procesul cu Primăria Baciu, având în vedere că nu argumentul limitei unităţii administrativ teritoriale dispune cine este proprietar pe un anumit teren. „Eu respect decizia Primăriei Baciu de a ne acţiona în instanţă, însă actele de proprietate vorbesc şi nu faptul că acest teren se înscrie pe teritoriul unei anumite localităţi. Şi vă dau un exemplu cunoscut, ca să se înţeleagă mai bine. Administraţia locală Cluj Napoca deţine o suprafaţă de pădure semnificativă în Băişoara. Normal că această proprietate nu a fost niciodată pe teritoriul municipiului nostru, dar acest lucru nu înseamnă că în acte nu ne aparţine. Sunt mai multe astfel de terenuri, proprietăţi funciare, care într-un fel sau altul au ajuns în posesia municipalităţii. Noi avem obligaţia, prin lege, să le administrăm şi să le exploatăm. Dacă n-am face asta ar trebui să oferim nişte explicaţii Curţii de Conturi. Prin urmare, nu cred că Primăria Baciu va avea câştig de cauză. De altfel, au mai fost nişte încrecări de genul acesta şi nimeni nu a câştigat. Pentru că noi dispunem de acte şi nu facem decât să respectăm legea", a subliniat Boc.

Nu doar administraţia locală Baciu acuză Clujul că i-a răpit din teren, ci şi Primăria Floreşti şi chiar şi Primăria Chinteni. Primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, a precizat şi el că dacă această problemă nu se va rezolva pe cale amiabilă, va acţiona în instanţă municipiul Cluj Napoca. Supărarea primarului din Floreşti se leagă de faptul că limitele administrativ teritoriale ar fi fost modificate pe ascuns şi într-un mod ilegal, susţine acesta, pe vremea când comuna era condusă de primarul PDL, Ioachim Vancea.

 

Comenteaza