Cu frâna politică trasă pe centura Floreştiului

Cu frâna politică trasă pe centura Floreştiului
PDL a cerut Consiliului Judeţean să sprijine construcţia centurii Floreştiului. Primarul acestei comune e membru PNL şi ar fi putut avea mai multă trecere pe lângă preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu, în sensul acesta. Surse din partid spun, însă, că cei doi nu se au la inimă.

Liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, n-a primit cu entuziasm propunerea consilierului democrat liberal, Cosmin Todea, privind direcţionarea unei sume din buget pentru construcţia centurii Floreştiului. Primăria Floreşti face eforturi pentru a realiza acest obiectiv din fonduri proprii, însă costurile se ridică la circa 10 milioane de euro, iar fără sprijin de la Guvern şi Consiliul Judeţean, lucrările nu vor putea demara nici anul acesta. Primarul comunei Horia Şulea nu a făcut, până în prezent, o solicitare oficială către Consiliul Judeţean, deşi este coleg de partid cu Horea Uioreanu. Surse din PNL spun, însă, că cei doi nu se stimează prea mult, astfel că propunerea PDL privind finanţarea acestui proiect major al Floreştiului l-a cam lăsat rece pe Uioreanu.

Consilierul PDL Cosmin Todea s-a străduit ieri, în Consiliul Judeţean, să justifice importanţa realizării centurii de sud a Floreştiului în contextul în care numărul locuitorilor a ajuns la circa 30.000, iar aglomeraţia din trafic a devenit de nesuportat. "Sunt un reprezentant al floreştenilor şi cred că este de datoria Consiliului Judeţean să se implice şi să sprijine această comună, care a devenit a treia localitate din judeţ ca număr de populaţie. Este foarte important să avem o centură care să asigure o legătură suplimentară cu municipiul Cluj Napoca, mai ales că urmează ca în Floreşti să se realizeze şi Spitalul Regional de Uregenţă", a subliniat Cosmin Todea. El a precizat că toţi colegii săi din PDL susţin acest proiect şi a cerut executivului să se implice financiar pentru demararea lucrărilor.

„Consiliul Local Floreşti a alocat bani pentru Proiectul Tehnic, mai trebuie găsite soluţii de finanţare pentru demararea lucrărilor. Cred că din bugetul de dezvoltare de care dispunem anul acesta, putem contribui şi noi", a spus Todea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, care este şi liderul PNL Cluj, nu s-a arătat prea dornic să vină cu o soluţie în privinţa acestei propuneri. „Este adevărat că am avut şi eu o discuţie cu primarul din Floreşti pe tema acesa, însă trebuie să ştiţi că nu putem lua nici un ban din bugetul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat. Să vedem, poate vom găsi să luăm din altă parte", a comentat Uioreanu. Todea a precizat că la şedinţa în care se va rediscuta programul de investiţii al judeţului va relua propunerea de finanţare pentru centura Floreştiului. Surse din PNL spun că primarul Horia Şulea nici nu s-a obosit să facă o solicitare oficială pentru că ştia că Uioreanu, cu care este coleg de partid, nu-l va ajuta. „Cei doi nu se înţeleg deloc, iar Uioreanu se cam teme de primarul Floreştiului": au transmis sursele ZIUA de CLUJ. Aşa se face că Şulea este dispus mai degrabă să se împrumute la bancă pentru a putea demara acest proiect. De altfel, el a mai declarat pentru ZIUA de CLUJ că împrumutul ar putea fi o sursă posibilă de finanţare pentru acest proiect.

Proiectul acestei centuri este prevăzut cu câte o bandă de mers pe sens. Traseul, cu tot cu cele două bretele de legătură, ajunge la peste 7 km. Concret, centura va începe de pe strada Cetăţii, va continua prin zona din spatele Metro şi Polus, urmând să intre în municipiu prin zona depoului de tramvaie din Mănăştur, cu legătură spre drumul Sf. Ion. Vor exista şapte puncte de legătură cu DN1.

 

 

Etichete
Comenteaza