Cum a ajuns Paszkany din mare investitor în „Cartierul Tineretului" la un procent de 0,005%. Ce riscă Clujul în urma asocierii cu omul de afaceri

Cum a ajuns Paszkany din mare investitor în „Cartierul Tineretului
Primăria Cluj-Napoca riscă să piardă circa 100 de hectare de teren, din cele 203 cu care a venit în 2006 în asociere cu Polus Real Estate, controlată la acel moment de Arpad Paszkany, pentru construcţia Cartierului Tineretului. Tribunalul şi Curtea de Apel au dispus dizolvarea societăţii nou create, iar Primăria mai are doar şanse teoretice de câştig, la recurs.

Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca fac eforturi în această perioadă pentru a mai drege ce se poate dintr-o afacere păguboasă făcută în urmă cu aproape 10 ani. În ultima şedinţă de Consiliu Local s-a votat suplimentarea serviciilor juridice pe care o casă de avocatură le acordă municipalităţii în multiplele dosare legate de proiectul „Cartierul Tineretului".

„Cel mai ambiţios proiect imobiliar"

Totul a început în plină bulă imobiliară în anul 2006, când Primăria s-a asociat cu firma Polus Real Estate (PRE), în care era acţionar şi omul de afaceri Paszkany Arpad şi au format noua societate Cartierul Tineretului SRL (Primăria - 51%, Polus Real Estate - 49 %).

Potrivit asocierii, Primăria punea la dispoziţia noii societăţi 203 hectare de teren în zona Bulevardului Muncii, pe care investitorul urma să construiască mii de locuinţe pentru tineri, din care urma să predea şi Primăriei la cheie 384 de locuinţe sociale cu titlu gratuit.

Aportul în natură al Primăriei Cluj a fost evaluat atunci la peste 28 de milioane de lei, iar Polus Real Estate a venit cu o contribuţie în bani de peste 27 de milioane de lei. Noua societate Cartierul Tineretului SRL s-a înregistrat la Registrul Comerţului în ianuarie 2007, iar asocierea era prezentată ca un mare succes al „parteneriatului public-privat" sau „cel mai ambiţios proiect imobiliar dezvoltat în Cluj-Napoca în ultimii 19 ani".

Visele s-au mutat în chirie

Pe site-ul cartierultineretului.ro (care avea drept logo sintagma „Visele au casa lor" şi a cărui ultimă ştire datează din anul 2008 - foto) se amintea chiar că Polus Real Estate a fost creată de către Trigranit, "concern ce derulează în prezent investiţii de 2 miliarde de euro în Europa".

La acea vreme magnatul maghiar Demjan Sandor, patronul Trigranit, era în relaţii bune cu Arpad Paszkany, doar că în Polus Real Estate erau acţionari majoritari alte două firme controlate de Demjan, Iris Ventures Limited şi Burnet Holding LLC, iar „Arpy" avea doar 13% din acţiuni.

Societatea nu a construit nimic odată cu venirea crizei imobiliare, iar în anul 2010 omul de afaceri Arpad Paszkany a încercat să dea o dublă lovitură: să schimbe obiectul contractului - adică să nu mai construiască locuinţe, ci să facă un parc fotovoltatic pentru captarea energiei solare, şi să preia pe o altă firmă controlată de el (Green Energy Napoca SRL) afacerea de la Polus Real Estate, unde avea doar 13 la sută.

Deşi acţionar minoritar, abilul „Arpi" reuşeşte la acel moment, printr-un administrator fidel al Polus Real Estate, să dea ambele lovituri, să preia cele 49 % din acţiunile Polus Real Estate pe noua firmă, iar Primăria şi Consiliul Local îi acceptă reconversia proiectului construcţiei de locuinţe în parc de producere a energiei verzi.

Între timp, conducerea Primăriei Cluj fusese preluată de la Emil Boc (devenit prim-ministru) de Sorin Apostu, iar viceprimari erau Radu Moisin (PDL) şi Laszlo Attila (UDMR).

Întrebat de Ziua de Cluj de ce Primăria şi Consiliul Local au dat curs cererii unui acţionar minoritar, care nu avea acordul celorlaţi acţionari pentru schimbarea proiectului, Radu Moisin a declarat: „ Consiliul Local a judecat de fiecare dată pe baza documentelor puse la dispoziţie de partenerul din asociere. Consiliul nu a avut capacitatea să investigheze care sunt relaţiile dintre acţionarii societăţii Polus Real Estate şi a discutat cu reprezentanţii acţionariatului de la vremea respectivă".

Sandor - Arpi 3-0

După lovitura încasată de la „Arpi", magnatul Damjan Sandor, prin firmele sale, a pornit mai multe procese şi a cerut anularea actelor prin care erau cesionate acţiunile Polus Real Estate către firma Green Energy Napoca SRL, dar şi cele prin care se schimbase proiectul imobiliar.

Având în vedere „complexitatea litigiilor" (invocată de juriştii primăriei), municipalitatea decide în 2013 că este nevoie să apeleze la serviciile unei case de avocatură, iar în acest sens se şi încheie un contract cu firma de avocatură Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații.

Cu toate acestea, Primăria şi Arpad Paszkany pierd în justiţie transformarea proiectului şi cesiunea acţiunilor, aşa încât se revine la situaţia din 2006, cu Polus Real Estate partener al Primăriei în Cartierul Tineretului SRL şi cu proiectul construcţiei de locuinţe.

Potrivit clujust.ro, Paszkany a mai suferit o înfrângere cu scor de neprezentare în faţa lui Demjan Sandor, care la începutul anului prin firmele care le controlează a operat o majorare de capital la Polus Real Estate şi a cooptat noi acţionari, astfel încât cota de participare a omului de afaceri clujean s-a diminuat până la valoarea infimă de 0,00565%

Primăria, ultima speranţă

Numai că între timp, Polus Real Estate a cerut şi dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului SRL, în care Primăria a venit cu 203 hectare în asociere, iar Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj au încuviinţat dizolvarea.

Singura speranţă a Primăriei de a mai salva societatea se leagă de recursul pe care îl mai poate
face la această decizie. În acest sens, la ultima şedinţă de Consiliu Local din 1 aprilie s-a aprobat suplimentarea serviciilor juridice oferite de firma respectivă de avocatură, urmând o negociere până la maximul de 15.000 de euro.

Avocatul lui Paszkany, Radu Şomlea a declarat pentru Ziua de Cluj că omul de afaceri se opune dizolvării şi lichidării societăţii Cartierul Tineretului SRL şi că ar dori ca proiectul să continue, chiar dacă nu se va mai face parc fotovoltaic.

Avocatul Radu Şomlea a mai afirmat recent pentru clujust.ro: "În cazul dizolvării și împărțirii patrimoniului din Cartierul Tineretului, dacă Polus Real Estate ia 100 de hectare, lui Paszkany îi reveneau 13 hectare. În schimb, după majorarea de capital, 0.005 din 100 de hectare e mai nimic".

Avocatul a mai explicat pentru Ziua de Cluj că aceasta ar fi varianta în care s-ar ajunge dacă societatea va fi dizolvată şi lichidată iar patrimoniul s-ar împărţi în funcţie de procente 51% - Primăria, 49% - Polus Real Estate. Radu Şomlea a mai spus că Primăria Cluj poate să ceară să fie despăgubită de partener pentru că nu a construit cele 384 de locuinţe.

Asta este şi varianta optimistă a Primăriei Cluj. În acest sens, fostul viceprimar şi primar interimar Radu Moisin a susţinut pentru Ziua de Cluj că municipalitatea a cerut convocarea unei AGA la Cartierul Tineretului SRL, pentru a discuta cu partenerul Polus Real Estate despre faptul că acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia de a construi cele 384 de locuinţe. E greu de crezut însă că cei de la PRE vor da curs cererii Primăriei de a o despăgubi pe cale amiabilă, după ce Primăria a fost de acord să-i scoată din asociere şi să schimbe proiectul iniţial.

Alţi bani, altă "distracţie"

Şi astfel se va ajunge din nou în proces. Alţi bani, altă „distracţie", iar „visele" nu-şi vor găsi degrabă „casa lor".

Reprezentanţii Polus Real Estate nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere. Printr-un comunicat de presă dat anul trecut, PRE arăta însă că „noi am informat deja publicul că mai mult de 8 milioane de euro sunt investite în pregătirea și planificarea acestui proiect imobiliar" şi că pentru a-și proteja investiția, Polus Real Estate a pornit procedura de dizolvare și de lichidare a SC Cartierul Tineretului Cluj SRL.

Ziua de Cluj vă va informa în continuare cum evoluează această afacere, care a devenit, între timp, dintr-un proiect „ambiţios", unul extrem de riscant pentru banul public al clujenilor.

 

 

Comenteaza