Cum a defilat Emil Boc prin consiliul local. Cine a mai făcut totuşi şi opoziţie

Cum a defilat Emil Boc prin consiliul local. Cine a mai făcut totuşi şi opoziţie
Consilierii locali, care reprezintă puterea deliberativă într-o instituţie a administraţiei publice locale, sunt mai puţin vizibili decât primarii, care conduc zi de zi activitatea executivă a primăriilor.

Nici consiliul local Cluj-Napoca nu face excepţie, aici fiind mulţi aleşi locali care se apropie de terminarea mandatului însă clujenii nici măcar nu-i cunosc.

Această situaţie are o cauza obiectiva, faptul că forul deliberativ al municipiului se întruneşte în 12 şedinţe ordinare publice pe an, câte una în fiecare lună, la care se adaugă câteva şedinţe extraordinare, dar este determinata şi de prestaţia consilierilor în cadrul dezbaterilor.

ZIUA de CLUJ vă prezintă astăzi câteva dintre cele mai relevante cifre despre activitatea consilierilor locali municipali, cuprinse într-un document al serviciului primăriei care ţine relaţia cu consiliul local.

Statistica anului trecut arată că primarul Emil Boc, care a avut pe tot parcursul mandatului  majoritate în consiliul local, practic a defilat prin „legislativul" local.

Numărul total de proiecte de hotărâre promovate în consiliu a fost în 2015 de 478, din care din iniţiativa primarului, 402, din iniţiativa primarului şi a consilierilor locali, 69, iar din iniţiativa consilierilor locali, 7. Interesant este faptul că dintre acestea, 467 au fost proiecte aprobate, 5 amânate, 5 retrase şi doar unul singur respins.

Dintre consilierii locali, Anna Horvath (UDMR), care este şi viceprimar, a avut cele mai multe proiecte de hotărâre iniţiate, 71, din care 45 împreună cu primarul şi colegii din forul deliberativ. Urmează apoi Ovidiu Chifor (PSD), cu 47 de proiecte de hotărâre iniţiate, dintre care 34 împreună cu primarul şi consilierii locali, Ligia Bocşe (PDL-PNL), 35, dintre care 22 împreună cu primarul şi consilierii locali, Gered Imre (UDMR), 31, dintre care 22 împreună cu primarul şi consilierii locali, Claudia Anastase (PSD), 29, dintre care 20 împreună cu primarul şi consilierii locali, şi Adrian Mureşan (PC-ALDE), 29, dintre care 22 împreună cu primarul şi consilierii locali.

Şedinţele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, în anul 2015, au fost conduse, în calitate de preşedinte de şedinţă, de consilierii Csoma Botond (UDMR -11 şedinţe), Florin-Valentin Gliga (PDL-4 şedinţe) şi Dan Ştefan Tarcea (PNL-1 şedinţă).

La cele 16 şedinţe convocate ale Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca pe parcursul anului trecut au absentat mai mulţi consilieri locali. Cele mai multe absenţe, 8 la număr, le-a avut Irimie Popa (PSD), urmat de Radu Moisin (PDL-PNL), Adrian Mureşan (PC-ALDE) şi Doru Stoica (PNL), cu câte 3 absenţe.

În afara activităţii din plenul consiliului local, aleşii clujenilor mai lucrează şi în comisiile de specialitate, în număr de şase, comisia de urbanism, pentru buget-finanţe, administraţie, învăţământ, sănătate şi fonduri europene. Şi la şedinţele comisiilor de specialitate au absentat mai mulţi consilieri locali. Cele mai multe absenţe le-a avut Irimie Popa (PSD-18), Ioan Pop (PDL-9), Gabriel Oniga (PSD-5), Gered Imre (UDMR-5), Giacomo Dreoni (PNL-5).

În cadrul dezbaterilor din şedinţele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca lider de departe al intervenţiilor consilierilor locali este Claudia Anastase (PSD), cu 457 de intervenţii, urmată de Csoma Botond (UDMR), cu 227 intervenţii (şi în calitatea sa de preşedinte pentru 11 şedinţe), Anna Horvath (UDMR-viceprimar), 153 intervenţii, Florin Gliga (PDL), 131 intervenţii (şi în calitatea sa de preşedinte pentru patru şedinţe), Lazăr Ovidiu Chifor (PSD), 103 intervenţii, Ioan Bîldea (PNL), 87 intervenţii, Adrian Mureşan (PC-ALDE), 83 de intervenţii. La polul opus se situează Giacomo Dreoni (PNL), nicio intervenţie.

Comenteaza