Cum ar putea arăta viitoarele autobuze fără șofer din Cluj. Două companii franceze se bat pentru a câștiga licitația

Cum ar putea arăta viitoarele autobuze fără șofer din Cluj. Două companii franceze se bat pentru a câștiga licitația
| Foto: Facebook.com/NAVYAGroup

Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care va avea un autobuz fără şofer, în cadrul unui proiect pilot derulat de primăria municipiului Cluj-Napoca şi de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Așa cum spunea și edilul Emil Boc, săptămâna trecută, la ZIUA LIVE, primaria Cluj-Napoca a primit două oferte la licitația pentru achiziția de mini-autobuze autonome, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), relatează economica.net.

Cele două oferte, depuse până la termenul limită din 23 iunie, provin de la:

1. EasyMile GmbH, producător de vehicule autonome fondat în 2014, cu sediul la Toulouse, Franța și cu birouri în țări precum Germania (Berlin).

Cum ar putea arăta viitoarele autobuze fără șofer din Cluj. Două companii franceze se bat pentru a câștiga licitația

2. Navya, companie franceză specializată în proiectarea și construcția de vehicule autonome și electrice, înființată în 2014.

La începutul anului 2020, Primăria a semnat contractul cu UTCN pentru servicii de consultanţă. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanţă pentru achiziţionarea unor autobuze autonome electrice.

Municipalitatea a lansat, în 22 aprilie 2021, licitaţia pentru achiziţia de autovehicule autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea estimată a achiziţiei este de 27,35 milioane de lei, potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Primarul Clujului a precizat că nu-l interesează cine participă la licitații, și se va pronunța abia când va vedea raportul comisiei de specialitate.

„Eu habar n-am de licitațiile astea. Am aflat din presă de cine a depus oferte. Sincer, nici nu mă interesează participanții la licitații, până n-am pe masă raportul procedurii comisiei cu rezultatul final. Am aflat și eu că sunt două firme puternice pentru autobuze autonome, care sunt deja recunoscute în Europa.

Voi vedea ce va decide comisia și când voi avea raportul pe masă, mă voi pronunța. Mă bucur că participă firme puternice și sunt șanse să se adjudece licitația. Este un semnal că suntem un oraș al inovării. La Cluj este o calitate a resursei umane foarte puternică în cercetare, în inovare, în IT, dezvoltare, etc. Sunt oameni care trăiesc ca la Munchen, la Viena, la Lyon sau la Milano, unde mai sunt astfel de autobuze”, declara Emil Boc, în urmă cu câteva zile.

Referitor la cei neîncrezători că vom vedea autobuzele fără șofer la Cluj, Boc a replicat cu un citat al filosofului francez René Descartes: „Mă îndoiesc deci cuget, cuget deci exist. Întotdeauna există o îndoială metodică, este o chestiune sănătoasă pentru evoluția unei societăți. Eu spun că vor fi astfel de autobuze la Cluj”, a adăugat edilul din Cluj-Napoca.

Aceste autobuze ar urma să circule pe liniile scurte din zona zero din Cluj-Napoca. Ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene.

Comenteaza