Foto Cum arată patrulele electrice de 30.000 de euro ale poliţiştilor locali din Cluj

ZIUA de CLUJ scria duminică, 2 decembrie, că Poliția Locală din Cluj-Napoca a participat la parada militară de Ziua Naţională a României cu trei maşini electrice. Încă o premieră pentru oraşul de pe Someş. În aceeaşi zi, autovehiculele au ieşit la patrulat prin cartiere. 

Primarul Clujului, Emil Boc, a revenit miercuri, 5 decembrie, cu detalii despre achiziționarea celor trei mașini electrice marca Renault Zoe, versiunea Z.E. 40, destinate reînnoirii parcului auto al Poliției Locale. Autoturismele sunt folosite pentru intervenția echipajelor pe probleme de trafic rutier sau pe cele privind ordinea și siguranță publică. Valoarea unei mașini este de 138.330 lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Achiziția celor trei mașini electrice s-a realizat prin programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2017-2019, respectiv programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.

Aceste autoturisme au înlocuit trei mașini care au îndeplinit condițiile de casare, astfel costul unei mașini a reprezentat diferența rezultată prin aplicarea primei de casare și a ecotichetului primit pentru cumpărarea de mașini electrice.

Caracteristici principale:

- marca Renault Zoe, versiunea ZE40
- garanție: 3 ani sau 100.000 km pentru caroserie și 5 ani sau 100.000 km pentru bateria electrică
- viteza maximă atinsă 135 km/h
- cinci locuri
- perioada de încărcare la stație: 2 ore și 40 de minute, iar la priza normală, de 15 ore
- versiunea ZE are o autonomie a bateriei de 400 km. Pe timp de vară, cu consumatori, este de 300 km, iar pe timp de iarnă, de 200 km
- mașinile electrice sunt dotate cu rampă de lumini și sistem acustic de sonorizare

Biciclete electrice şi biciclu segway

Primăvara trecută, Poliţia Locală  a fost dotată cu cu un mijloc de patrulare neconvenţional: biciclu segway. Mai exact, șase la număr. Anul acesta a primit şi două biciclete electrice din partea Sport Addict, personalizate de către clujenii de la Reborn Bicycles. 

Staţii de încărcare gratuite

La Cluj au fost pornite, la început de noiembrie, cele două stații de încărcare a mașinilor electrice ale municipalității. Acestea sunt poziționate în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante. Mai multe detalii, AICI!

 

 

 

Comenteaza