Cum au încercat autorizarea unui bloc ce sfidează casele din Zorilor VIDEO

Cum au încercat autorizarea unui bloc ce sfidează casele din Zorilor VIDEO
Riveranii de pe strada Viilor spun că blocurile dintre case ies ca ciupercile după ploaie pe artera pe care locuiesc.

Vecinii blocului de pe strada Viilor nr. 16 spun că proiectanţii forţează reautorizarea imobilului după ce instanţa a anulat autorizaţia de construire. Blocul trebuia să aibă trei apartamente, dar, în realitate, are mult mai multe. Oamenii semnalează că proiectantul, Mircea Dinculescu, a semnat noi planşe pentru aducerea în legalitate a blocului din str. Viilor nr. 16, care au fost expuse în şedinţa de săptămâna aceasta a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a primăriei. Oficialii primăriei susţin că a fost vorba despre o greşeală şi că documentanţia nu fusese inclusă pe ordinea de zi.

"Starea de fapt a blocului din Viilor nr. 16 este de construcţie ilegală, iar termenul de aducere în legalitate a expirat în 1 februarie 2012, odată cu intrarea în vigoare a OUG nr 7/2011. Cu toate că vecinii au semnalat primăriei existenţa unui litigiu aflat pe rolul instanţei cu obiect demolarea blocului din Viilor nr. 16 şi lipsa unui cadru legal pentru scoaterea din ilegalitate a construcţiei, în 28 martie, în şedinţa Comisiei de urbanism, patru planşe propuse de arhitectul Mircea Dinculescu pentru reautorizarea blocului erau prezentate pe panourile din Sala de Sticlă. Documentatia nu figura pe ordinea de zi", a atras atenţia unul dintre vecini, Tiberiu Ianovici. Acesta a mai spus că a fost informat de secretariatul comisiei că, în condiţiile în care primarul acceptă, se va discuta şi proiectul de pe Viilor în cadrul respectivei şedinţe. "După aproximativ o oră de la începerea şedinţei, planşele au fost îndepărtate. Întrebat, primarul a declarat că nu cunoaşte nimic despre discutarea proiectului de reautorizare", a completat clujeanul.

Mai mult, vecinii spun că documentaţia de reautorizare a blocului de pe Viilor nr. 16 este făcută din condei pentru legalizarea pe hârtie a unei construcţii ilegale sub forma unui Plan Urbanistic de Detaliu modificator. "Parcela pe care s-a construit nu şi-a modificat graniţele, nici suprafaţa, clădirea nu a suferit nici o modificare de la finalizarea ei în 2010. Cu toate acestea, Coeficientul de Utilizare a Terenului real al clădirii proiectate de Dinculescu este de 1,2, iar pe planşele expuse la CTATU apărea 0,88. În Planul Urbanistic de Detaliu din 2007 primul nivel era demisol. Astăzi, pe planşe aceeaşi clădire avea subsol, parter şi două etaje. Procentul de Ocupare a Terenului era de 24,4%, iar în prezent figura de 31,49%. Mai mult, în «cele trei apartamente» pe care Dinculescu încearcă să le reautorizeze pe hârtie, se locuieşte deja în patru apartamente şi există montate cinci centrale termice", au atras atenţia vecinii. "În afară de beneficiar şi proiectanţi, cine mai încearcă să reautorizeze construcţia, cu orice preţ?", au adăugat vecinii.
Primarul Radu Moisin susţine că proiectul de pe Viilor nu apărea pe ordinea de zi a CTATU, motiv pentru care nu se punea, oricum, problema unor discuţii în comisie. "Acolo este o chestiune care ţine de Serviciul de control urbanism. Acum trei săptâmâni i-am trimis pe teren să vadă despre ce este vorba. Nu ştiu rezultatul controlului, însă vă vom informa", a spus Moisin.

"Controlul poliţiei locale a relevat faptul că la imobilul de pe str. Viilor nr 16 locuiesc deja beneficiari în unele dintre apartamente. Lucrările sunt în acelaşi stadiu ca şi la controlul precedent. După anunţarea sentinţei de anulare a autorizaţiei de construire a imobilului, propietarul a depus la primărie documentaţii urbanistice prin care solicita reautorizarea proiectului. Depunerea de documentaţii este un drept al oricărui cetăţean, procesarea acestora realizându-se în baza cadrului legal existent la momentul depunerii. În acest moment modificările legislative nu permit intrarea în legalitate prin reautorizarea unui proiect. Cu toate acestea, beneficiarul a solicitat supunerea proiectului atenţiei Comisiei de Urbanism, al cărei aviz este consultativ şi care are ca procedură de lucru stabilită publicarea unei ordini de zi prealabil momentului şedinţei. Există posibilitatea de a se extinde cu acordul preşedintelui comisiei ordinea de zi, însă în situaţia dată, în data de 28 martie 2012 - dată fiind absenţa beneficiarului şi a proiectantului la momentul începerii şedinţei, s-a renunţat la solicitarea introducerii pe ordinea de zi a acestei documentaţii. Există posibilitatea de se programa pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare. Subliniem faptul că punerea pe ordinea de zi a unei documentaţii nu presupune avizul implicit al comisiei, care după analiză poate aviza favorabil sau negativ orice documentaţie analizată. De asemenea, subliniem faptul că suntem sub incidenţa cadrului legal actual, modificat prin OUG nr. 7/2011", au menţionat reprezentanţii Biroului mass-media al primăriei.

Arhitectul Mircea Dinculescu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru lămuriri. Acesta mai are la activ alte blocuri între case în cartierul Gruia, în cazul cărora a reuşit să obţină autorizarea printr-o decizie a instanţei, însă riveranii au ameninţat că vor cere instanţei aularea autorizaţiei de construire.

Cazul blocului de pe strada Viilor nr. 16, despre care ZIUA de CLUJ a relatat în articolul "Fenomenul blocuri cu autorizaţii de case" din 29 noiembrie 2009, a fost anul trecut subiect de dispută între senatorul PNL Marius Nicoară şi reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca. Senatorul acuza primăria că, în loc să demoleze construcţia în urma anulării autorizaţiei prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel, intenţionează să reautorizeze un imobil ce nu respectă regulile urbanistice, având în vedere că eliberase un certificat de urbanism beneficiarilor construcţiei de pe str. Viilor nr. 16. Reprezentanţii primăriei susţineau că certificatul de urbanism nou emis nu înseamnă că imobilul va primi şi autorizaţie.

Primăria a emis în iunie 2007 autorizaţie pentru locuinţă colectivă mică, cu trei apartamente cu regim de înălţime D+P+2E, pe numele firmei Robacon Impex. Când imobilul era aproape gata, o familie vecină a atacat în instanţă autorizaţia, pe motiv că nu sunt respectate dimensiunile. În 22 noiembrie 2010 Curtea de Apel a anulat autorizaţia de construire pe motiv că Procentul de Ocupare a Terenului şi Coeficientul de Utilizare a Terenului au valori mai mari decât cele legale.

 

 

Comenteaza