Cum fac aleşii locali „economii" la buget din luptele politice: renunţă la viceprimar

Cum fac aleşii locali „economii
Fără viceprimar de mai bine de un an în localitate, legal, se cheamă abuz în serviciu, dacă Consiliul Local şi primarul au dat dovadă de reacredinţă, spun oficialii prefecturii.

În sate şi comune, însă, primarul se descurcă şi fără „vice". Este cazul comunei Bobâlna unde păstorul celor peste 1.600 de suflete rămase să vieţuiască în cele 11 sate aparţinătoare a preferat să se ocupe singur de treburile administrative. Şi a făcut şi economii la bugetul local, de peste 24.000 de lei.

Unde vor mai mulţi să dicteze ce se face lunar cu peste 1,4 milioane de lei, câştigă primarul care preferă să stea mai mult la primărie, decât să negocieze o majoritate în Consiliul Local care să-i dea un ajutor, în persoana viceprimarului.

Consiliul Local al comunei Bobâlna s-a consituit după alegerile locale din iunie anul trecut din cinci consilieri PDL, trei USL, 2 PC şi un reprezentant al Partidului Alianţa Socialistă. Nici în prezent forul deliberativ nu a ales un viceprimar, chiar dacă legea spune clar că acesta trebuie numit în cadrul şedinţei de constituire.

"Vor mai mulţi să fie, de asta am stat fără viceprimar. Eu pot să mă ocup şi singur, stau mai mult la primarie", explică primarul PDL din comuna Bobâlna, Augustin Mureşan, situaţia. După legile din anii 90, ar fi fost în regulă să nu existe viceprimar la ţară, mai ales dacă cumunele au sub 5000 de locuitori. După cele în vigoare, există obligativitate să ai viceprimar, însă nu poţi fi sancţionat. Subprefectul Mihnea Iuoraş spune că, în cazul în care primarul sau viceprimarul a dat dovadă de reacredinţă, atunci atât el cât şi întregul Consiliu Local poate fi acuzat de abuz în serviciu.

Şi cum la ţară se poate orice, Prefectura Cluj nu era în temă că cei din Bobâlna fac rabat de la lege. „Au mai fost cazuri în judeţ la constituirea Consiliilor Locale unde nu s-au putut face majorităţi politice şi nu s-a ales viceprimarul. Situaţiile însă s-au rezolvat după câteva luni. Colegii m-au informat că a rămas doar comuna Bobîlna care nu are viceprimar. Noi le vom face o adresă să ne trimită toate documentele, să putem stabili exact cine este în culpă pentru situaţie. Legea a impus alegerea unui viceprimar, fără să stipuleze ce se întâmplă dacă acesta nu este ales. Nu există sancţiuni administrative, însă noi putem să-i acţionăm în contencios administrativ şi să-i obligăm să-şi alegă un viceprimar. Există perspectiva de abuz în serviciu, dacă cauzele nu sunt obiective şi toţi aleşii de acolo sunt pasibili să intre sub incidenţa legii", a atras atenţia Iuoraş.

Primarul Augustin Mureşan este convins că lucrurile se vor rezolva într-o lună. „Avem două variante. Ori punem unul PDL ori un USL-ist. Încă nu ştim pe care. N-am negociat încă nimic. Când le trebuie la mai mulţi, aşa se întâmplă. N-o punem pe singura doamnă din Consiliu, că ne-am săturat de ea", afirmă primarul. Oricum acesta se declară amărât că bugetul comunei s-a înjumătăţit faţă de anul trecut şi abia ajung banii pentru plat angajaţilor primăriei, a profesorilor şi a curentului la primărie. Nici comuna nu mai este ce-a fost, având în cele 11 sate doar 1600 de locuitori. „Tineretul a plecat la Cluj şi la Baia Mare. Mulţi sunt şi în străinănate", spune Mureşan, admiţând că în aceste condiţii comuna nu a necesitat un viceprimar, mai ales că neavând unul în funcţie s-a făcut şi economie la buget. Cu cei 11 agajaţi, primăria Bobâlna are un proiect de 2,5 milioane de lei pentru asfaltări drumuri comunale, cămin cultural şi after school, în derulare, cu fonduri guvernamentale. Primarul a mai dat din coate şi are depus şi un proiect pentru dotări cămin cultural şi pentru a achiziţiona un buldoexcavator.

Din cei 11 consilieri locali, doar Elena Toma, consilier USL, are studii superioare. Restul consilierilor locali au studii medii sau scoala profesională.

Alte comune, unde existau tot 5 consilieri de PDL ,şi-au rezolvat situaţia iar aleşii locali au acceptat un copromis. De exemplu, la Chiuieşti, primarul PNL Gavril Mihuţ spune că a negociat trei luni cu toţi consilierii până aceştia au ales un viceprimar, din cauza USL-ului. În final s-a ales un consilier de la PDL. „Singurul consilier PSD s-a vrut pe el viceprimar. Aşa că nu ieşea majoritate ca să punem un vice. Aveam tot timpul egalitate. Până la urmă, după trei luni am reuşit. Problemele la noi sunt altele, cu proiectele şi birocraţia care ne întârzie lucrările, cu contractele semnate pe masă. Pentru un proiect de care încă nu ne-am apucat am plătit deja penalităţi, am făcut licitaţie de două ori, că Bucureştiul tot schimba condiţiile", a declarat Mihuţ.

Comenteaza