Cum îşi împart politicienii funcţiile şi posturile la Cluj între fii şi neveste

Cum îşi împart politicienii funcţiile şi posturile la Cluj între fii şi neveste
„Din tată în fiu" - aşa au ajuns să fie împărţite locurile din Consiliile de Administraţie ale regiilor şi societăţilor de stat. Reprezentanţii PDL îi acuză pe USL-işti că se comportă abuziv şi că sfidează legea, numai că soţia fiului „împricinat", e chiar colega lor de partid.

După ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, reprezentanţii PDL au reclamat din nou cum că nominalizările din Consiliile de Administraţie (CA), ale societăţilor şi regiile de stat, s-au făcut prin încălcarea Legii 215, privind administraţia publică locală. Ei anunţă că vor face plângere în Contencios Administrativ, având în vedere ultimul abuz la care s-ar fi pretat colegii lor din PSD. Concret, social democraţii au votat ca în CA-ul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) să fie numit, în locul colegului lor Teodor Morar, fiul acestuia, Dan Ioan Morar (şi el membru de seamă al PSD, preşedinte la tineret şi chiar consilier local). Ridicol e că PDL-ştii nu-şi permit să fie prea vehemenţi în acest caz, având în vedere că soţia lui Dan Ioan Morar e colega lor de partid - Andreea Morar (la rândul ei consilier judeţean PDL, prim- vicepreşedinte la tineret şi director la Clubul Sportiv Municipal Cluj).

„Marea împărţeală" continuă la Cluj. Politicienii care au ajuns la putere nu mai prididesc cu numirile unor acoliţi pe diverse funcţii, în insituţii, regii şi societăţi de stat. Ultima şedinţă de Consiliu Judeţean a constituit un nou prilej, pentru reprezentanţii PDL, de a arăta cum colegii lor din USL încalcă principiul unui algoritm politc în privinţa nominalizărilor din CA-uri. „Nu se ţine seama sub nici o formă de Legea 215 privind Administraţia publică locală. PDL are majoritate în Consiliul Judeţean, spre deosebire de colegii noştri din PNL şi PSD, care deţin doar câte opt mandate. În mod normal, ar fi trebuit să avem dreptul să nominalizăm cel puţin doi reprezentanţi PDL, dacă nu chiar trei, în aceste CA-uri", a subliniat consilierul PDL Steluţa Racolţa (foto, a doua din stânga). Ea a arătat că în permanenţă executivul Consiliului Judeţean se prevalează de prevederile Ordonanţei 109, privind pregătirea celor care ar trebui să ocupe aceste locuri în CA-uri. „Numai că această Ordonanţă nu exclude prevederile Legii Administraţiei publice locale, dimpotrivă. Cu alte cuvinte, nu spune nimeni că cei care sunt numiţi ca membri în aceste CA-uri nu trebuie să aibă o anumită pregătire, dimpotrivă, suntem şi noi de acord cu acest aspect, dar acest lucru nu trebuie să însemne că nu mai trebuie să ţinem seama de regula algoritmului politic, de o împărţire firească a acestor manadate în funcţie de ponderea politică pe care o deţine în Consiliul Judeţean fiecare partid în parte", a spus Racolţa.

În prezent, într-un CA de şapte membri, PDL are doar un reprezentant, disproporţionat, având în vedere că partidul ar trebui să deţină 33% din colectiv, conform ponderii pe care o deţine în Consiliul Judeţean. Aşa se face că PDL-iştii vor face plângere în Contencios Administrativ, pentru a reclama abuzul Consiliului Judeţean. Mai grav este faptul că social-democraţii nu mai ţin seama nici măcar de regula bunului simţ, ajungând să transmită aceste locuri din CA-uri pe linie de familie, a atras atenţia consilierul Alexandru Coroian (foto, primul din stânga): „Este de-a dreptul ridicol. Aţi ajuns să împărţiţi aceste locuri ca şi când v-aţi afla pe propriile voastre moşii: din tată în fiu. Până unde puteţi merge?". Chiar dacă a remarcat această situaţie, Coroian nu şi-a permis totuşi să fie prea vehement, având în vedere că soţia fiului „împricinat", e chiar colega lui de partid.

Concret, locul lui Teodor Morar la preşedinţia CA din cadrul RAADPP va fi luat chiar de fiul acestuia, Dan Ioan Morar. Acesta din urmă - PSD-ist de frunte, ales recent la conducerea organizaţiei de tineret şi consilier local în municipiul Cluj Napoca - este căsătorit cu Andreea Morar, membră de frunte şi ea, numai că nu în PSD ci în PDL. Andreea Morar a fost o apropiată a primarului din Turda, Tudor Ştefănie, iar în prezent conduce organizaţia de tineret a PDL, fiind consilier judeţean şi ocupând funcţia de director al Clubului Sportiv Municipal. Surse din PDL spun că se tem să vorbească în prezenţa acesteia, pentru că soţul ei, Dan Ioan Morar, pozează mereu prin şedinţele de Consiliu Local, drept un „ghimpe ascuţit" în coasta primarului PDL, Emil Boc, liderul de facto al PDL Cluj.

Şi nu doar această încrengătură familială pesedisto-pedelistă demonstrează cum se face, de fapt, politica la Cluj. Tot PSD-iştii au votat ca în CA-ul Tetarom, locul lui Cristian Octavian Matei (social-democrat de 55 de ani), să fie luat de soţia acestuia Dorina Livia Matei (matematician de profesie). Liderul de grup al consilierilor judeţeni ai PSD, Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, a afirmat, în plen, că este dreptul formaţiunii pe care o conduce să facă nominalizările. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a menţionat că nu îşi poate permite să comenteze criteriile după care, partenerii săi de alianţă, social-democraţii, şi-au desemnat membri noi în aceste CA-uri. „Este dreptul lor să desemneze pe cine doresc, atât timp cât se respectă legea, iar aceste persoane au pregătirea necesară penru a putea deveni membri în aceste CA-uri", a spus Uioreanu. În privinţa acuzelor PDL, el a subliniat că s-a renunţat demult la numirea mebrilor CA pe criterii politice. „Acum se nominalizează doar în funcţie de competenţe, nicidecum pe criterii politice. Este problema lor ce cred cei de la PDL, vă asigur că noi respectăm legea", a spus Uioreanu.

 

Comenteaza