Cum răsar unele dintre marile proiecte imobiliare ale Clujului. „Dare/luare de mită şi abuz în serviciu"

Cum răsar unele dintre marile proiecte imobiliare ale Clujului. „Dare/luare de mită şi abuz în serviciu
„Toate proiectele pe care le atacăm noi - nu trebuie să ne ascundem după deget - sunt rezultate ale unor activităţi infracţionale", susţine liderul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC).

Primul preşedinte al Uniunii Salvaţi România (USR), organizaţia municipală Cluj-Napoca, Elek Levente, i-a acuzat de ilegalităţi pe angajaţii primăriei. Elek este şi preşedintele APUC, poziţie din care a dat în judecată municipalitatea pentru că a autorizat mai multe proiecte imobiliare care nu ar respecta prevederile legale.

„Toate proiectele pe care le atacăm noi, nu trebuie să ne ascundem după deget, sunt rezultate ale unor activităţi infracţionale, de dare/luare de mită, abuz în serviciu. Să nu credem că toate aceste proiecte au trecut de primărie dintr-o eroare materială sau din neatenţia unui funcţionar public.

Nu. Toate proiectele respective au ajuns să fie realizate sau aprobate în urma unor acţiuni total ilegale, încă nedovedite. Probabil că, dacă se dovedeau, nu mai ieşeau acum pe bandă rulantă proiecte abuzive din Primăria Cluj. Dar încă ies", a declarat Elek.

Liderul APUC a arătat că proiectele imobiliare pe care le-a atacat de-a lungul anilor sunt opera a numai câteva case de arhitectură. „Sunt maximum două, trei firme de arhitectură, nu vreau să dau nume. Dintre acestea, toate proiectele mari, grandioase, sunt semnate de o anumită societate", a afirmat Elek, ca răspuns la zvonul că unele firme de proiectare îşi trec planşele mai uşor decât altele.

APUC a atacat în instanţă mai multe proiecte imobiliare din Cluj. Primul a fost ansamblul de pe strada Măceşului, nouă blocuri care urmau să aibă între şapte şi zece niveluri, iar verdictul Tribunalului Maramureş este aşteptat în curând. Din cele nouă blocuri, au fost construite două, dar acestea nu sunt finalizate; lucrările au fost oprite prin intervenţia prefectului judeţului.

Un alt ansamblu blocat de APUC este cel de pe strada Eugen Ionescu al familiei lui Dorin Ciatarâş, directorul Companiei de Apă Someş. În primă instanţă, firmei în care figurează fiica lui Ciatarâş i s-a retras autorizaţia de construire.

Consiliul Local (CL) aprobase ridicarea, pe o parcelă de 19.939 mp, a şase imobile cu spaţii de locuit, de birouri şi de comerţ, cu trei, şapte şi opt etaje. Dintre cele şase clădiri, una de şase niveluri a fost ridicată, o alta, tot de şase, este "la roşu", iar un al treilea bloc are doar fundaţia realizată.

Citeşte şi: Ansamblul familiei Ciatarâş a rămas fără PUZ şi autorizaţie de construire. Primăria l-a sprijinit până la capăt

Asociaţia a dat în judecată CL şi pentru un alt ansamblu de trei blocuri de pe str. Eugen Ionescu. „Nu avem bani suficienţi pentru a ataca toate proiectele care nu respectă reglementările legale", a spus Elek, care urmează să se retragă de la conducerea APUC pentru a se dedica activităţii din USR.

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină o reacţie şi de la primărie. Directorul executiv Corina Ciuban nu a răspuns la telefon, în schimb am reuşit să vorbim de arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică.

„La afirmaţii generale nu ştiu ce să răspund. Sunt puternic înclinată să resping orice acuzaţii de luare de mită sau abuz în serviciu. Trebuie ştiut că multe dintre proiectele care se realizează în prezent au studii urbanistice făcute în urmă cu opt sau zece ani, când eu nu eram în primărie", a spus Ligia Subţirică.

În acest moment, procurorii nu au făcut publice informaţii potrivit cărora vreun angajat al Primăriei Cluj-Napoca ar fi anchetat în legătură cu fapte de corupţie din urbanism.

Comenteaza