Cum scapă Staţiunea de Cercetare de datorii de 2 milioane de euro

Cum scapă Staţiunea de Cercetare de datorii de 2 milioane de euro
Universitatea de Ştiinţe Agricole e pe cale să primească din partea statului un cadou deosebit: ştergerea datoriilor pe care le înregistrează staţiunea. Consiliul Judeţean rămâne fără vreo garanţie în privinţa preluării terenului pentru extinderea Tetarom din Jucu.

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Cluj a fost atribuită, prin lege, Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), acum trei ani. Din pricina datoriilor pe care le înregistrează staţiunea, universitatea a refuzat să o preia. Pretenţia USAMV a fost ca datoriile să dispară, iar în sensul acesta era chiar pregătită să încheie un târg cu administraţia judeţeană.

În urma şteregerii sau transferării acestor datorii, USAMV ar fi cedat Consiliului Judeţean (CJ) câteva zeci de hectare pentru extinderea parcului industrial Tetarom din Jucu. CJ nu avea cum să preia datoriile în contul său, astfel că USAMV s-a decurcat pe cont propriu. Până la finele anului ar urma să obţină o hotărâre de guvern privind ştergerea datoriilor staţiunii. CJ nu are nicio garanţie că va mai obţine la schimb vreun teren.

De mai bine de un an, administraţia judeţeană face planuri pentru extinderea parcului Tetarom III din comuna Jucu. Preşedintele Horea Uioreanu a dat asigurări că ar exista mai multe cereri din partea unor companii internaţionale interesate să investească la Cluj, dar că în prealabil s-ar impune extinderea parcului din Jucu. În acest sens, a fost emisă o hotărâre de CJ care prevedea preluarea din administrarea USAMV a unei părţi semnificative din terenul pe care-l deţine la Jucu. De la bun început, reprezentanţii USAMV s-au ferit să ofere, transparent, detalii în privinţa negocierilor purtate cu CJ pe tema aceasta. Uioreanu şi vicepreşedintele CJ, Vakar Istvan, au recunoscut, însă, că principala doleanţă a USAMV a fost aceea de a scăpa de datoriile pe care le înregistrează SCDP. „Să vedem cum putem să-i ajutăm cu staţiunea, că acum sunt foarte mari datoriile acolo, iar USAMV nu doreşte să preia această structură în condiţiile date", explica Uioreanu.

„Iniţial ni s-a cerut să preluăm noi aceste datorii, însă, CJ nu are nici o bază legală pentru a face acest lucru", a explicatVakar. Oricum, conducerea CJ s-a angajat să facă lobby pe lângă autorităţile centrale pentru ca datoriile staţiunii de cercetare să fie şterse.
„S-a ajuns la aceste datorii de 2 milioane de euro mai mult din pricina unor penalităţi. Nu s-au plătit la timp impozitele şi taxele. Este mare păcat ce s-a întâmplat cu această staţiune. Nici acum nu mai există acolo nici un fel de activitate. Pe vremuri, funcţionau serele de trandafiri, frezii, gherbera. Cumpăram mereu, pentru că aveam o florărie. Se putea achiziţiona chiar şi material dendrologic. Din păcate, acum totul este nefuncţional. Este păcat ca USAMV să nu intre să-şi deruleze proiectele în acest spaţiu. Vorbim, totuşi, de o suprafaţă de 60 ha, în buricul târgului. Terenul nu poate fi lăsat nefolosit", a spus Vakar. El a făcut lobby inclusiv pe lângă ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, să caute o soluţie pentru ştergerea datoriilor.
Prezent la Cluj, Costoiu a promis că va găsi o soluţie împreună cu colegii săi din guvern, mai ales că în această situaţii se află şi alte staţiuni de cercetare din Cluj. Autorităţile judeţene se îngrijorează degeaba. Sursele ZIUA de CLUJ au informat că USMV s-ar fi descurcat pe cont propriu şi că Direcţia Regională a Finanţelor Publice (DRFP) Cluj a transmis la centru, de mai bine de două luni, solicitarea privind ştregerea datoriilor înregistrate de SCDP şi că un răspuns favorabil ar urma să vină până la finele anului. Conform avizului DRFP, s-a solicitat „ştergerea datoriilor, în două tranşe, a câte un milion de euro". Directorul regional al Finanţelor, Mihai Costin, a precizat că n-a primit o decizie oficială în privinţa aceasta: „Tot ce pot să vă spun este că guvernul trebuie să emită o hotărâre pentru ştergerea acestor datorii şi noi încă n-am primit-o".

Preşedintele spune că nu ştie nimic de solicitarea USAMV pentru ştergerea datoriilor, dar s-ar bucura dacă acest lucru s-ar întâmpla. „Cu siguranţă, dacă vor putea prelua staţiunea fără datorii e un lucru foarte bun. Noi vom încerca să preluăm terenul USAMV pentru extinderea parcului din Jucu", a spus Uioreanu. În mare parte, terenul pe care USAMV îl deţine în Jucu este exploatat în asociere cu societatea Modern Farm Cluj. Reprezentanţii USAMV nu au putut fi contactaţi pentru a răspunde dacă mai vor să ofere terenul solicitat de CJ.

 

 

Etichete
Comenteaza