Foto Cum se transformă Someşul cu 35 milioane euro: 16 km spații pietonale, 10 km piste de biciclete, 2.000 arbori şi staţii eco

Cum se transformă Someşul cu 35 milioane euro: 16 km spații pietonale, 10 km piste de biciclete, 2.000 arbori şi staţii eco

Masterplanul pentru Someş primeşte 35 milioane euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.

În ședința ordinară a Consiliului Local din data de 8 mai 2019 au fost aprobate 7 proiecte cu finanțare din fonduri europene, cu o valoare totală de 66,5 milioane euro. Unul dintre acestea este „Rethinking Someș - Reamenajarea malurilor Someșului", valoarea totală a investiției fiind de 35 milioane euro. 

"Proiectul presupune revitalizarea și reamenajarea malurilor râului Someș, pentru a-l readuce acolo unde îi este locul, în inima comunității clujene. Investiția vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor în interacțiunea cu Someșul prin utilizarea conceptului de spațiu partajat: creșterea calității spațiului pietonal (16 km spații pietonale), extinderea infrastructurii de piste pentru bicicliști cu peste 10 km, extinderea spațiilor verzi (112.000 mp, peste 2000 de arbori plantați). De asemenea, proiectul oferă o atenție sporită mediului înconjurător, prin introducerea punctelor de încărcare pentru vehicule electrice - 68 puncte de încărcare pentru trotinete și biciclete electrice și 8 stații de încărcare pentru mașini electrice, sistem de iluminat inteligent și tele-gestiune ș.a.", transmite municipalitatea clujeană. 

Cum se transformă Someşul cu 35 milioane euro: 16 km spații pietonal, 10 km piste de biciclete, 2.000 arbori şi staţii eco

Cum schimbă spaniolii malurile Someşului

De masterplanul de regenerare urbană a Someșului (15 km, din Florești până în Apahida) se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR).

Proiectul semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului. Planul final “Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 14 decembrie 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean.

Sala Sporturilor

Parcarea din faţa Sălii Sporturilor Horia Demian se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea gădui un târg de Crăciun şi un patinoar. Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. De asemenea strada Muzicescu va deveni pietonală şi prietenoasă cu bicicliştii, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.

Parcul Armătura

Vorbim despre o oază verde şi sălbatică, cu acces dificil la apă, situată în zona industrială a oraşului, ieşită complet din mentalul clujenilor. Festivalurile Jazz in the Park şi Someş Delivery au reuşit, recent, să o aducă în atenţia publicului organizând câte un weekend de activităţi şi intervenţii de mobilier urban temporar în zonă. Şi cei de la Practica au planuri mari pentru acest parc pe mal de Someş: vor să “redeseneze” în totalitate malurile şi să le transforme în locuri de “loisir” pentru public, însă propun şi un pod spre strada Nădăşel şi reamenajarea malurilor pârâului Nadăş.

Parteneriat Primăria Cluj - Administraţia Bazinală de Apă Someş - Tisa

Municipalitatea a încheit, în urmă cu o lună, un parteneriat cu Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa (ABAST) pentru a merge mai departe cu masterplanul pentru Someş. Legea stipulează faptul că, în cazul în care sunt executate lucrări de construire pe albiile şi/sau malurile râurilor, este necesar un acord de parteneriat între primărie și ABAST. Mai multe detalii, AICI! 

 

Comenteaza