Cum se va negocia cumpărarea fostului hotel Continetal

Cum se va negocia cumpărarea fostului hotel Continetal
Lichidatorul societăţii Ardeleana care deţine în patrimoniu şi clădirea în care a funcţionat fostul hotel Continental, Expert Insolvenţă, a primit mandat de la creditori să scoată la licitaţie cu strigare imobilulul la preţul de pornire de peste 6,5 milioane de euro, fără TVA. Deja s-au organizat trei etape de licitaţie, însă nu s-a primit nicio ofertă.

Administraţia locală clujeană vrea o discuţie faţă în faţă cu reprezentanţii Expert Insolvenţă care se ocupă de vânzarea fostului hotelului Continental, pentru a primi clarificări cu privire la situaţia juridică a clădirii. Aceasta după ce Consiliul Local a a votat de principiu în favoarea cumpărării clădirii monument istoric aflată în centrul oraşului, la şedinţa de săptămâna trecută. Discuţiile ar urma să aibă loc joi. Conducerea Expert Insolvenţă susţine că, deocamdată, nu a primit o invitaţie în acest sens, însă, dacă aceasta va fi lansată, va participa şi va oferi toate lămuririle solicitate.

Comisia formată din consilierii locali cu pregătire juridică a stabilit ieri că are nevoie de clarificări cu privire la situaţia juridică a clădirii fostului hotel Continental, înainte ca primăria să demareze eventuale negocieri pentru cumpărarea acesteia. Comisia s-a întrunit pentru a stabili paşii legali de cumpărare a clădirii monument istoric, având în vedere că forul deliberativ a votat de principiu pentru cumpărarea imobilului, prin exercitarea dreptului de preempţiune. Primăria a anunţat că doreşte să cumpere Conti doar dacă este liber de sarcini şi pentru un preţ corect. "Ne menţinem intenţia de a cumpăra clădirea. În primă fază dorim conservarea dreptului de preempţiune şi discuţii cu lichidatorul judiciar, Expert Insolvenţă. Vrem lămuriri cu privire la situaţia juridică pentru că de la dosarul care este la noi lipsesc acte, sentinţe. Am iniţiat ca discuţiile să aibă loc săptămâna aceasta, joi", a declarat unul dintre liderii consilierilor USL, Mircea Jorj.

Reprezentanţii Expert Insolvenţă au menţionat că nu există niciun impediment legal pentru vânzarea clădirii Continentalul iar situaţia juridică a acesteia este cât se poate de clară. "Există un singur proces la care Ardeleana (societatea aflată în insolvenţă şi care deţine în prezent clădirea Continental- n.red.) nu este parte. Este vorba despre un litigiu între Colegiul Reformat Debrecen şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cea care s-a ocupat de privatizarea SC Continental care deţinea atunci în patrimoniu şi hotelul Continental. În acest proces Colegiul Reformat cere despăgubiri în echivalent", a explicat expertul Cristian Tomescu din cadrul societăţii Expert Insolvenţă. În plus acesta a menţionat că preţul de vânzare a clădirii a rezultat în urma unei evaluari făcute de o campanie multinaţională.

Emil Gros, asociatul coordonator al lichidatorului judiciar al Ardeleana, Expert Insolvenţă, a declarat că deocamdată nu a primit o invitaţie oficială de la participa la discuţii cu primăria, însă dacă o va primi, îi va da curs. "Deocamdată nu am primit niciun fel de adresă de la primărie. I-am notificat şi sunt în termen pentru exercitarea dreptului de preempţiune. Suntem la curent cu discuţiie care au avut loc la şedinţa Consiliului Local. Este vorba despre un demers bun. Noi vom da toate lămuririle solicitate. Preţul corect invocat de primărie este un termen lacunar. Preţul de vânzare a fost stabilit în baza unei evaluări aprobată de creditorii Ardeleana. Nu este un preţ bătut în cuie. Dacă primăria doreşte, poate iniţia evaluri proprii, negocia şi face o ofertă care se va putea materializa cu acordul creditorilor", a precizat Gros.

Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al societăţii Ardeleana(intrată în faliment) a anunţat în aprilie scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul firmei: imobilul monument-istoric din centrul oraşului Cluj-Napoca, fostul hotel Continental - New York. Fiind vorba despre o clădire monument istoric, statul poate poate să cumpere cu prioritate imobilul prin exercitarea dreptului de preempţiune. Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean a renunţat deja la acest drept. Deja s-au organizat trei etape de licitaţie, însă nu s-a primit nicio ofertă. Mai urmează să aibă loc alte trei strigări, tot pornind de la preţul de 6,58 de milioane de euro, fără TVA.

Cum s-a ajuns la licitaţia de vânzare

Hotelul Continental a fost cumpărat în 2005 de societatea Ardeleana deţinută de omul de afaceri Dorel Tamaş. În prezent acesta este urmărit internaţional, având mandat de arestare în lipsă din mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În 2009 instanţa din Alba a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva Ardeleana pentru datorii de 59,6 miliosne de lei. Urmare a faptului că nu a fost depus un plan de reorganizare judiciară a societăţii de către debitorul Ardeleana sau de către celelalte persoane îndreptăţite de legea insolvenţei (creditori, administrator judiciar), judecătorul sindic a dispus în februarie 2012 intrarea în faliment a societăţii, ceea ce înseamnă dizolvarea societăţii şi trecerea la lichidarea activului patrimonial.

Modalitatea de valorificare a activelor, respectiv prin licitaţie publică, precum şi preţul de pornire a licitaţiilor şi numărul acestora au fost aprobate de către Adunarea creditorilor Ardeleana în şedinţa din 6 aprilie. Principalii creditori sunt Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba.

 

Comenteaza