Cum vor fi reunite domeniile castelelor din Cluj

Cum vor fi reunite domeniile castelelor din Cluj
Domeniul Banffy din Bonţida ar urma să fie cuplat cu domeniul castelului din Răscruci. Consiliul Judeţean intenţionează să aloce două milioane de euro pentru amenajarea şi reunirea cele două grădini ale castelelor Banffy.

Încă persistă confuzia când vine vorba de identificare cele două castele de pe teriotoriul comunei Bonţida, care fac parte din domeniul familiei nobliare Banffy. Pe de-o parte este vorba despre primul castel, cel mai mare din Transilvania, care a fost retrocedat şi care se află, în prezent, în plin proces de restaurare. Cel de-al doilea castel se află în satul Răscruci şi până de curând a adăpostit o şcoală specială pe care a patronat-o administraţia judeţeană. După închiderea acestei şcoli, Consiliul Judeţean nu găsit soluţiile de finanţare pentru a reabilita acest monument istoric, cu toate că este singurul care scăpat de un proces de revendicare. Preşedintele Horea Uioreanu a anunţat că are o strategie pentru reunirea celor două domenii, cu ajutorul studenţilor de la peisagistică.

S-a depus deja o cerere de finanţare pentru restaurarea castelului din Răscruci, din bugetul destinat Clujului în calitatea sa de pol naţional de creştere. "Pentru biserici şi monumente istorice putem accesa circa 7 milioane de euro, conform statutului pe care îl deţine Clujul, de pol naţional de creştere. Am depus deja solicitare în sensul acesta şi pot să vă spun că din această sumă, un milion de euro vom direcţiona către Castelul din Răscruci. La această sumă se adaugă cofinanţarea noastră de încă un milion de euro. Cu un buget de 2 milioane de euro vom putea reabilita inclusiv grădina, care se întinde pe o suprafaţă destul de mare, de circa 5 hectare", a comentat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

El a precizat că speră să încheie un protocol de colaborare cu USAMV, pentru ca studenţii de la pisagistică să contribuie la proiectul amenjării acetui spaţiu. „Dacă vom colabora cu studenţii de la peisagistică, vom avea costuri mai mici. Şi facultatea va avea interes să contribuie la un astfel de proiect, va fi extrem de provocator şi pentru studenţi, aşa încât, consider că toată lumea va avea de câştigat", apreciază Uioreanu. El susţine că a avut o discuţie inclusiv cu administraţia locală dar şi cu reprezentanţii domeniului Bannfy din Bonţida şi că cele două grădini ar putea fi reunite într-un parc dendrologic, care să pună în valoare întreaga zonă. „Vorbim de suprafeţe extinse şi în Bonţida şi la Răscruci, care pot fi reunite printr-un parc frumos amenjat, cu arbuşti şi plante ornamentale variate. Acest spaţiu ar putea fi utlizat execlent pentru agrement şi turism, dar nu numai, având în vedere că ne-am propus să transformăm castelul din Răscruci într-un centru polivalent de conferinţe şi evenimente", a precizat Uioreanu.

Aşa cum castelul din Bonţida a devenit, anul acesta, gazda festivalului „Electric Castle", care s-a bucurat de un real succes nu doar printre vizitatorii din Cluj sau din ţară, ci şi printre turiştii străini, tot aşa, castelul din Răscruci ar putea găzdui evenimente conexe, dezbateri, reuniuni, târguri culturale etc., cred reprezentanţii autorităţilor jdueţene. Ei promit că lucrările la Castelul din Răscruci vor demara chiar de anul viitor. Acest obiectiv este singurul monument istoric aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean care a scăpat de procesele de revendicare. Consiliul Judeţean are încă din 2009 un studiu de fezabilitate care prevede reabilitarea întregului domeniu, pentru a fi inclus în circuitul turistic si pentru a realiza acolo un centru internaţional de conferinte. Până în urmă cu câţiva ani, Castelul a adăpostit o scoală pentru copii cu nevoi speciale. Din pricina numărului redus de elevi, administratia judeţeană a solicitat desfiinţarea acestei şcoli. De circa cinci ani, întreg domneiul stă neîngrijit. Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale familiei Bánffy. Domeniul era folosit ca reşedinţă domnească de vară de către baronul Adam Bánffy.

Comenteaza