Dacă stai pe Câmpului zeci de minute dimineaţa în drum spre muncă: soluţia Primăriei vine doar peste câţiva ani

Dacă stai pe Câmpului zeci de minute dimineaţa în drum spre muncă: soluţia Primăriei vine doar peste câţiva ani
Marea soluţie anunţată de primarul Emil Boc pentru miile de clujeni care se înghesuie dimineaţa pe câteva sute de metri de drum pe Câmpului este un sens giratoriu, acum desfiinţat. Ani buni de acum înainte, Primăria nu le oferă nicio soluţie riveranilor: problema va fi reglementată doar prin Centura Sud, pentru care nu există bani şi care depinde, oricum, de aprobarea Planului Urbanistic General.

Emil Boc anunţa în martie că pregăteşte un studiu care să ofere soluţii de trafic la ambuteiajele ce se creează în viecare dimineaţă pe Câmpului, între intersecţiile cu Mehedinţi şi Islazului. După luni de gândire, soluţia a fost un sens giratoriu, care nu a funcţionat. Primăria a decis săptămâna trecută să-l desfiinţeze şi singura soluţie pe care o mai are este centura de ocolire a oraşului prin Făget.

"Am făcut un sens giratoriu, care nu a funcţionat; Vom găsi alte soluţii, penrtu centura est, care va descongestiona traficul", spune azi Emil Boc. După zecile de plângeri după montarea sensului giratoriu - şi alte zeci după desfiinţarea acestuia - Boc constată: "acolo nu mulţumeşti pe nimeni".

"Au început oamenii să strice singuri sensul giratoriu, aşa că lăsăm situaţia cum a fost înainte. Acolo soluţia de fond e centura de sud a Clujului, care sper să fie finanţată în viitorul exerciţiu financiar al UE. În rest sunt surogate de soluţii, muţi problema dintr-o parte în alta şi nemulţumeşti pe toată lumea", spune el.

Primarul admite că e drum lung până la finanţarea proiectului şi alt drum lung până la implementarea acestuia, dar spune că mare parte din treabă e deja făcută: "traseul e stabilit, zonele nu sunt marcate ca zone de cosntrucţie în urbanism astfel că lucrurile să poată fi demarate", spune el.

În schimb, proiectul depinde de aprobarea Planului Urbanistic General, dar şi de aprobarea condiţiilor pentru următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene 2014-2020, până la care mai sunt doar trei luni. Proiectul ar urma să fie depus pentru finanţare pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi. "Deocamdată nu ştim ce se finanţează în exerciţiul financiar 2014-2020,doar intuim", spune Boc.

Amintim, primarul Boc adimtea în primăvară că situaţia din zona Câmpului - Mehedinţi e una problematică şi spunea că va comanda un studiu care să identifice potenţiale soluţii. Până acum doar sensul giratoriu, lovit şi mutat de şoferi, a fost soluţia oferită de municipalitate. Riveranii au venit cu propuneri, de exemplu asfaltarea străzii D. D. Roşca din prelungirea Câmpului, dar Primăria spune că proiectul nu poate fi realizat din cauza unei parcele private pe care, oricum, nu i-a propus proprietarului să o cumpere.Amintim, strada Câmpului în zonă, până la sensul giratoriu cu strada Islazului, e extrem de problematică în lumina traficului auto, în special dimineaţa. Miile de clujeni care locuiesc în zona haotică urbanistic a străzii aşteaptă uneori zeci de minute pe acest tronson până să poată depăşi sensul giratoriu.

"Dimineaţa e absolut imposibil să se intre pe strada Câmpului de pe străzile secundare", spunea recent primarul Emil Boc. " Vom comanda un studiu de circulaţie care să ofere soluţii. E într-adevăr o problemă reală, o avem în vedere". Intersecţia grupează două străzi foarte populate: Mehedinţi e cea mai aglomerată stradă din oraş iar pe Câmpului au fost construite sute de blocuri şi case în ceea ce arhitecţii au numit cea mai haotică stradă a oraşului.

Mănăştur e cel mai mare cartier clujean şi printre cele mai dense din ţară, cu aproximativ 80.000 de locuitori. Faptul că blocurile de aici au fost proiectate cu un loc de parcare la fiecare 10 apartamente face ca acum, în special pe strada Mehedinţi, lipsa locurilor de parcare să fie cronică.

 

Etichete
Comenteaza