Dacian Cioloș despre unul din necazurile României: mentalitatea funcţionarilor publici

Dacian Cioloș despre unul din necazurile României: mentalitatea funcţionarilor publici
Mulţi funcţionari ai instituţiilor publice au “mentalitate de preaderare” aşteptând ca Uniunea Europeană să vină să le spună mereu ce să facă , a atras atenţia comisarul european Dacian Cioloş.

Mulţi funcţionari ai instituţiilor publice au "mentalitate de preaderare" aşteptând ca Uniunea Europeană să vină să le spună mereu ce să facă , a atras atenţia comisarul european Dacian Cioloş.

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a luat parte la inaugurarea Centrului de Negocieri şi Medieri Internaţionale şi a Centrului pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB). Ambele sunt primele în ţară de acest fel şi oferă oportunităţi avansate de studiu pentru studenţi. A fost prezentată din nou şi arhiva DG Regio a Comisiei Europene (CE). Alături de rectorul Ioan Aurel Pop, la ceremonie a mai fost prezent şi Vasile Puşcaş, fost negociator şef pentru aderarea României al UE. Dacian Cioloş a apreciat că accesarea celor două centre va contribui la integrarea studenţilor europenişti pe piaţa internaţională de specialitate.

Ceremonia care a urmat inaugurărilor a constituit şi deschiderea anului universitar pentru masteranzii şi doctoranzii Facultăţii de Studii Europene. Rectorul Ioan Aurel Pop a susţinut un discurs fermecător, menţionând că prima limbă folosită în UBB a fost cea latină şi pomenind apoi descoperirile lui Oberth şi Cluj-oraşul comoară. "Trebuie să ne bucurăm cu toţii de această toamnă frumoasă, de ambianţa academică a Clujului şi să nu uităm să râdem", a încheiat rectorul UBB, în aplauze furtunoase. Nicolae Păun, prodecanul facultăţii-gazdă a precizat din capul locului că instituţia aniversează 20 de ani şi are 1.500 de studenţi.
"Mă bucur să fiu la Cluj în toamna asta minunată, discursul domnului rector mi-a adus nostalgii după oraşul studenţiei mele. Din păcate am petrecut aici doar cinci toamne", şi-a începul Cioloş discursul. A urmat o amplă prezentare a modului în care funcţionează Uniunea Europeană, de la cum ar trebui să privim atenţionările atunci când politicienii iau măsuri greştie, până la situaţia României. "Atunci când am aderat la UE ne-am asumat că vom respecta nişte principii, iar faptul că ni se atrage atenţia asupra acestui lucru nu înseamnă că suntem certaţi, că UE încearcă să ne impună ceva. Trebuie să aderăm la principiile şi conduita celorlalţi", a spus comisarul european. El a criticat instituţiile publice din România pentru că aşteaptă ca Uniunea Europeană să vină mereu să le spună ce să facă. "Eu cred că aceasta se întâmplă pentru că nu au fost suficiente dezbateri publice în perioada de preaderare. Ne purtăm de parcă am fi tot în acel stadiu", a explicat Cioloş. "Sper ca voi, viitorii funcţionari, să scăpaţi de aceste complexe şi să vă dovediţi buni cetăţeni europeni în orice domeniu veţi activa", li s-a adresat el studenţilor. Alături de rectorul Ioan Aurel Pop, la ceremonie a mai fost prezent şi Vasile Puşcaş, fost negociator şef pentru aderarea României al UE. (Florentina TĂTAR, articol preluat de provincianews.ro)

 

Comenteaza