Daniel Buda: "Finalizarea spitalului regional de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD - ALDE"

Daniel Buda: "Finalizarea spitalului regional de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD - ALDE"

Eurodeputatul PNL, Daniel Buda, le solicită premierului Viorica Dăncilă și ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb să facă public stadiul studiilor de fezabilitate pentru spitalele regionale de la Cluj, Craiova și Iași. Studiile de fezabilitate pentru cele trei unități sanitare aveau termen de finalizare la sfârșitul lunii august.

Liderul PNL Cluj a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de ”incapacitatea Guvernului PSD - ALDE” de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri europene. 

„Avem certitudini că finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD - ALDE de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri eurpene. Îi solicit public premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să explice care este stadiul studiilor de fezabilitatea pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova şi să nu facă niciun gest care să pericliteze accesarea fondurilor europene. Dăncilă trebuie să fie foarte atentă ce face, să ai bani pe masă şi să nu-i foloseşti intră în competenţa altor instituţii naţionale, cine are urechi să audă. Va veni un moment în România în care formele de răspundere vor interveni şi când nu foloseşti bani europeni. Cred că este un sabotaj la nivelul României, e vorba de sănătatea oamenilor”, a precizat Buda. 

Eurodeputatul explică incapacitatea României de absorbție a fondurilor europene prin faptul că banii europeni "nu pot fi furați", motiv pentru care actualii guvernanți se feresc să apeleze la Uniunea Europeană pentru finanțarea spitalelor regionale. 
 
Daniel Buda a anunţat demararea unei campanii de strângere de semnături, începând de luni, 5 noiembrie, pentru susţinerea realizării spitalului regional de la Cluj din fonduri europene în acest exerciţiu financiar european. Prin această campanie, liberalii clujeni își propun strângerea unui număr de semnături echivalent cu 20% din populația județului, și ulterior, extinderea campaniei în Iași și Craoiva.

„Voi cere în BPN al PNL ca o astfel de campanie să fie făcută la nivel regional şi să fie susţinută de PNL şi la nivel naţional pentru toate cele spitale regionale de urgenţă. Ne mirăm de ce ne pleacă medicii din ţară în state unde există infrastructură medicală adecvată. Este inadminisil să avem o dezbatere publică privind oportunitatea acestor obiective în Romînia din fonduri europene, că ar fi mai scumpe decât dacă s-ar face în parteneriat public privat. Nu pot să înţeleg ce fac cei de la PSD, Corina Creţu se bate pentru România, iar ţara noastră este mereu dată ca exemplu negativ de neabsorbţie a fondurilor, în Parlamentul European”, a conchis Daniel Buda.

Vicepreşedintele Consililui Judeţean (CJ) Cluj, Marius Mânzat, a adăugat, în aceeaşi conferinţă de presă, că instituţia pe care o reprezintă a realizat toate cerinţele solicitate, amplasamentul din comuna Floreşti pentru spitalul regional de urgenţă Cluj, de 14,4 hectare, fiind pregătit cu reţele utilitare.

“Consiliul Județean Cluj a transferat dreptul de administrare a celor 14,4 hectare de teren Ministerului Sănătății, pentru că era una dintre condițiile ca România să poată să acceseze fonduri europene în vederea realizării Spitalului Regional de Urgență. Din punctul de vedere al CJ, am realizat toate cerințele Ministerului Sănătății pentru a putea exercita cererea de finanțare. Am predat terenul, avem certificat de urbanism, zona este pregătită cu toate rețelele utilitare pentru a deservi spitalului, este rezolvată prin PUZ zona de acces din DN E60”, a explicat Marius Mânzat.

Corina Creţu: O voi ruga pe Dăncilă să ne transmită poziţia Guvernului privind spitalele regionale

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni, 29 octombrie, la Bucureşti, că îi va solicita premierului Viorica Dăncilă să îi comunice dacă Guvernul mai vrea să contruiască spitale regionale cu bani europeni sau doreşte în parteneriat public-privat.

„Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziţionare pentru care nu am confirmare, la ora 14.00 am întâlnire cu doamna premier. Sigur, ne-am dori să avem clarificări în această privinţă. Noi avem de pildă spitalele regionale. Am înţeles, din declaraţiile doamnei Pintea, în ceea ce priveşte cele trei spitale regionale, că vor fi trimise la CE până la sfârşitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna premier să ne confirm dacă acest lucru este valabil”, a declarat, luni, comisarul european Corina Creţu.

 Ea a menţionat că studiul de fezabilitate pentru spitale are alt cost faţă de cel vehiculat public.

„În realitate, studiul de fezabilitate costă 1,8 milioane euro. E un serviciu oferit de BEI. Pentru noi este important să avem o decizie guvernamentală privitoare la felul în care se va acoperi acest deficit de finanţare existent pentru construirea spitalelor. Şi imediat după această întâlnire, voi transmite o scrisoare oficială. Noi dorim să ştim dacă mai vor să folosească fonduri europene pentru spitale regionale. Eu cred că 100 de milioane pentru trei spitale de acest gen nu costă foarte mult. În 2014-2015 nimeni nu se gândea la spitale de această dimensiune. 104 milioane a costat designul, iar studiul de fezabilitate e 1,8 milioane euro”, a indicat Creţu.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat, pe Facebook, că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, în condiţiile în care BEI elaborează studii în valoare de 120 milioane de euro.

"Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase). Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!", a scris Vâlcov pe Facebook.

La începutul anului, Creţu se declara îngrijorată cu privire la situaţia proiectelor pentru cele 3 spitale regionale.

„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale (Iaşi, Craiova, Cluj – n.r) este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, a declarat Creţu, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisie Europene în România.

Comenteaza