Dări mai mari. Aproape sigur, la Cluj vom avea majorări de taxe şi impozite locale

Dări mai mari. Aproape sigur, la Cluj vom avea majorări de taxe şi impozite locale
Primăria clujeană caută o contramăsură pentru banii pe care îi pierde din impozitul pe salarii.

Ceea ce era oarecum previzibil de va întâmpla: la Cluj-Napoca vor fi majorate taxele şi impozitele locale. Municipiul se vede pus în faţa schimbării Codului Fiscal, care reduce impozitul pe salarii de la 16 la 10%. Alte contribuţii au fost în schimb majorate.

Legea finanţelor publice locale stipulează că 77% din impozitul pe venit se repartizează bugetelor locale. Banii se împart astfel: 44% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 12% la bugetul local al judeţului; 21% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Sunt circa 30 de milioane de euro pe care ar urma să îi pierdem. Gândiţi-vă că atât costă o sală polivalentă şi că noi pierdem o sală polivalentă pe an. S-a tot vorbit despre descentralizare, iar această măsură este de fapt o centralizare mascată. În loc să te poţi folosi de banii produşi de unitatea ta administrativ teritorială, banii sunt puşi într-un coş comun şi se folosesc după cum vrea unul sau altul. Este o plagă a României această lipsă de predictibilitate.

Orice firmă îşi face planuri pentru doi-trei ani, la fel şi o primărie. Noi avem proiecte multianuale, la care nu putem renunţa. Pentru 2018 ne-am propus să modernizăm strada Bună Ziua, iar asta costă cam 10 milioane euro, să realizăm studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană, să începem exproprieri pentru bretelele centurii, să începem lucrările la Centrul Cultural Transilvania.

Toate aceste investiţii sunt puse în pericol de iresponsabilitatea acestei guvernări. Nu înţeleg cum într-un an când ai o creştere economică istorică, de 8,1%, să faci asemenea gafe cu care să destabilizezi toate unităţile administrativ teritoriale. Nu înţeleg de ce în condiţiile acestei creşteri, noi ne-am împrumutat cu 10 mld euro. Unde sunt banii? Privesc cu sacepticism şi prudenţă lucrurile pe care le face actualul guvern", a spus viceprimarul Dan Tarcea, la Realitatea FM.

În acest context, Tarcea a recunoscut că se discută la primărie despre creşterea dărilor pentru clujeni. „Ne gândim să creştem taxele şi impozitele locale. Încă nu avem toate datele, pentru că încă nu ştim cât va fi salariul minim şi nici dacă vor exista compensări din partea guvernului. Nu ne dorim să punem o povară suplimentară pe clujean, chiar dacă premierul ne-a sugerat acest lucru la asociaţia municipiilor. Creşterea taxelor şi impozitelor nu este cel mai fericit pas, având în vedere că se scumpesc şi electricitatea, şi gazul, şi apa", a mai subliniat viceprimarul.

Dacă va fi obligată să taie, primăria va trebui să renunţe la unele investiţii. Tot din banii de la dezvoltare se vor lua şi sumele care să acopere salariile pe 2018, majorate în vara acestui an.

Comenteaza