De ce nu mai miroase a gunoi la Cluj-Napoca. "S-a sistat transportul, căutam soluții cu specialiști"

De ce nu mai miroase a gunoi la Cluj-Napoca. "S-a sistat transportul, căutam soluții cu specialiști"
| Foto: Radio Cluj

Mirosul de gunoi din oraș, din ultimele săptămâni, provine de la deșeurile care, timp de cinci ani, au fost depuse la rampa temporară, acesta fiind “prețul pe care trebuie să îl plătim pentru faptul că nu am rămas cu gunoaiele în stradă”. Totuși, de câteva zile, acest miros urât a dispărut.

"După ce se deschide Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), rampa temporară de deșeuri se mută în centrul deschis. Așa scrie în autorizația de mediu. Nu scrie intervalul de timp în care să se facă. Colegii mei, pe bună dreptate, au început să pună în aplicare. În secunda în care am văzut că acest lucru presupune un lucru extrem de neplăcut am dispus personal sistarea oricărui demers.

Nu mai miroase în Cluj. Discut cu Agenția de Protecție a Mediului, cu specialiști, cu firme de profil, care este modalitatea de a muta fără a produce miros. Suntem în analize. Nu se poate să nu se găsească o soluție tehnică. Cei de specialitate sunt în contact, ne vor prezența soluții. Astăzi transportul este sistat. Deșeurile se depun în centrul autorizat", a declarat edilul Emil Boc.

Prima celulă de la CMID, amplasată în zona numită “Pe Colina Postata sub Pădure“ sau “Zona Tufele Roșii“, va avea o durată de viaţă de 10 ani. În cazul în care clujenii vor fi atenţi la colectarea selectivă, capacitatea de stocare a acesteia ar putea depăşi acest termen. 

"Are o durată de viaţă de 10 ani. Nu discutăm despre o nouă groapă în care să aruncăm gunoaiele din judeţ. Practic, în acest depozit ecologic, în această nouă celulă, vom duce doar fracţia umedă, gunoiul menajer, cel care nu poate fi selectat şi valorificat anterior.

Cu alte cuvinte, clujenii vor aduna gunoiul selectiv, firma care va aduna gunoiul va valorifica partea solidă, tot ceea ce se poate valorifica (sticlă, hârtie, plastic), iar în final se va face o preselectare într-o staţie de transfer.

În prezent se va folosi staţia primăriei, iar în curând va fi finalizată, în etapa a doua, staţia de transfer de la CMID, şi doar fracţia umedă, cantitatea cea mai mică din deşeuri, se va depozita în această celulă; de accea este durata de viaţă aşa de mare. Acest interval depinde şi de cât de minuţios vor selecta clujenii gunoiul; poate comunele vor produce mai puţin gunoi decât am preconizat", a explicat Tişe. 

CMID înseamnăun depozit conform, o staţie de sortare a deşeurilor colectate separat şi o instalaţie de tratare mecano-biologică. Depozitul va fi compus din două celule, prima inaugurată, cu o durată de aproximativ 10 ani şi cu un volum estimat de depozitare deşeuri de 1,69 milioane mc (volum depozit, inclusiv închidere), respectiv 1,55 milioane mc (volum deșeuri).

Staţia de sortare are o capacitate proiectată de 92.000 tone/an şi asigură sortarea deşeurilor de hârtie şi carton, a deşeurilor de plastic şi metal şi a deşeurilor de sticlă colectate separat de pe teritoriul judeţului Cluj. Rezidurile de la sortare vor fi în primul rând valorificate energetic, iar dacă nu se pretează la această activitate, vor fi eliminate pe celula de depozitare din cadrul CMID.

În ceea ce priveşte întreg proiectul CMID, mai sunt în derulare două licitaţii publice. În 15 aprilie Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a scos la licitaţie delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a CMID. Valoarea contractului este de 406 de milioane de lei. O altă licitaţie, organizată de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară, prevede selectarea operatorilor care vor ridica gunoaiele din judeţ.

Reamintim că investiția CMID are o valoare de 70 de milioane de euro, fiind realizată de CJ și cofinanțată din fonduri europene. Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane mc de deșeuri. Obiectivul va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. 

Comenteaza