De ce nu se scumpesc şi taxi-urile în Cluj? Tarcea: "Nu v-aţi putut pune de acord". Cum justifică majorarea biletelor de bus

De ce nu se scumpesc şi taxi-urile în Cluj? Tarcea: "Nu v-aţi putut pune de acord". Cum justifică majorarea biletelor de bus

Taximetriştii sunt supăraţi pe Primăria Cluj-Napoca. Reacţia vine în urma scumpirii biletelor pentru mijloacele de transport în comun, de la 1 octombrie 2018, iar cererea taximetriştilor de majorare a tarifelor a rămas fără răspuns... din aprilie 2018. Viceprimarul Dan Tarcea susţine că povestea este alta. 

"Am despus la Primăria Cluj-Napoca o cerere prin care solicităm ajustarea tarifelor conform indicelui de creştere a preţurilor de consum, furnizat de INS, care este de 9,42% la ultima actualizare, solicitare făcută încă din 10 aprilie 2018. Vorbim despre un business şi dacă nu aduce profit, investiţiile vor scădea şi nu ne dorim să ajungem la nivelul taximetriei din Bucureşti", a spus Ioan Pugna, reprezentantul Asociației Taximetriștilor Cluj. 

Taximetriştii vor, aşadar, majorarea tarifului de zi de la 2.25 lei/km la 2.50 lei/km, respectiv de la 3 lei/km pe timp de noaptea la 3.50 lei/km. 

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, susţine însă că principalii operatori de taximetrie din oraş sunt mulţumiţi cu tarifele actuale. 

"La ultima întâlnire pe care am avut-o la Primăria Cluj-Napoca, şi la care au fost invitaţi principalii operatori de taximetrie din oraş, nu v-aţi putut pune de acord. Marea majoritate a colegilor dumneavoastră au spus că nu sunt întemeiate solicitările şi că tariful actual practicat este suficient de mare încât să vă puteţi desfăşura activitatea în condiţii optime. Asta a fost întâlnirea, există înregistrarea discuţiilor. Trebuie în primul rând să vă puneţi de acord cu colegii dumneavoastră", a fost răspunsul viceprimarului, într-o emisiune la un post de radio local. 

Dan Tarcea a ţinut să explice şi motivele care au stat în spatele deciziei majorării preţurilor biletelor şi abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun, punctând că tarifele nu sunt cele mai mari practicate în România. Biletele de autobuz la Oradea şi Arad costă 3 lei, iar la Iaşi, Râmnicu Vâlcea sau Iaşi 2.50 lei. 

"Ultima majorare a tarifelor a fost făcută în anul 2013, de atunci toate prețurile au crescut substanțial (mai ales în anul acesta) și aici mă refer la combustibil 36,81%, energie, gaze, salarii 153%, materiale consumabile 29,45%, prime de asigurare 186,19%, asigurări sociale 126,63%. De asemenea investițiile în mijloace de transport noi moderne sunt cele mai mari din istoria CTP. Peste 50% din mijloacele de transport au o vechime mai mică de 6 ani. Fără aceaste majorări nu mai puteam asigura calitatea, frecventa și rutele, la nivelul municipiului și a zonei metropolitane. CTP este singura companie din țara care funcționează atat în municipiu cârtși la nivel metropolitan. Pot sa va dau câteva exemple de tarife egale sau mai mari cu cele din Cluj-Napoca: Arad 3 lei/ călătorie, Iași 2,5 lei, Oradea 3 lei, Ramnicu Vâlcea 2,5 lei, Timișoara 2,5 lei", a scris viceprimarul pe Facebook. 

Bilete

Bilet 1 călătorie – 2,5 lei
Bilet 2 călătorii – 5 lei
Bilet transport noapte – 4 lei
Bilet urban 30 minute – 2,5 lei
Bilet urban 60 minute – 5 lei

Abonamente

Abonament cu preţ întreg, 1 linie 1 lună - 70 lei
Abonament cu preţ întreg, 1 linie 1 lună, ELEVI - 29 lei
Abonament cu preţ întreg, 2 linii 1 lună - 95 lei
Abonament cu preţ întreg, 2 linii 1 lună, ELEVI - 51 lei 
Abonament cu preţ întreg, nominalizat, toate liniile 1 lună - 138 lei
Abonament cu preţ întreg, nenominalizat, toate liniile 1 lună - 168 lei
Abonament cu preţ întreg, 1 line 1 săptămână - 20 lei
Abonament cu preţ întreg, 2 linii 1 săptămână - 32 lei 
Abonament cu preţ întreg, toate liniile 1 săptămână - 45 lei
Abonament cu preţ întreg, toate liniile 3 zile - 23 lei
Abonament cu preţ întreg, toate liniile 1 zi - 14 lei 

Aceste abonamente se fac pe baza CI/BI și a tichetului însoțitor cu fotografie.
Abonamentele lunare integrale se pot elibera cu o anticipație de 10 zile.

De asemena, tarifele pentru 60 de călătorii au ajuns la 70 de lei, în timp ce pentru un card cu 120 de călătorii clujenii vor achita 95 de lei. Amenda în cazul în care călătorii sunt depistați fără bilet este de 100 de lei. 

 

Comenteaza