De ce nu va avea Clujul depozit de gunoi nici peste un an

De ce nu va avea Clujul depozit de gunoi nici peste un an
Noul centru regional de deşeuri nu poate fi funcţional mai devreme de vara lui 2014, spun constructorii.

Lucrările au ajuns acum la abia 30%, iar după finalizarea depozitului acesta are nevoie de cel puţin două luni de teste înainte de a deveni funcţional. Însă în calea depozitului de deşeurilor mai stă tocmai drumul. Timp estimat de lucru: un an de execuţie, iar contractul încă nu a fost semnat.

Lucrările, deja decalate, sunt îngreunate de situaţia din teren. În consecinţă, termenul de finalizare stabilit pentru finalul anului e o ţintă care cel mai probabil nu mai e de actualitate, spun constructorii responsabili de proiect, de la Societatea Comercială Construcţii Napoca. "Lucrările sunt deja întârziate şi nu merg în ritmul în care ar trebui să meargă, fiindcă ceilalţi constructori care au lucrat înaintea noastră (de la care Napoca a preluat lucrările - n. red.) nu au realizat consolidările necesare. Zona este una care are nevoie de astfel de intervenţii. Suntem ca pe masivul acela din Coreea pentru care americanii au sacrificat două batalioane până să îl cucerească", a spus Ştefan Dimitriu, preşedintele SCC Napoca.

Chiar în condiţiile în care lucrările vor fi finalizate în decembrie, ceea ce e "foarte dificil", potrivit constructorilor, probele tehnologice obligatorii mai durează din acel moment încă 2 - 2,5 luni. Şi nici măcar finalizarea lucrărilor şi realizarea probelor nu garantează că acest centru poate fi funcţional, având în vedere că nu este încă rezolvat accesul înspre şi dinspre acesta. "E normal ca în momentul în care depozitul poate fi utilizat să fie şi drumul operaţional. Numai că, în acest caz, contractul este în curs de semnare, suntem încă în perioada legală de depunere de contestaţii. Termenul de execuţie pentru drum este de un an", a mai precizat preşedintele Napoca, aceeaşi societate care ar urma să realizeze şi acest drum.

Amintim că proiectul urma să se deruleze în baza contractului încheiat de Consiliul Judeţean Cluj cu societăţile Confort SA - Atzwanger SpA - Ladurner Impianti SRL - Vel Service SA, ca parte din programul "Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Cluj". Una dintre aceste societăţi, Confort, a intrat însă în faliment, iar SCC Napoca a preluat lucrările în calitate de subcontractor al societăţii Atzwanger. Consiliul Judeţean a plătit către fosta asociere de constructori 15,3 milioane de lei, iar pentru lucrările realizate de la momentul intrării Napoca în acţiune CJ are de de plătit încă 1,6 milioane de lei (bani care merg către titularul de proiect). "Această sumă urmează să fie transferată în următoarea perioadă. Termenul de finalizare este 13 decembrie 2013, iar lucrările sunt acum la 30% din total", a menţionat Alin Iuga, responsabil de comunicare din cadrul biroului de presă al CJ. Mai exact, lucrările la celula roşie ecologică (unde vor fi depozitate deşeurile) au ajuns la 41% pe partea de săpături şi la 75% - umpluturi. Celula galbenă (cu staţii de tratare/sortare pe paturi de compostare) a ajuns la 46% - săpături şi la 75% - umpluturi.

În aprilie, managerul de proiect spunea că prima celulă ecologică de depozitare a deşeurilor din cadrul depozitului regional care se amenajează pe teritoriul comunei Feleacu, în vecinătatea actualei rampe Pata Rât, va fi gata în martie 2014, întârzierile de un an fiind cauzate de faptul că firma care a câştigat lucrarea a intrat în insolvenţă. Din 2010, la sistarea depozitării la Pata Rât, Primăria Cluj-Napoca nu a reuşit să rezolve situaţia terenului pe care se află rampa, afectat de revendicări şi de procese şi nici nu l-a predat Consiliului Judeţean. Ba mai mult, în lipsa unei alternative la depozitare, a dat undă verde, cu concursul celor de la Agenţia Regională de Mediu, ca Salprest Rampă să depoziteze deşeuri tot la Pata Rât, pe o platformă temporară de stocare de peste 2 hectare. Acum aceasta nu mai face faţă la deşeurile municipiului şi cu atât mai puţin la cele din judeţ (având în vedere că toate vechile gropi de gunoi ar trebui să nu mai funcţioneze). Situaţia a fost sancţionată anul trecut de Garda Naţională de Mediu care a amendat operatorul rampei şi a dispus sistarea depozitării la Pata Rât. Şi în acest caz s-a găsit, în octombrie-noiembrie anul trecut, o situaţie de compromis: s-a atacat procesul verbal pentru a se câştiga timp.

 

Comenteaza