Video De ce s-a renunțat la ideea de gazon hibrid pentru Cluj Arena

De ce s-a renunțat la ideea de gazon hibrid pentru Cluj Arena
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Stadionul din centrul orașului va avea în curând un nou gazon, în special pentru organizarea Campionatului European de Tineret, care se va desfășura la vară pe patru stadioane din România, printre care și Cluj Arena. Este pentru prima dată când gazonul va fi schimbat integral din bani publici.

Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație publică pentru schimbarea gazonului. Valoarea totală estimată a contractului este de 3,25 milioane de lei (aproximativ 658.000 de euro). Conform caietului de sarcini, gazonul, în suprafață de 7.900 metri pătrați, va fi cu iarbă naturală, nu hibrid, așa cum se vehiculase.

Directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre schimbarea suprafeței de joc și a explicat de ce s-a renunțat la ideea de gazon hibrid.

Vreau să fac o precizare: gazonul propriu-zis costă doar aproximativ 150.000 de euro. De acolo prețul licitației poate să meargă doar în jos. În plus, noi avem o schimbare a tot substratului de la gazon și a sistemului de încălzire. De aici a crescut prețul exponențial.

Noi avem o problemă la gazonul de pe Cluj Arena la substratul acestuia. Avem o zonă foarte tasată și vrem să schimbăm și compoziția substratului în noul gazon. Dorim să mergem pe un substrat cum este în Occident, în integralitate pe bază de nisip care asigură un drenaj mult mai bun.

Adâncimea substratului va fi de aproximativ minus 35-40 de cm, adică până la sistemul de drenaj. Sistemul nou de încălzire este aproape cât rulorile de gazon. Am mers pe o variantă de gazon normal, natural, după cum vedem și în Europa de Vest. Multe stadioane renunță la gazoanele hibride.

Cel natural este mult mai apreciat de majoritatea fotbaliștilor. Vedem că și la stadionul celor de la CFR Cluj au mers pe aceeași idee. Totodată, avem în careul de 16 metri un gazon hibrid, ranforsat, care va asigura condiții mai bune, ținând cont că acolo este o intensitate mai mare de joc pe parcursul unui meci”, a declarat, la ZIUA LIVE, Radu Rațiu.

Pauză de trei săptămâni pe Cluj Arena pentru montarea noului gazon. Unde va disputa „U” meciurile de acasă?

FC Universitatea Cluj ar putea fi nevoită să își caute din nou o altă „casă”, pentru cel puțin un meci, în această primăvară. Lucrările de schimbare a gazonului de pe Cluj Arena vor dura cel puțin trei săptămâni.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, administrația județeană își dorește ca lucrările de schimbare a gazonului să poată fi realizate în luna martie, când Superliga este întreruptă pentru meciurile Naționalei. Asta dacă nu vor apărea contestații și daca vremea va ține cu câștigătorul licitației.

Pentru că lucrările vor dura trei săptămâni, iar pauza este de doar două, exită o probabilitate foarte mare ca FC Universitatea Cluj să fie nevoită să joace cel puțin un meci pe un alt stadion.

Comenteaza