De la public la privat: administraţia locală clujeană îşi face firmă de transport

De la public la privat: administraţia locală clujeană îşi face firmă de transport
Înfinţarea Companiei de Transport Public Cluj S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) a ajuns pe masa consilierilor locali.

Aleşii din Cluj-Napoca vor discuta un proiect de hotărâre în acest sens la şedinţa ordinară programată joi. Şeful RATUC, Liviu Neag, spune că transformarea regiei în societate comercială prefigurează operarea transportului în comun şi în comunele de lângă municipiu.

Proiectul inclus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliul Local din 14 noiembrie vizează aprobarea reorganizării RATUC prin transformarea acesteia în societate pe acţiuni sub numele de COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC CLUJ S.A. "Acţionar majoritar va fi Primăria Cluj-Napoca. Vorbim de un patrimoniu de 159 de milioane de lei, potrivit unei evaluări făcute de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANVAR). O acţiune la noua companie este 1.000 de lei, deci primăria va avea 159.000 de acţiuni. Din punct de vedere al personalului, nu se schimbă nimic. Doar că trebuie să ne rebrenduim, să depunem un morman de acte la Registrul Comerţului şi să ne schimbă regulile de funcţionare după cele ale societăţilor comerciale. Trebuie inclusiv să ne schimbă sigla", a explicat directorul RATUC, Liviu Neag.

Transformarea în societatea comercială a regiei de transport a Consiliul Local este gândită tocmai pentru ca aceasta să poată presta servicii de transport în Zona Metropolitană. "Am înfiinţat şi o Asociaţie de Transport în Zona Metropolitană. Din ea fac parte pe lângă Cluj-Napoca şi comunele Floreşti, Baciu, Apahida, Chinteni şi Ciurila. Urmează să intre în aceasta şi comuna Feleacu, în acest sens existând un proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 14 noiembrie. Asociaţia este o formă juridical de asociere gândită pentru a putea să atragem fonduri europene în direcţia modernizării şi extinderii transportului în comun. Eu văd ca prime proiecte extinderea transportului ecologic, cu troleibuze în comuna Apahida şi apoi, în Floreşti. Primarii din comune trebuie să găsească soluţii pentru reţelele de transport", a menţionat Neag.

Oficialul a mai menţionat că a sesizat că atât aleşii din comunele Floreşti, Baciu, Apahida, Chinteni, Ciurila şi Fleacu, cât şi cetăţenii vor extinderea transportului în comun din Cluj-Napoca. "Urmează o soluţie în acest sens, după transformarea regiei. Să penetrăm, din oraş, zona metropolitană. Aceasta va necesita o hotărâre a Adunării Generale a Asocieaţiei. De asemenea, extinderea sistemului de gratuităţi care în prezent se acordă în municipiu pentru pensionari sau alte categorii se poate extinde şi în cele şase commune. Fiind companie, noi prestăm servicii pentru primării, le emitem o situaţie în acest sens iar ei fac decontările de la bugetul local. Documentul care se află pe masa Consiliul Local privind înfiinţarea Companiei de Transport Public Cluj este unul stufos, trebuie să parcurgem mai întâi etapele legale iar apoi vom putea vorbi despre extinderea în Zona Metropolitană", a mai spus Neag.

Asociaţia Metropolitană de Transport a fost înfiinţată de administraţia locală clujeană anul acesta.
Potrivit bilanţului pe anul tecut, RATUC a avut venituri totale de peste 105.326.000 lei şi cheltuieli totale de 105.288.000, rezultând un profit brut de 38.000 de lei. Activitatea de exploatare a constat în transport public de călători, ca activitate de bază, deţinând o pondere de 94,57% şi activităţi diverse în proporţie de 5,43 %. Pentru deservirea activităţii de bază regia a exploatat un parc mediu de mijloace de transport public format din 190 de autobuze, 96 troleibuze şi 35 de tramvaie. Activităţile diverse au constat ăn reclamă şi publicitate pentru terţi, reparaţii şi întreţinere clădiri şi instalaţii, reparaţii auto şi inspecţii tehnice pentru terţi, confecţii şi recondiţionări piese de schimb, rebobinări motoare electrice, diverse confecţii metalice, examinări psihologice pentru terţi, comerţ cu amânuntul la bufetele din incintă, vânzări materiale rezultate din casări. În 2012, regia a transportat peste 137 de milioane de călători din care 13,6% cu bilete, 84,4% cu abonamente, 1,9 % curse speciale şi 0,06% călători rauduloşi depistaţi. Totalul creanţelor la finalul anului trecut au fost de peste 8,4 milioane de lei iar al datoriilor de peste 32 de milioane de lei, din care credit pe termen lung, peste 15,8 milioan de lei. RATUC a contactat o linie de credit de la BCR de peste 8 milioane de lei pentru efectuarea la timp a plăţilor. Regia are peste 1.400 de salariaţi iar salariul mediu brut lunar este de peste 2.400 de lei.

 

Comenteaza