Video Defibrilatoare pe străzile Clujului. Primăria le cumpără în 2019. Unde vor fi amplasate

Defibrilatoare pe străzile Clujului. Primăria le cumpără în 2019. Unde vor fi amplasate
| Foto: Bugetare Participativă

Primăria se pregătește să achiziționeze defibrilatoare automate externe, care să fie amplate în locurile publice din Cluj-Napoca. Proiectul, propus de un medic rezident, a fost cel mai votat în cadrul programului de Bugetare Participativă 2018. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Vom achiziționa defibrilatoare pe care să le montăm în spațiile publice din oraș. Am discutat cu colegii de la SMURD, cu domnul Cristian Ursu. Primăria le va achiziționa, e un proiect câștigător la Bugetarea Participativă. Vom stabili împreună unde vor fi montate acestea în oraș. Cei de la SMURD vor face o companie publică de informare, astfel ca orice cetățean al Clujului să știe cum să procedeze într-o astfel de situație. De asemenea, în parteneriat cu SMURD se va realiza întreținerea acestora și dotarea cu toate cele necesare. Am cerut detalii pentru achiziționare, licitația ne va spune cât vor costa. Sunt bani în buget", a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio local. 

Edilul Clujului a mai spus că defibrilatoarele vor fi achiziționate în cursul acestui an și ar ruma să fie amplate în zone intens circulate, precum zona fostei primării - Bulevardul Eroilor, Sala Polivalentă - BT Arena sau la gară. 

Primul ajutor face diferența între viață și moarte

Defibrilarea precoce este esențială în cazul unui stop cardio-respirator, însă, cel mai adesea, dispozitivele ajung la pacient doar odată cu ambulanța. Medicul rezident Robert Simon este inițiatorul proiectului “Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca”, proiect care a strâns cel mai mare număr de voturi (884) în cadrul Bugetării Participative 2018. Clujeanul a explicat cum se folosește defibrilatorul extern automat: “Avantajul defibrilatoarelor automate externe este faptul că, persoana care le operează, necesită mai puțină experiență, fiind necesare doar minime cunoștințe de prim-ajutor: Basic Life Support (Suport Vital de Bază) – recunoașterea unui stop cardio-respirator și acordarea primului ajutor (masaj cardiac extern și respirație gură la gură). Acest lucru permite unei game largi de persoane să efectueze actul de defibrilare înaintea sosirii echipajelor medicale, de la cele mai mici vârste”. MAI MULTE DETALII AICI! 

Cum se folosește defibrilatorul extern automat

Robert Simon este de părere că ar fi nevoie de 10-15 defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca. Locațiile sugerate de medicul rezident sunt: Piața Unirii, Piața Mihai , Piața Avram Iancu, Piața 1 mai, Piața Lucian Blaga, Casa de cultură a studenților, Parcul Central, Cetățuie, Cluj-Arena, Sala Polivalentă, Parcul sportiv Babeș, Gară, Autogară, Biblioteca Centrală Univeristară, Biblioteca „Octavian Goga”, Cinematograf Florin Piersic, Judecătorie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza