Demersuri pentru deblocarea vânzării apartamentelor ANL de pe Mehedinţi

Demersuri pentru deblocarea vânzării apartamentelor ANL de pe Mehedinţi
Demersurile primăriei de a înscrie în cartea funciară apartamentele din blocurile ANL de pe strada Mehedinţi sunt în continuare blocate de procesul de revendicare a terenului pe care au fost edificate construcţiile. Consilierii locali USL au propus, la şedinţa de săptămâna trecută, deblocare situaţiei prin iniţierea unor negocieri cu revendicatorii.

Administraţia locală şi-a fixat în luna aprilie un termen de şase luni pentru înscrierea aprtamentelor din blocurile construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe strada Mehedinţi. Consilierii locali USL au afirmat la şedinţa de vineri că este vorba despre un termen nerealist şi au acuzat executivul că nu a informat consiliul local mult mai repede asupra procesului de revendicare a terenul pe care s-au ridicat apartamentele ANL de pe Mehedinţi, determinându-l să le promită chiriaşilor încă din 2010 că primăria va vinde apartamentele ANL. "Dacă n-ar exista procesul, tehnic, această înscriere a apartamentelor în cartea funciară s-ar fi putut realiza la termen, aşa cum ne-am propus în luna aprilie şi s-ar fi putut vinde aceste apartamente, iar cu banii obţinuţi s-ar fi construit alte blocuri pentru tineri. Având în vedere acest proces, nu aveam de ce să-i minţim pe oameni şi să ne propunem termene pe care nu putem să le respectăm", a menţionat unul dintre liderii USL, Steluţa Cătăniciu.

Şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei, Iulia Ardeuş, a explicat că demersurile de înscriere în cartea funciară a apartamentelor au foat iniţiate (s-au efectuat măsurători dar şi documentaţii de apartamentare), dar că acestea sunt condiţionate de acţiunea în instanţă.

Revendicatorii terenului pe care primăria a edificat cele trei blocuri ANL de pe strada Mehedinţi au cerut revocarea hotărârii prin care administraţia locală a cedat în anul 2000 terenul de 4.000 mp Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru ridicarea construcţiilor. Noul Consiliu Local a decis să-şi menţină hotărârea, argumentând că aceasta nu fie revocată deoarece a produs efecte juridice. Reclamanţii din dosar (Napeu Avram, Balibanu Ileana, Ilea Horia, Petmezi Crina, Moldovan Melania, Perizek Laur Cătălin şi Ilea Octavian-Alexandu) aveau o cerere de revendicare înregistrată de mulţi ani la primăriei. Potrivit municipalităţii, cererea de revendicare a fost respinsă de Comisia Locală de Fond Funciar.

Aparatul de specialitate al administraţiei locale (Direcţia de Patrimoniu) a explicat că municipalitatea a încercat aplanarea conflictului cu revendicatorii în 2009, când Comisia de Fond Funciar a propus să le reconstituie dreptul de proprietate pe un alt amplasament. Revendicatorii au refuzat însă propunerea şi s-au adresat instanţei, căreia i-au cerut obligarea primăriei de a-i pune în posesie pe amplasamentul de pe strada Mehedinţi.Următorul termen în acest proces a fost fixat pe data de 10 septembrie. Până la soluţionarea acţiunii, primăria nu poate iniţia demersurile de înscriere în cartea funciară a apartamentelor şi implicit nu poate demara procedurile de vânzare, chiar dacă există cadru normativ în acest sens şi solicitări de la chiriaşii din aceste blocuri ANL.

 

Comenteaza