Video Demolarea clădirii Prodvinalco, unde a funcţionat H33 cu Omul Cosmos, poluează zona cu azbociment cancerigen

Demolarea clădirii Prodvinalco, unde a funcţionat H33 cu Omul Cosmos, poluează zona cu azbociment cancerigen

Demolarea clădirii de pe strada Horea, nr. 33, din Cluj-Napoca poluează întrega zonă cu azbociment cancerigen, acuză vecinii.

"Asta se intampla acum in Centru, Horea33, in spate Facultatea de Litere, in stanga bloc de apartamente. Acoperisuri din azbociment daramate cu buldozer, sfaramate in mii de bucati si emanand un nor de 5 stele. Fara plase protectie, fara a proteja mediul si vecinii", a scris Krisztina Borbala Balogh, pe Grupul Clujul Civic. 

”Am vorbit cu garda de mediu, dar trebuie sa scriu un e-mail sa relatez tot. Au spus ca azbocimentul trebuie colectat manual și cu protecție și se transporta separat. Aici, din păcate, e dat jos cu buldozerul și este deja amestecat cu caramida și cu tot molozul prăbușit”, a mai relatat Krisztina.

H33, casa Omului Cosmos şi loc de întâlnire al artiştilor, spaţiu de expoziţie şi curte comună pentru pregătirea zacuştilor de toamnă, face loc unor blocuri ridicate de  Prodvinalco, prin arhitecţii de la Arhimar.


Consiliul Local a adoptat, în şedinţa de luni, cu 26 de voturi pentru, proiectul de hotărâre privind "aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, str. Horea nr. 33-35 – str. Crișan nr. 26; beneficiară: S.C. Prodvinalco S.A". Proiectul este realizat de S.C. Arhimar Serv S.R.L. Aşadar, la adresa menţionată se vor demola clădirile existente şi se va ridica un imobil mixt cu regim de înălțime variabil de la (1-3)S+D+P la S+P+3E+M, pe o parcelă de 3836 mp. Accesul auto de va face de pe strada Crișan și ocazional din strada Horea.

Amintim că, proiectul imobiliar cu 52 de apartamente, spații medicale și 5 niveluri de subsol a fost întors din drum la Comisia de Urbanism a Primăriei de două ori. Vecinii de pe Crișan ai proiectului au acuzat mai multe nereguli și s-au plâns că viitorul ansamblu le va diminua calitatea vieții prin funcțiunile propuse, aglomerație etc.  La ședința din 10 septembrie, proiectul Prodvinalco a revenit în formă modificată: s-a renunțat la clădirea de pe Crișan și apartamentele vor fi mai generoase în corpul din față, spre strada Horea.VEZI ŞI Omul Cosmos și urbanismul. Proiectul Prodvinalco de pe locul H33, micșorat din nou de comisie

Pe horea 33, Prodvinalco are o serie de clădiri administrative și industriale, iar locul a fost folosit în ultimii ani ca spațiu temporar pentru evenimente culturale, fiind numit H33. Este și locul unde pe peretele clădirii învecinate Kero și Oku l-au pictat în premieră pe Omul Cosmos.

Comenteaza