Depozitul ecologic de deşeuri al Clujului, poveste fără sfârşit. Judeţul a obţinut o victorie de etapă

Depozitul ecologic de deşeuri al Clujului, poveste fără sfârşit. Judeţul a obţinut o victorie de etapă
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat luni, 31 octombrie, indicatorii tehnico-economici pentru alimentarea cu energie electrică a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

Cu această ocazie liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Remus Lăpuşan, a cerut executivului CJ să informeze aleşii despre stadiul în care se află în acest moment construirea depozitului ecologic şi dacă s-au mai făcut paşi în vederea achiziţionării unui incinerator, care ar urma să rezolve pe termen lung problema depozitării deşeurilor în judeţ.

Oficialii CJ au arătat că, după ce rezultatul licitaţiei pentru continuarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a fost atacat la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), decizia forului judeţean a fost menţinută şi de acest organism, însă mai există şi calea de atac în justiţie.

"După ce am anunţat firma câştigătoare, cealaltă a contestat rezultatul. Am câştigat şi aici, la CNSC. Acum suntem în perioada în care vedem dacă va fi atacată decizia la instanţă, iar apoi va trebui să luăm o decizie importantă dacă semnăm contractul acum sau dacă aşteptăm şi decizia instanţei, în cazul în care va fi un proces", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Directorul executiv al Direcţiei dezvoltare şi investiţii din cadrul CJ, Mariana Raţiu, a oferit detalii despre stadiul proiectului şi a afirmat că este riscantă semnarea contractului înainte de o decizie a instanţei, dacă se va ajunge la proces.

"Am câştigat la CNSC, avem un termen de 10 zile de la comunicarea deciziei, care nu ne-a fost comunicată încă oficial. Miercuri avem o deplasare la Bucureşti pentru fazarea proiectului, etapa a II-a. După ce clarificăm nişte aspecte, vom semna contractul de finanţare pentru etapa a doua.

Din acel moment vom da drumul la toate licitaţiile care au mai rămas, la racordurile electrice, la drumurile de acces, iar în paralel va trebui evident să dăm drumul şi la licitaţia pentru operatorul de colectare, pe care o va organiza Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan şi pentru operatorul de depozitare, la CMID, unde vom organiza noi licitaţia.

Dacă se contestă şi în instanţă, termenele, din câte ştiu, eu nu sunt foarte lungi. Contractul s-ar putea semna şi înainte de soluţia instanţei, dar este riscant. Am avut o situaţie similară şi la Tetarom IV, în final am câştigat, dar am ajuns cu două contracte. Nu recomandăm încheierea contractului dacă se atacă şi în instanţă, pentru că termenele sunt foarte scurte, maxim 2 luni.

Oricum e perioadă de iarnă, contractul e proiectare şi execuţie; sigur, ar fi foarte bine să câştigăm acest timp pentru proiectare, care e patru luni, dar este riscant, deoarece instanţa poate să dispună chiar şi reluarea procedurii şi nu pot să anticipez decizia instanţei", a explicat Raţiu.

Incineratorul, în discuţii şi în analize

Legat de soluţia incineratorului pentru rezolvarea pe termen lung a problemei deşeurilor în judeţ, conducerea executivă a CJ Cluj estimează că el ar putea fi luat în calcul doar în etapa a doua, după ce se finalizează prima celulă a CMID.

"Ştiţi că am avut acele discuţii cu primarii despre ce facem cu acest proiect, îl mai continuăm sau nu? Dacă îl oprim, atunci trebuie să dăm banii înapoi care au fost cheltuiţi, iar aceşti bani ar trebui daţi de către toată lumea, inclusiv de către primăriile din judeţ.

Or, primarii au spus că ar agrea o formă pe termen lung cu incinerator, dar fără să fie nevoiţi să dea banii înapoi. Atunci soluţia a fost următoarea: să continuăm proiectul aşa cum este pentru această primă celulă, iar pentru etapa a doua să vedem în ce măsură acea celulă care ar trebui făcută de operator ar putea fi înlocuită cu un incinerator, care de fapt e soluţia definitivă.

Cred că aceasta este soluţia, pentru că riscul este foarte mare. Putem ajunge în situaţia de la Bistriţa, în care au licitat, a venit un operator, a operat prima celulă, în momentul în care a trebuit să o construiască pe a doua, din considerente economice, şi-a luat tot şi a plecat.

Au fost nevoiţi cei de la Bistriţa să declare stare de urgenţă, acela fiind unicul operator, desemnat prin licitaţie. Asta e procedura, e un proiect complicat. Când am pornit, toate judeţele, am crezut în aceşti bani europeni şi ne-am bătut să obţinem aceşti bani europeni, dar astăzi suntem în această situaţie", a spus Tişe.

Incineratorul rămâne o mare necunoscută. Nu se ştie dacă el va fi acceptat de instituţiile de mediu şi din ce bani va fi finanţat.

"Din câte ştiu, se lucrează la strategia pe deşeuri la nivel naţional. Incineratorul nu este agreat din acest punct de vedere, strategic vorbind, dar vom încerca, după ce se aprobă strategia, să vedem în ce măsură, în etapa a doua, vom putea să înlocuim acea celulă mare, pentru 25 de ani, cu un incinerator.

Din păcate, nu pot să vă dau garanţii în acest sens, vor trebui făcute nişte revizuiri, inclusiv revizuirea cererii de finanţare, care a avut alţi termeni, în nici un caz incinerator", a completat Raţiu.

Contractul cu vechiul constructor pentru acest centru de deşeuri a fost reziliat în 2014, după ce CJ Cluj a constatat că au fost realizate mai multe lucrări neconforme, iar de atunci nu s-a mai lucrat deloc la acest proiect.

Comenteaza