Depozitul ecologic de deşeuri al Clujului, salvat de rezultatele expertizei geo

Depozitul ecologic de deşeuri al Clujului, salvat de rezultatele expertizei geo
Semnalul preşedintelui administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, legat de proiectul depozitului de deşeuri care ar putea fi compromis din pricina alunecărilor de teren, se dovedeşte a fi fals.

Versantul instabil care a creat probleme majore centurii Vâlcele - Apahida nu afectează amplasamentul pe care se construieşte depozitul de deşeuri al judeţului Cluj. Atacul lansat la adresa fostei conduceri a administraţiei judeţene, de către actualul preşedinte Horea Uioreanu, se dovedeşte, astfel, nejustificat. Expertiza comandată de instituţie a arătat că nu sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare, prin urmare, preşedinte Horea Uioreanu a recunoscut că situaţia nu este nici pe departe aşa cum o aprecia, aşteaptându-se ca lucrările la depozit să se finalizeze până în vara lui 2013. Ulterior va fi demarată licitaţia pentru atribuirea contractului de gestionare a depozitului.

Preşedintele administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, afirmă că expertiza geo-tehnică privind situaţia amplasamentului pe care se construieşte depozitul ecologic de deşeuri menajere ce va deservi întreg judeţul Cluj nu aduce rezultate rele. "Nu sunt recomandări care să ne creeze probleme. Se pot face mici consolidări însă nu este vorba despre nişte lucrări majore, care să ne creeze probleme financiare", a spus Uioreanu. Reacţia sa vine la câteva săptămâni după ce lansase un atac destul de dur la adresa fostei conduceri a administraţiei judeţene. Uioreanu se plângea de faptul că există chiar riscul ca întreg proiectul depozitului de deşeuri să fie compromis, având în vedere instabilitatea amplasamentului. Expertiza geo demonstrează că Uioreanu s-a grăbit cu aprecieriele. În prezent acesta se arată încrezător că lucrările la depozit se vor finaliza la timp, respectiv până la finele verii 2013. "Să sperăm că nu vor mai apărea alte probleme, astfel ca prima celulă ecologică a depozitului să poată fi dată în folosinţă anul viitor în vară", a subliniat Uioreanu. Necesitatea finalizării acestui proiect este obligatorie, având în vedere că primăriile clujene nu mai au unde să-şi depoziteze deşeurile menajere, dat fiind faptul că termenul pentru închiderea vechilor rampe neconforme a expirat. "Acum s-au găsit nişte soluţii de avarie, însă de anul viitor avem obligaţia să oferim această alternativă ecologică de depozitare a deşeurilor", a comentat liderul CJ.

Tot administraţia judeţeană are obligaţia de a organiza o licitaţie pentru închiderea tuturor rampelor neconforme de pe teritoriul judeţului. "De asemenea, după ce vom avea finalizate lucrările la noul depozit de deşeuri, avem obligaţia să mai organizăm încă o licitaţie, extrem de importantă, pentru a desemna operatorul care se va ocupa de gestionarea acestui depozit", a precizat Uioreanu. Această licitaţie se va desfăşura însă abia după ce se vor finaliza lucrările la depozit. Întregul sistem de gestionare a deşeurilor menajere din judeţul Cluj a fost estimate la peste 75 de milioane de euro. Mai mult de jumătate din această sumă este suportată dintr-un program european de finanţare. Trebuie precizat că din moment ce sistemul de gestionare a deşeurilor, în regim integrat, va deveni funcţional, primăriile vor avea obligaţia de a contribui cu o taxă minimă de 11 euro pe cap de locuitor. Pentru primăriile din mediul rural, care au un buget foarte mic, un ajutor consistent va fi oferit din partea Consiliului Judeţean.

 

Comenteaza