Deşeuri sub pământ. Proiect: gunoiul va fi îngropat şi la şcoli

Deşeuri sub pământ. Proiect: gunoiul va fi îngropat şi la şcoli
Primăria Cluj-Napoca vrea ca şcolile să aibă puncte gospodăreşti îngropate şi să colecteze deşeurile selectiv.

Şcolile clujene vor avea puncte gospodăreşti îngropate. Acesta este cel mai nou proiect al Direcţiei de ecologie urbană din cadrul Primăriei. Există deja o listă de 20 de şcoli şi licee întocmită de municipalitate.

Pe aceasta se află Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", Colegiul Naţional „George Coşbuc", Liceul Teoretic „Avram Iancu", Liceul Teoretic „Bathory Istvan", Colegiul Tehnic „Ana Aslan" + Şcoala Horea, Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Şcoala Generală „Liviu Rebreanu", Colegiul Tehnic „Napoca", Şcoala Generală „Radu Stanca", Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau", Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu", Şcoala Generală „Alexandru Vaida-Voevod", Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania", Colegiul Tehnic Energetic, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă", Liceul Waldorf, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga" şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu".

„Ne dorim să avem puncte gospodăreşti îngropate la toate grădiniţele, şcolile şi liceele din Cluj, pentru că aşa copiii sunt mai feriţi de bolile care pot apărea. Începem cu 20, dar urmează şi celelalte din totalul de 78. În plus, copiii vor putea colecta gunoiul selectiv", a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Lucrările vor fi efectuate de societatea Euriteh SRL, o firmă bihoreană, care a semnat anul acesta un contract-cadru, în valoare de 4,7 milioane de lei, pentru îngroparea a 100 de puncte gospodăreşti din oraş. Părţile întocmesc contracte subsecvente pentru fiecare lot de lucrări, fie că vorbim de şcoli, fie de restul oraşului.

În acest moment, se fac demersuri pentru îngroparea a 12 puncte gospodăreşti din cartiere, iar acestea urmează, spun reprezentanţii municipalităţii, să fie inaugurate până la finalul lui octombrie. Consiliul Local urmează să aprobe luna viitoare indicatorii tehnico-economici pentru cele 12 puncte.

Următorul pas este obţinerea autorizaţiilor de construire. „Firma cu care avem contract-cadru face şi studiul de fezabilitate, şi proiectare, şi execuţie, aşa că lucrurile vor merge repede. Societatea ne-a asigurat că va realiza 2-3 puncte gospodăreşti îngropate pe săptămână", a precizat Dan Tarcea.

În Cluj, mai există un singur loc unde gunoaiele au fost duse în subteran. Anul trecut, de la societatea de salubrizare Rosal l-a realizat pe acesta din fonduri proprii, în cartierul Zorilor. Cei  Rosal spun că lucrarea i-a costat 15.000 de euro.

Problema punctelor îngropate de colectare a deşeurilor apare şi în strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020. Autorii studiului recomandă „îmbunătățirea sistemului de precolectare prin înlocuirea platforme supraterane cu platforme subterane (îngropate)".

Potrivit datelor oficiale, în Cluj-Napoca există în acest moment 956 de platforme de colectare a deşeurilor, dintre care cele mai multe se află în Mănăştur, 257, Mărăşti, 198, şi Gheorgheni, 190.

Comenteaza