Dezbatere CIIC la Apahida pe tema „Someșul metropolitan - Tronson Apahida”

Dezbatere CIIC la Apahida pe tema „Someșul metropolitan - Tronson Apahida”

După întâlnirile de săptămânile trecute de la Gilău și Florești, seria dezbaterilor publice sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), având ca temă „Someșul metropolitan - Tronson APahida”, continuă în comuna Apahida.

Miercuri, 20 decembrie 2023, începând cu ora 15:00, va avea loc o nouă dezbatere publică, care se va desfășura la sediul Primăriei Comunei Apahida.

De câțiva ani, Clujul a început să își extindă sistematic rețeaua de piste de bicicletă, inițiativa lui începând să rezoneze din ce în ce mai mult cu administrațiile publice ale comunelor din Zona Metropolitană Cluj. Totodată, în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2030 Zona Metropolitană își propune să valorifice experiența câștigată până acum și să o transpună la o scară geografică mai întinsă.

Astfel, se propune amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea unei viitoare extinderi a amenajărilor spre Jucu, spre Bonțida, spre Gherla și spre Dej.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

- un portofoliu coerent de servicii ecosistemice la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a comunelor Gilău, Florești și Apahida.

- un număr crescut al deplasărilor nemotorizate de navetă, prin integrarea pistelor pentru biciclete cu rețelele existente și cu cele propuse de transport metropolitan în comun.

- un sistem integrat al zonelor de interes istoric, turistic și natural din Zona Metropolitană Cluj și din Județul Cluj.

- o suită de trasee dedicate sportului și agrementului, gândite și proiectate în bucle coerente, sigure și interesante, astfel încât ele să se adreseze unui public cât mai larg, atât ca vârstă, cât și ca aptitudini. Mai mult, ele trebuie să încurajeze sistematic cât mai multe tipuri de sporturi, atât pe uscat, cât și pe apă, pe tot parcursul anului.

- o suită de legături funcționale cu sistemul de trasee dedicate sportului și agrementului planificate la nivel județean și regional.

Proiectul face parte din rândul marilor proiecte de infrastructură, precum centura și metroul, prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030, iar fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

Comenteaza