Video Dezbatere interesantă lansată de șeful CJ Cluj: „Cine trebuie să suporte costurile unui spital? Doar cei de acum sau și generațiile viitoare?

Dezbatere interesantă lansată de șeful CJ Cluj: „Cine trebuie să suporte costurile unui spital? Doar cei de acum sau și generațiile viitoare?
| Foto: ZIUA de CLUJ - conferința de presă a lansării emisiunii de obligațiuni, 25.10.2023

Consiliul Județean Cluj a lansat o emisiune de obligațiuni în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru rambursarea în avans a celor două credite existente, dar și pentru finanțarea unor importante proiecte de infrastructură.

Președintele forului administrativ județean, Alin Tișe, a explicat, la ZIUA LIVE, în ce constă emisiunea de obligațiuni și cum s-a ajuns la această soluție.

Din totalul acestei sume de 75 de milioane de euro, circa 45 de milioane de euro sunt alocați pentru stingerea datoriei pe care o avem la creditele luate tot pentru investiții, adică stingem un credit cu alt credit pentru investiții, care, din punctul nostru de vedere, dar și al consultantului este mai avantajos pentru Consiliul Județean. Diferența de 30 de milioane o investim pentru proiecte noi.

Suntem încrezători că vom obține această sumă. Ca urmare a analizelor făcute de societățile financiare, prin firmele de consultanță și parteneriat pe care le-am contractat, ne-au asigurat că va fi un succes pentru că județul Cluj beneficiază de o credibilitate extraordinară. Ratingul pe județul Cluj este mai mare decât cel pe țară. Asta înseamnă că investițiile gândite la nivelul județului Cluj se înscriu pe traseul corect.

Spre exemplu, dacă se construiește un spital într-un județ, spitalul are o durată de amortizare a investiției de aproximativ 50 de ani. În ce măsură cetățenii de azi ai județului Cluj, din banii lor, sunt obligați să suporte cheltuielile pentru o asemenea investiție? Adică, punem efortul în întrgime pe actualii cetățeni ai Clujului, pentru un spital a cărui investiție se amortizează în zeci de ani? Sau el trebuie să fie amortizat treptat, iar cetățenii să se poată bucura de acest spital?

Aici e o întreagă discuție: cine trebuie să se bucure de acest spital, doar cei care sunt contemporani cu execuția lucrărilor de construire, sau și cei care se vor bucura de el după cei câțiva ani în care va fi realizat spitalul (...). Diferența de 30 de milioane, obținută prin emisiunea de obligațiuni, va fi direcționată pentru finanțarea unui număr de 20 de proiecte co-finanțate”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Șeful CJ Cluj a mai spus că obligațiunile vor fi listate la Bursa de Valori București. CJ Cluj va emite 756.800 de obligațiuni, fiecare în valoare de 100 de euro. 

Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone ”A”.  Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.

În ce proiecte se vor investi banii

Potrivit șefului CJ Cluj, fondurile obținute se vor folosi pentru construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență de Copii Cluj, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Castelului Banffy din Răscruci, îmbunătățirea infrastructurii rutiere regionale Transilvania de Nord, sectorul Drumului Bistriței, modernizarea și reabilitarea drumurilor județene traseu 1,2,4 și 5, părți ale Drumului Regional Transilvania de Nord.

Comenteaza