Live Video Dezbatere publică pentru varianta FINALĂ a super cartierului SOPOR! Azi, LIVE

Dezbatere publică pentru varianta FINALĂ a super cartierului SOPOR! Azi, LIVE

Municipiul Cluj-Napoca anunță organizarea unei dezbateri publice online cu varianta finală a masterplanului pentru viitorul cartier Sopor.

Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de titular, anunță publicul interesat asupra organizării ședinței de dezbatere publică online a alternativei finale pentru „Elaborare Plan urbanistic Zonal în condițiile Legii nr. 350/2001 modificată și actualizată – PLAN DIRECTOR (MASTERPLAN) SOPOR” propus pentru a fi amplasat în Municipiul Cluj-Napoca, zona Sopor, jud. Cluj, în data de 6.10.2022 ora 16:30 la primăria Municipiului Cluj-Napoca (Sala de sticlă) precum și în regim de videoconferință, în vederea obținerii avizului de mediu conform H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe.

Dezbaterea are ca temă Raportul privind impactul asupra mediului. Propunerile, sugestiile și observațiile cu privire la regimul economic și tehnic propus prin PUZ (încadrare funcțională, regim de construire, indicatori urbanistici etc.) vor fi dezbătute în cadrul ședinței publice CTATU , la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Prin P.U.Z.-ul Masterplan Sopor se propune realizarea următoareleor tipuri de proiecte:

Spații verzi publice de diferite categorii;
Tramă stradală cu diverse categorii de străzi publice;
Șase unități de învățământ;
Două zone cu dotări sportive;
Clădiri în parteneriat public-privat, clădiri funcționale mixte - blocuri cu șase etaje maxim de înălțime;
Zone pentru clădiri multifuncționale culturale.

PUZ-ul ar urma să fie aprobat, anul acesta, în Consiliu Local.  „Mai avem nevoie de avizul de la Aeronautica și de cel de Agenția de Mediu ca să putem să intrăm în dezbaterea publică și, la final de an, să aprobăm PUZ-ul. Au fost deja întâlniri cu cetățenii. Va fi cel mai mare cartier nou sau modernizat din România și sunt deja trasate druurile principale și secundare”, a spus Dan Tarcea la ZIUA LIVE, în primăvara acestui an.

Cartier de 250 de hectare

Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Masterplanul viitorului cartier Sopor se va întinde pe o suprafață de 250 ha. PUZ al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Master Plan / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor”. Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, adică un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Având în vedere complexitatea proiectului și diversele opțiuni pentru implementarea acestuia, proprietarii din zonă au fost asigurați de întreaga deschidere a administrației publice și a echipei care realizează Master Planul. Urmează alte consultări publice în cadrul cărora toate opiniile părților implicate vor fi ascultate, astfel încât soluțiile finale să fie cele mai potrivite pentru dezvoltarea cartierului, implicit a orașului.

Sopor, cartier model 

Primăria Cluj-Napoca a publicat, la finalul lui 2018, planșa cu PUZ Sopor. Cartierul se va întinde pe 240 ha, iar aici ar urma să locuiască între 50.000 şi 70.000 de oameni. "Vreau ca Soporul să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ, Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de trei ani să lărgim strada", declara Emil Boc, la începutului anului, la Realitatea FM Cluj.  

Proiectul prevede un traseu pentru transportul în comun cu şase staţii de autobuz, dar şi o staţie de tren. Și metroul va avea o stație terminus în noul cartier.  

loading...
Comenteaza