DEZBATERE PUBLICA: tarifele impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024

DEZBATERE PUBLICA: tarifele impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024

Luni, 3 iulie 2023, ora 17.00, în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca (strada Moților nr. 3) va avea loc dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2024.

Proiectul supus dezbaterii publice s-a aflat în procedura de consultare publică în perioada 6 iunie 2023 – 21 iunie 2023. Documentele supuse dezbaterii publice pot fi consultate la acest link.

Cei care doresc să participe la această dezbatere pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ, disponibilă aici.

Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca/depus la registratură, până înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței, accesibil la acest link.

Cetățenii care s-au înscris în aceste condiții, vor primi un link prin e-mail, prin care se vor putea conecta la dezbaterea publică și vor putea lua cuvântul.

Totodată persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii și sunt prezente fizic în sala Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca vor putea lua cuvântul la rândul lor.

Solicitanţii înscrişi la cuvânt îşi vor susţine punctul de vedere exclusiv pe marginea actului normativ care face obiectul dezbaterii publice şi nu pe alte subiecte de ordin general sau personal care nu au legătură cu obiectul şedinţei de dezbatere publică.

Dezbaterea publică va fi transmisă online pe pagina de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și pe canalul YouTube al Municipiului Cluj-Napoca.

La dezbaterea publică, toti cei prezenţi pot să solicite înscrierea pentru luarea cuvântului, începând cu iniţiatorii dezbaterii şi continuând cu celelalte persoane interesate, timpul alocat fiecărei luări de cuvânt fiind de cca. 5 minute, pentru a putea aloca un timp rezonabil discuţiilor propriu-zise. Dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toţi solicitanţii înscrişi la cuvânt şi-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuţie.

Municipalitatea propune o indexare cu rata inflației de 13.8% aferentă anului 2023. De asemenea, proiectul prevede și o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație a impozitelor locale, până la data de 31 martie, datorate pentru întregul an de către contribuabil.

„Începând cu 1 ianuarie 2024, se aprobă indexarea impozitelor și taxelor locale, respectiv actualizarea limitelor amenzilor, cu rata inflației de 13,8%”, se arată în documentul aflat în consultare publică. 

 
Pentru clădirile nerezidențiale, persoanelor fizice li se va aplica o cotă de impozitare de 0,2%, iar pentru persoanele juridice cota de impozitare va fi de 1%. 

De asemenea, în vederea descurajării construirii în municipiul Cluj-Napoca a clădirilor fără respectarea legislației, vor fi aplicate cote adiționale după cum urmează:

20% la impozitul pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizației de construire
50% la impozitul pentru clădirile construite fără deținerea unei autorizații de construire. 

Proiectul prevede și scutiri pentru o serie de proprietăți, precum:

Clădirile utilizate pentru servicii sociale
Clădiri restituite în urma preluării abuzive în perioada 6 martie 1945-decembrie 1989
Clădiri retrocedate ce au aparținut cultelor religioase din România
Clădirile de deținute de asociațiile de dezvoltare intercomunitară sau clădirile folosite pentru desfășurarea de activități sportive. 

Pentru anul în curs, valoarea impozitelor și a taxelor locale a fost indexată cu rata inflației de 5,1%.

Comenteaza