Video DEZBATERE taxe şi impozite la Cluj: Hotelierii şi HoReCa doresc cotă minimă de impozitare pentru 2022

DEZBATERE taxe şi impozite la Cluj: Hotelierii şi HoReCa doresc cotă minimă de impozitare pentru 2022
| Foto: monitoruldecj.ro

Primăria Cluj-Napoca a găzduit, miercuri, dezbaterea privitoare la taxele și impozitele aferente anului 2022. Reprezentanţii HoReCa, hotelierii şi cei ai societăţii civile au venit cu mai multe propuneri, între care aplicarea cotei minime de impozitare, pentru un an de zile.

Reprezentanţii HoReCa au cerut diminuarea impozitelor pe clădirile în care funcționează restaurantele, barurile, cafenelele și hotelurile: "A fost o hotărâre de guvern care a venit în sprijinul HoReCa, spunând că se poate scădea impozitul. La Cluj-Napoca nu au scăzut, iar acum am zis că nu vrem scutire totală, reducere la zero, care ar fi ajutor de stat, ci să se meargă la cota minimă, atât pentru persoanele fizice, care dau în chirie spații, cât și pentru persoanele juridice”, a spus Raimonda Boian,  unul dintre purtătorii de cuvânt ai HoReCa Cluj. 

Şi milionarul Ștefan Gadola, patronul unui cunoscut local din Parcul Central şi preşedintele Asociației Patronale HoReCa Cluj, cere reduceri de taxe și scutiri de impozite Consiliului Local Cluj-Napoca.  Acesta a spus că angajații au plecat din cauza pandemiei. ”Vreau să considerați că HoReCa a fost domeniul cel mai afectat în pandemie. Am avut mulți angajați care au plecat. Nu cerem scutire totală, dar cerem ajutor". 

Consiliul Civic Local a cerut Primăriei să stimuleze prin politica de impozitare realizarea caselor verzi, care generează energie nepoluantă. 

Pentru 2022 toate taxele și impozitele se vor indexa cel puțin cu rata inflației. În 2021 aceasta a fost de 3,8 %. Pentru autoturisme impozitul rămâne același.

La imobile, pe lângă cotele standard de impozitare (0,1% pentru clădiri rezidențiale, respectiv 0,2% pentru cele nerezidențiale) se va aplica suplimentar o cotă diferențiată în funcție de zonă, pentru stimularea investițiilor în cartiere: 20% – zona A; 15% – zona B; 10% – zona C; 5% – zona D. Pe lângă impozitul datorat pe clădire, proprietarii vor plăti în plus 20% dacă nu au respectat autorizația de construcție, respectiv 50% în plus dacă nu dețin autorizație.

Cei care își achită contribuțiile anuale până la 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10%.

Comenteaza