Dialog spumos primar Cluj - student din alt judeţ: "Locul maşinilor e în parking. Mergeţi pe jos, e plăcut cu o domnişoară la braţ"

Dialog spumos primar Cluj - student din alt judeţ: "Locul maşinilor e în parking. Mergeţi pe jos, e plăcut cu o domnişoară la braţ"

Pe modelul oraşelor europene, o stradă din cartierul clujean Mărăşti va deveni prima stradă „smart” din România. Esta vorba despre Molnar Piariu, stradă care găzduieşte şi căminele studenţeşti ale Universităţii Tehnice (UTCN) din Cluj-Napoca. 

Pe lângă dotări high tech, proiectul prevede ca strada să devină pietonală şi chiar vor fi plantaţi 50 de arbori. Acest lucru îi nemulţumeşte pe studenţii din alte judeţe, care vin la facultate în Cluj-Napoca cu maşinile persoane, pe care nu vor mai avea unde să le parcheze. 

Răzvan din Oradea, student la UTCN şi cazat în căminele din Mărăşti, a avut un dialog spumos cu edilul Clujului, Emil Boc, în cadrul unei emisiuni la un post de radio local.

Răzvan: Dar ce facem cu locurile de parcare?

Boc: Vor dispărea.

Răzvan: Şi o soluţie în zonă, astfel încât să nu primim amenzi pe bandă rulantă?

Boc: Nu sunt. Mergeţi pe jos şi cu transportul în comun.

Răzvan: Vă înţeleg, dar poate eu vin în fiecare săptămână de acasă pentru că lucrez şi acolo şi…

Boc: Vă luaţi un loc în parking. Avem 4 parking-uri în construcţie, pe lângă cele existente, joi am mai aprobat construcţia unuia în centrul oraşului, de 400 de locuri. Locul maşinilor este de a veni la Cluj  şi de a le pune într-un parking şi de a ne deplasa în oraş cu transportul în comun, bike sharing, car sharing, ride sharging, mersul pe jos. Pentru studenţi cred că este o mare plăcere să se plimbe cu o domnişoară de braţ, de la universitate şi până în centru sau până la căminul studenţesc. Molnar Piuariu va fi prima stradă inteligentă din România. 

Primarul Clujului a punctat că, în Uniunea Europeană, peste 50% dintre tineri preferă să nu îşi mai cumpere maşini şi să folosească transportul alternativ, dar că trendul prinde contur şi la Cluj-Napoca. Edilul a recunoscut însă că este nevoie de mai multe parkinguri în oraş, dar şi de introducerea unor noi linii de transport în comun. 

Dialog spumos Boc - student din alt judeţ:

Strada Molnar Piariu se întinde între Dâmboviței și Fabricii de Zahăr și este intersectată de strada Teleorman. Este arteră cu sens unic, în prezent. Partea dinspre cămine va deveni pietonală, cu dale de granit, iluminat cu leduri, arbori și băncuțe, dar și cu stații de biciclete și trotinete, inclusiv cu stație de încărcare pentru mijloacele de deplasare electrice. De asemenea, se creează posibilitatea apariției de terase, ca zonă să semene cu ceea ce se întâmplă pe strada Piezișă.

Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respective a Bulevardului 21 Decembrie.

Comenteaza