Dimensiuni de hotel, linişte de bibliotecă în primăria de 7 milioane de lei din Floreşti FOTO / VIDEO

Dimensiuni de hotel, linişte de bibliotecă în primăria de 7 milioane de lei din Floreşti FOTO / VIDEO
Primăria Floreşti funcţionează de aproximativ un an într-un sediu demn ca dimensiuni de un oraş sau chiar municipiu, construit dealtfel cu 7 milioane de lei. Numărul celor care îi trec pragul este însă disproporţional cu imensitatea clădiriii şi populaţia de 35.000 de locuitori ai comunei.

Birouri generoase, hol larg ca într-un muzeu, linişte de bibliotecă. Vorbim de interiorul noului sediu al Primăriei Floreşti, a cărui construcţie a început în 2008, fiind finalizată anul trecut, după o investiţie de 7 milioane de lei, din fondurile proprii ale comunei îmbogăţită după boom-ul şi totodată harababura imobiliară din zonă.

Odată ajuns la sediul primăriei poţi fi însă surprins de afluxul mic de "vizitatori", comparativ cu suprafaţa impunătoare a construcţiei. E dimineaţă de toamnă şi în clădirea a cărei construcţie a durat trei ani jumătate la orele dimineţii vezi doar câteva persoane, în afara angajaţilor instituţiei.

Coadă de unu sau doi floreşteni la cele două ghişee pentru plata taxelor şi impozitelor locale, de la parter. Deşi vorbim de o comună cu peste 22.000 de locuitori, conform Recensământului din 2011, dar în fapt de peste 30.000 de oameni care locuiesc aici, în prezent, potrivit primarului, la ghişeele respective nici urmă de coadă. "Emitem peste 100 de chitanţe zilnic; în luni precum martie e mult mai aglomerat, depăşim 200", susţine totuşi o casieriţă.

Coborând de la biroul primarului, de la ultimul etaj te întâmpină încăperi transparente şi totodată destul de spaţioase, cu două, maxim trei pupitre. Liniştea pare netulburată: unele încăperi sunt închise iar în altele se află doar o persoană. În una din încăperile de la Poliţia Locală, prevăzută, prevăzute, prin excepţie, pentru mai multe persoane, nu e nimeni, doar în camera Şefului serviciului o persoană lucrează la calculator.

Registratura e singurul loc unde e format un mic şir. Pe holul larg de la parter e "linişte şi pace": un tânăr priveşte afişajul din faţa Serviciului de Asistenţă Socială, în timp ce la Registrul Agricol un alt cetăţean discută cu un angajat.

Deşi comuna se confruntă cu probleme hiper-stringente, precum trafdicul supra-aglomerat, sau canalizarea pe alocuri deficitară, în primăria cu look ultra-modern e o linişte de bibliotecă: dealtfel la parterul instituţiei funcţionează şi biblioteca comunală, în lipsa altui spaţiu propice unde să fie găzduită. Mai mult, sediul generous al Primăriei a integrat şi alte servicii conexe, precum ghişeul de abonamente Fany - de altfel un avantaj pemntru călători, dată fiind accesibilitatea locaţiei.

"E un pic cam mare (sediul, n.red.). Cu banii ăştia puteau să facă atâtea lucruri", vorbeşte despre sediul primăriei Cosmin, un tânăr din Floreşti, venit după un act la instituţie.

Pentru primarul Horea Şulea, susţinătorul proiectului de construcţie a noului sediu încă de când era doar "vice", discrepanţa dintre impunătorul sediu al Primăriei şi un aflux mult mai mic de oameni "este doar o aparenţă". Îşi sprijină afirmaţia pe faptul că de la începutul anului aangajaţii primăriei floreştene au eliberat în total aproape 20.000 de acte. Şulea susţine că atât imaginea instituţiei cât şi confortul la locul de muncă al angajaţilor s-au ameliorat odată cu inaugurarea noului sediu.

"Trebuie să evoluăm, iar evoluţia începe şi de aici, din instituţia care reprezintă comunitatea. La parter am pregătit zona de ghişee şi sper ca de la 1 noiembrie să îi dăm drumul (în formulă completă, n.red.) şi aici intervine confortul contribuabilului, care va veni să îşi depună cererea şi în termen de câte zile se stabileşte prin regulamente să îşi primească actele de care are nevoie. Implicit intervine şi confortul în muncă şi eficienţa în muncă a angajaţilor primăriei, încât nu toată lumea să vină în contact cu contribuabilul, lucru pe care nici contribuabilul nu şi-l doreşte", a punctat primarul Horea Şulea.

Conform edilului eficienţa clădrii este şi ea sporită: "Ca şi consum energetic, prima iarnă a fost 2012-2013, când am consumat 50% din cât consumam în vechea clădire (foto), care (ca dimensiuni, n.red.) era undeva la jumătatea parterului din aceasta clădire. Vechea clădire nu că nu era nerprezentativă, era de-a dreptul inutilă", a conchis primarul.

Foto: google street view

Pe interior imobilul este dotat cu mobilier şi tehnică modernă. Totuşi, procedura de recepţie a fost demarată la finalizarea construcţiei, în 2012, însă nu a fost încă finalizată, existând unele obiecţii cu privire la finisaje.

Totuşi noul sediu al primăriei este funcţional, fiind inaugurat în luna iunie a anului trecut.

35.000 de locuitori
Aproximativ 27.000 de persoane au domiciliul în Floreşti, însă cu tot cu persoanele care locuiesc cu chirie în comună şi cu cei pentru care Floreştiul este al doilea domiciliu numărul oamenilor care locuiesc aici în prezent ajunge la 35.000. "35.000 de oameni înseamnă locuitori sensibil egali cu Turda, fiind depăşit municipiul Dej. Structura organizatorică a Dejului include aproximativ 170 de angajaţi, fără regii, noi nu avem regii Avem o organigramă aprobată de ANFP de 89 de persoane şi astăzi lucrează în primărie 52", explică Şulea.

Etichete
Comenteaza