Din iulie vom plăti mai mult pentru colectarea gunoiului menajer

Din iulie vom plăti mai mult pentru colectarea gunoiului menajer
Problema depozitării gunoaielor menajere dar şi cea a creşterii tarifelor pentru salubrizare au fost dezbătute de primarul Emil Boc şi de consilierii locali în şedinţa forului deliberativ al municipiului.

Primarul Emil Boc a informat că cele două firme de salubrizare care operează în municipiu, Rosal şi Brantner, au cerut creşterea tarifelor pentru serviciile de colectare a gunoiului menajer de la firme şi de la populaţie, dar, deocamdată, Comisia de preţuri a primăriei nu a luat o decizie în acest sens.

Primarul a explicat că legislaţia Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C) nu permite creşterea preţurilor decât dacă apar modificări în structura de cost a operatorilor cu mai mult de 5 % timp de trei luni consecutiv.

Dacă Salprest Rampă a majorat tariful de depozitare a gunoaielor la mijlocul lunii aprilie de la 32 de lei la 96 de lei pe tona de deşeuri, preţurile ar putea creşte pentru clejeni, pe actuala legislaţie, de la jumătatea lunii iulie a acestui an.

Primarul Emil Boc nu a prezentat cifre exacte, dar a spus că pentru persoanele fizice, creşterea va fi nesemnificativă, în timp de pentru firme aceasta va fi mai consistentă. În acest moment tarifele în vigoare aprobate de primărie sunt de 5,64 de lei / personă / lună, pentru persoanele fizice şi de 16,92 lei / metru cub, pentru agenţii economici şi instituţiile publice.

Reprezentanţii celor două firme de salubrizare care operează în municipiu sunt nemulţumiţi de faptul că în acestă perioadă acumulează pierderi din cauza rămânerii la tarifele vechi. Primarul Clujului a spus că există deschidere faţă de cele două firme dar nu ştie care va fi formula prin care ele îşi vor putea recupera banii.

Emil Boc a mai spus că există riscul să nu mai avem unde depozita gunoaiele, nici la preţuri majorate. „Eu văd mai gravă criza dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Feleacu în privinţa amenajării unei rampe provizorii pe terenul unde se construieşte Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Din păcate primăria nu poate face nimic în acest caz. Comuna Feleacu are terenul iar CJ Cluj construieşte CMID", a declarat Emil Boc.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) este construit de CJ Cluj din fonduri europene în comuna Feleacu,  dar va fi gata de-abia anul viitor, după ce finalizarea sa mai fusese amânată de câteva ori. Potrivit oficialilor CJ Cluj, contractul cu vechiul constructor a fost reziliat după ce o expertiză a scos la iveală mai multe lucrări neconforme iar în prezent se pregăteşte documentaţia licitaţiei pentru găsirea unui constructor care să refacă lucrările greşite şi să finalizeze restul construcţiei.

Soluţia rampei temporare din Feleacu pare să fie cea mai la îndemână, în condiţiile în care pentru acel teren există autorizaţie de mediu, iar pe rampa temporară de la Pata Rât se mai pot depozita gunoaie doar o perioadă limitată de timp de circa 2 săptămâni.

Primăria comunei Feleacu a condiţionat acordul pentru construcţia acestei rampe de realizarea a două expertize şi a unor hotarări de consiliu judeţean şi de consiliu local care să stabilească valoarea celor 64 de hectare puse la dispoziţia CJ Cluj şi posibilitatea recuperării acestei valori şi a indicelui de inflaţie de la forul judeţean în următorii 30 de ani.

Important este că cele două entităţi administrative au demarat procedurile de evaluare a terenului iar la sfărşitul săptămânii viitoare acestea ar putea fi finalizate. Primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, a declarat că expertiza comunei va fi gata miercuri iar CJ Cluj va face selecţie de oferte în data de 9 iunie şi ar mai fi nevoie de 3, 4 zile pentru realizarea expertizei. După această etapă, CJ Cluj şi CL Feleacu vor adopta hotărârile care să consfinţească termenii tranzacţiei, iar abia apoi se va trece la construcţia rampei provizorii.

 

Comenteaza