Discriminare regulamentară. Euro-Clujul se face de râs

Discriminare regulamentară. Euro-Clujul se face de râs
Ramona Turcuș a încercat zadarnic să le arate consilierilor locali că promovează un regulament discriminatoriu.

Clujul are oficial un regulament pentru înscrierea copiilor în creșe în care clujenii vechi sunt avantajați în fața celor de dată mai recentă.

Consiliul Local a aprobat în ședința extraordinară de miercuri, cu 22 de voturi ”pentru” și două abțineri, noul regulament pentru înscrierea copiilor la creșele administrate de Primărie. Este un regulament care, așa cum ZIUA de CLUJ a mai scris, conține un criteriu prin care nativii clujeni sunt avantajați în fața veneticilor. La punctaje egale, primesc puncte suplimentare cei care au domiciliul în municipiu de mai mult timp.


”Articolul 20. La punctaje egale și opțiuni identice se introduc criteriile de departajare, după cum urmează:

După vechimea domiciliului părinților/reprezentanților legali în municipiul Cluj-Napoca după cum urmează:

Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca a fiecărui părinte, astfel:

Între 2 și 4 ani - 1 punct

Între 4 și 6 ani - 2 puncte

Între 6 și 8 ani - 3 puncte

Între 8 și 10 ani - 4 puncte

Peste 10 ani - 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mică de doi ani nu se acordă niciun punct”.


O clujeancă de dată mai recentă a luat cuvântul și a bătut obrazul administratorilor orașului. ”Am locuit în Spania și am fost încântată că autoritățile de acolo au urmărit ca eu să nu fiu, din primul moment, discriminată pe criteriul naționalității. Acolo discriminarea nu era încurajată, ci, din contră, pedepsită. Acum mă întorc în țară și observ că sunt discriminată pentru că nu sunt clujeancă. Noi ne dorim să fim europeni, Clujul își dorește să fie un oraș european, însă acest regulament nu este în spirit european”, s-a plâns Ramona Turcuș, care a venit la ședința de Consiliul Local împreună cu fiul ei de doi ani.


De aceeași parte a baricadei s-a situat și consilierul local PSD Dan Morar. ”Părinții mei sunt din Bonțida, domnul primar s-a născut la Răchițele, comuna Mărgău, domnul viceprimar Dan Tarcea este din Bistrița (în realitate, din Baia Mare n.r.). Nici nouă nu ne-ar fi convenit un asemenea regulament. Sprijin regulamentul, dar acesta este un criteriu care îi discriminează pe cei care se mută la Cluj, iar noi ne lăudăm că suntem oraș-magnet”, a subliniat Morar.


Viceprimarul Olah Emese a subliniat că este vorba doar despre un criteriu de balotaj și că toate criteriile din regulament pot fi considerate, în principiu, ca discriminatorii. Celălalt adjunct al lui Emil Boc, Dan Tarcea, l-a provocat pe Morar să propună alte criterii pe baza cărora să se facă departajarea, în caz de punctaj egal. Discuția a căpătat o turnură politică, majoritatea PNL din Consiliul Local atacând majoritatea PSD-ALDE de la nivel guvernamental.


În acest timp, mama a plecat dezamăgită cu copilul. Ramona Turcuș a explicat pe drum jurnaliștilor că orașul o obligă să aleagă fie să stea acasă și să nu muncească, fie să îl ducă la o creșă privată, care o costă 350 de euro. Din punctul ei de vedere, părinții care se mută la Cluj au nevoie mai mare să își înscrie copiii în creșă, întrucât nu au pe nimeni care să poată avea grijă de ei. Nativii mai au încă șansa de a cere ajutor de la bunici, dar aparținătorii veneticilor sunt la sute de kilometri distanță.

La Cluj sunt, în acest moment, 1.147 de locuri în creșe. De aici se eliberează cele 110. În plus, prin finalizarea creșei de pe strada Donath, apar alte 90 de locuri, iar capacitatea totală va ajunge la 2.237.

Există alte două proiecte în curs, dar va dura cam doi ani să le vedem finalizate. Este vorba despre creșa de pe strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările de execuție vor porni în septembrie, și de extinderea creșei Ursulețul, de pe Meziad, care va fi extinsă; momentan se elaborează studiul de fezabilitate.

Comenteaza