Video Discuții aprinse pe tema locuințelor sociale, în prezența locuitorilor din Pata Rât. Primarul Clujului, către societatea civilă: "Nu puteți doar cere, haideți cu soluții"

Discuții aprinse pe tema locuințelor sociale, în prezența locuitorilor din Pata Rât. Primarul Clujului, către societatea civilă: "Nu puteți doar cere, haideți cu soluții"
| Foto: Primaria Cluj-Napoca

În contextul achiziției primei locuințe sociale de pe piața liberă și relansarea procedurii pentru cumpărarea altora, în cadrul ședinței de Consiliu Local de miercuri au avut loc discuții aprinse între primarul Emil Boc și societatea civilă. La eveniment au participat mai mulți locuitori din Pata Rât. 

ZIUA de CLUJ vă prezintă câteva dintre luările de cuvânt:

Daniel Adam, locuitor Cantonului: "Nu ne ajută nimeni, avem copii cu handicap. Am avea nevoie să ne mutăm de acolo. Ne mănâncă șobolanii. Vrem să ieșim din comunitatea asta".

Ana Alai, locuitor Cantonului: "Sunt cu handicap, domnule primar, să faceți o vizită pe la noi. Nu avem gaz, ne trebuie lemne. Nu putem să ne luăm ajutorul. Noi nu avem voie nicăieri cu buletinele astea provizorii. Nu uitați și de noi, să luați măsuri pentru toți".

Eniko Vincze, Asociația Căși Acum: "Vrem să venim în acest moment pentru că aceste persoane au depuse cereri către comisia de locuire pentru a-și prezenta situația. Își doresc să fie luate în considerare. Există un precedent de anul trecut, o persoană cu caz de forță majoră care a primit punctaj în plus. Trebuie modificare criteriile de acordare a punctajului. Domnule Boc, dacă considerați că în Cluj nimeni nu e lăsat în urmă, considerați această criză socială “Pata Rât”.

Clujeancă: "Dorm sub scări din primăvară, de când am fost evacuată în primăvară. M-ați văzut, domnu’ Boc".

Primarul Emil Boc – "Primăria consideră că această problemă pe termen mediu și lung poate fi rezolvată doar prin educație, educația e prioritatea zero – investim în transport, burse școală după școală, rechizite. Nu se adresează doar copiilor, învățăm toată viața. Sunt cursuri de calificare pentru a avea o meserie. Mă uit la slujbe vacante în Cluj și nu sunt doritori pentru că nu există pregătire minimă. Anul acesta, blocajul de pe str. Ghimeșului va fi gata. Mai avem alte locații în pregătire, toate din banii clujenilor. De la guvern, Clujul a primit 0 lei. Avem partea de chirii și cea de cumpărare pe piață. 108 cereri aprobate la chirie, în plată, 31. Am mediatizat să găsim locuințe; e greu să spargi o barieră psihologică. Avem nevoie de implicarea societății civile pentru schimbarea mentalităților. Societatea civilă nu poate doar cere, ci vine și cu soluții. Mă aștept de la parlamentari cu un proiect de lege să putem cumpăra în zona metropolitană astfel de locuințe. Recomand să faceți asta. Avem bani în buget pentru asta. Apreciez ce faceți, dar e doar jumătate de măsură. Câte locuințe ați adus? Uite, am găsit X locuințe. Aprobăm proiectul de cumpărare de locuințe, demarăm mâine procedura. Știu ce probleme aveți, nu stăm cu mâna-n sân. Cred că suntem singura primărie din România cu atâtea instrumente.

Clujeancă: "Lucrăm, dacă stăm pe Cantonului nu înseamnă că nu muncim. Avem salariu minim pe economie".

Deputatul Adrian Dohotaru: "În Viena sau Belgia, nu ONG-urile au rezolvat situația. Am câteva propuneri pentru administrația locală. De un an și ceva am depus un memoriu despre cum poate funcționa mai bine subvenția la chirie. Eu am dat personal telefon la zeci de proprietari și am primit refuzuri pentru că proprietarii nu doreau să acorde legal chiria, nu vorbesc despre cazuri privind persoane de etnie romă".

94.400 de euro a plătit primăria pentru prima locuință socială

O singură ofertă a fost depusă până la data limită (16 septembrie) pentru procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice, de către Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre un apartament de 4 camere, în suprafață de 79 mp, situat pe Aleea Clăbucet (cartierul Mănăștur).

Proprietarii au cerut 111.250 de euro, dar în urma negocierilor s-a bătut palma pentru 94.400 de euro. Deoarece primăria intenționa să cumpere 32 de astfel de locuințe, cu 1-5 camere, bugetul estimat pentru acest an fiind de 10,2 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, procedura de depunere de oferte va fi reluată. Consilierii locali au aprobat propunerea.

Este nevoie de 400 de locuințe sociale anual 

Municipalitatea acordă anual, în medie, 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an. Conform recensământului populației și locuințelor (2011), la nivelul judeţului exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi, dintre care doar 2.537 în proprietatea statului. În Cluj-Napoca existau 129.837 de locuinţe, dintre care 98% proprietate privată și 1,3% proprietate de stat. În 2014, stocul de locuinţe din fondul public în Cluj-Napoca era de 1.554 unități, sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraș.

Comenteaza